2023 TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri Açıklandı

2023 TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri Açıklandı

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen; Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri  sahiplerini buldu. Prof. Dr. Caner Süsal, Prof. Dr. Serdar Durdağı,  ve Prof. Dr. Derviş Karaboğa’ya Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek olan TÜBA-TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tevdi edilecek.

TÜBA'nın bilim insanlarını teşvik ve takdir misyonu kapsamında ihdas ettiği ve dünyadaki bütün bilim insanlarına açık olan 2023 yılı “TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri”ne Sağlık ve Yaşam Bilimleri ile Fen ve Mühendislik Bilimleri olmak üzere 2 kategoride toplam 3 bilim insanı layık görüldü.

Başkan Şeker, 2023 yılı “TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri”ne başvuruların yoğunluğunun bilim adına mutluluk verici olduğunu söyledi ve bilim insanlarının ödül programına 2015 yılından bu yana TÜBA üyeleri, Türkiye’deki üniversite rektörlükleri, TÜBA’nın ilişkili olduğu Bilim Akademileri, Akademilerarası kuruluşlar ve davet edilen diğer bilim kuruluşları tarafından aday gösterildiği bilgisini yineledi. Her yıl olduğu gibi uzun ve titiz değerlendirmeler sonucunda açıklanan ve Akademi Ödülü Madalyasının takdim edileceği bilim insanlarını özgün, öncü ve çığır açıcı araştırmaları dolayısıyla tebrik etti. TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ödül programının ihdas edildiği günden bu yana ödüllerden bir tanesinin dönüşümlü olarak üç kategori arasında T.C. vatandaşı olan veya Türkiye’yle ilgili, bağlantılı çalışmaları olan bilim insanlarına verildiğini hatırlattı ve bağlantılı ödülün 2023 yılında Sağlık ve Yaşam Bilimler kategorisinde Prof. Dr. Caner Süsal ve Prof. Dr. Serdar Durdağı’nın olduğu vurguladı.

Yerli ve yabancı hakem görüşleri ve alan komitelerinin değerlendirmesi sonucunda TÜBA Akademi Konseyi’nce TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri;
Sağlık ve Yaşam Bilimler kategorisinde; 2023 TÜBA Akademi Ödülü Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Süsal’a ileri derecede sensitize hastaların transplantasyonu, non-HLA immünitenin ve CD30 molekülünün alloimmun cevaptaki rolü, böbrek allograftına duyarsızlığın indüklenmesi, alloimmun cevabın efektör ve regülatör bileşkeleri arasındaki dengeyi yansıtan belirteçlerin tanımlanması ve enternasyonel yönergelerin hazırlanması konularındaki çalışmaları ile organ nakline sağladığı katkılar sebebiyle layık görüldü. Aynı kategoride 2023 TÜBA Akademi Ödülü Bahçeşehir Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Durdağı’na makine öğrenmesi yaklaşımları ile ligant-temelli modellerin oluşturulması için yeni kodların geliştirilmesi, ultra büyük molekül veri bankalarının oluşturulan bu modellerde sanal taranması ve yeni ilaç moleküllerin tasarımı ile literatürde kendi ismi ile geçen hERG1 3D potasyum iyon kanal modelleri (Durdagi/Noskov hERG1 K Models) akademi ve ilaç endüstrisine sağladığı katkılar sebebiyle tevcih edildi.

Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde; 2023 TÜBA Akademi Ödülü Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Yapay Zekâ Merkezi Müdürü Prof. Dr. Derviş Karaboğa’ya; Mühendislik bilimlerinde özelikle “Yapay Arı Kolonisi algoritması” olarak yapay zeka uygulamalarında kullanılan bir optimizasyon algoritması geliştirerek bilim dünyasına ve teknolojilerin gelişimine önemli katkılar sağlaması ile yapay zeka alanındaki çalışmalarını Enerji Verimliliği ve Sağlık konularına da uygulayarak bu alanlarda da özgün katkıları sebebiyle tevcih edildi.

TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri Akademi Madalyası ve takribi 30.000 Amerikan dolarından oluşur ve alanında “özgün, öncü ve çığır açıcı” çalışmaları ile temayüz etmiş bilim insanlarına verilir.

Prof. Dr. Caner Süsal, 1961 yılında Konya’da doğdu. Almanya Heidelberg Üniversitesi’nden 1986 yılında mezun oldu ve 2005 yılında aynı üniversiteden profesör, 2012 yılında akademik direktör unvanını aldı. 2021 tarihinde kadar yine aynı üniversitede görev yapan Prof. Süsal, pek çok bilimsel ödüle layık görüldü ve 2009 yılında Dünya Organ Nakli Derneği’nin Yeni Ana Fikir Lideri seçildi. 2010-2012 yılları arasında Alman İmmünogenetik Derneği’nin başkanlığını yaptı ve uzun yıllar Eurotransplant’ın da içinde olduğu ulusal ve uluslararası organ nakli derneklerinin yönetim kurullarında görev aldı. 2021 yılında Avrupa Konseyi destekli, Koç Üniversitesi Organ Nakli İmmünoloji Araştırmaları Mükemmeliyet Merkezi TIREX’in başkanlığını yaptı. Prof. Dr. Caner Süsal halen hem Koç Üniversitesi hem de Heidelberg Üniversite’lerinde ders vermeye devam ediyor.

Prof. Dr. Serdar Durdağı, 1978 yılında doğdu. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümünden 2001 yılında mezun oldu. Doktora eğitimini Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı altında Marie-Curie bursiyeri olarak Berlin Freie Universität’de yaptı ve doktora tezi en yüksek derece olan ‘mükemmel -summa cum laude’ ile ödüllendirildi. 2018 yılında profesör olarak görev yapmaya başladı. Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleleri, toplantı bildirileri ve kitapları bulunan Prof. Durdağı’nın ulusal ve uluslararası pek çok projede görev aldı. Çalışmalarında biyolojik sistemlerin hesaplamalı ve tıbbi kimya uygulamaları üzerine yoğunlaştı. Bu amaçla, moleküler modelleme uygulamalarının yanı sıra çeşitli biyolojik problemler için programlama kodları da yazan ve geliştiren Dr. Durdağı’nın literatüre kendi ismiyle geçen hERG1 3D potasyum iyon kanal modelleri (Durdagi/Noskov hERG1 K Models) akademi ve ilaç endüstrisinde yoğun olarak kullanılıyor. Prof. Dr. Serdar Durdağı halen Bahçeşehir Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı olarak görevini sürdürüyor.

Prof. Dr. Derviş Karaboğa, 1965 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. 1983 yılında Erciyes Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümünden lisans, 1988 yılında İTÜ Elektronik Haberleşme alanından yüksek lisans, 1994 yılında da Cardiff University School of Engineering’den doktora derecesini aldı. Yapay zeka, optimizasyon, evrimsel ve sürü zekası tabanlı algoritmalar gibi araştırma alanlarında nitelikli bilimsel çalışmalar yaptı; 2005 yılında “Yapay Arı Kolonisi (ABC)” isimli yeni bir yapay zeka optimizasyon algoritmasını bilim dünyasına sundu. Bu çalışmalarına WoS’da 18864 atıf aldı ve h-indeksi 41, Google Scholar’da 48257 atıfla h-indeksi 63’tür. Ayrıca 2000 yılında Springer London Yayınevi tarafından basılan “Intelligent Optimization Techniques” adlı ve 2004 yılında Türkiye’de yayınlanan “Yapay Zekâ Optimizasyon Algoritmaları” adlı tek yazarlı bir kitabı mevcuttur. Etki değeri yüksek çalışmalarından dolayı 2016-2020 yılları arasında Clarivate Analytics tarafından belirlenen Highly Cited Researchers listesinde, 2017 yılında Turkish Time Dergisinin yayınladığı Bilime Yön Veren 100 Türk listesinde yer aldı. 2017 yılında Fen Bilimleri alanında Mehmet Akif Ersoy Bilim Ödülü’ne lâyık görüldü, 2019 yılında Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından Stratejik Vizyon Ödülü ve 2020 yılında da Türkiye Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanları Kurulu (UBMK) tarafından Üstün Hizmet Ödülü ile ödüllendirildi.