UTA’dan “Büyük Bozkır Göçebelerinin Tarihsel Zenginliği: Tanrıdağı’ndan Ötüken’e” Keşif Gezisi

UTA’dan “Büyük Bozkır Göçebelerinin Tarihsel Zenginliği: Tanrıdağı’ndan Ötüken’e” Keşif Gezisi

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ve Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, 20-26 Ağustos tarihleri arasında Uluslararası Türk Akademisi’nin (International Turkic Academy-UTA / Turkic World Educational and Scientific Cooperation Organization-TWESCO) organizasyonuyla Moğolistan’da gerçekleştirilen “Büyük Bozkır Göçebelerinin Tarihsel Zenginliği: Tanrıdağı’ndan Ötüken’e” başlıklı keşif gezisi ve saha seminerine katıldı.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Moğolistan ve Rusya’nın tanınmış Türkologları ve arkeologları, akademi üyeleri, uluslararası teşkilat yöneticilerinin yanı sıra yabancı ve yerel basın temsilcilerinden oluşan heyet, Ulanbatur’da bir araya geldi.

Başkent Ulanbatur’da yapılan görüşmeler ve kültürel programların ardından arkeolojik keşif çalışmasının gerçekleştirildiği Şiveet Ulaan Abideler Külliyesi’ne doğru hareket edildi.

UTA’nın projesi çerçevesinde Eski Türklere ait abidelerin bulunduğu kazı bölgesinde 2 yıldır devam eden kazı çalışmaları sonucunda arkeologların tespit ettikleri yeni buluntuların detaylı tanıtımı 24 Ağustos’ta tarihinde düzenlenen olan “Büyük Bozkır Göçebeleri: Tarihsel ve Kültürel Uyum” adlı ІІ. Türk ve Moğol Arkeologlarının Saha Semineri’nde gerçekleştirildi.

Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Moğolistan’da sürdürülen Moğolistan’daki Türk Anıtları Projesi (MOTAP) kapsamında Arhangai vilayeti Haşaat ilçesinde Göktürk dönemine ait Höşöö Tsaydam Müzesi 2008 yılında kuruldu. Övörhangai vilayetine bağlı Karakurum ilçesi ile Höşöö Tsaydam Müze arasındaki Bilge Kağan Karayolu Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin karşılıksız yardımıyla inşa edildi.
Höşöö Tsaydam Müzesi’ne Destek Projesi’ne ilişkin TİKA ile Höşöö Tsaydam Müzesi Müdürlüğü arasında proje anlaşması imzalandı. Projeyle, sert hava iklimi ve rüzgâr nedeniyle yıpranan Bilge Kağan Karayolu ve müze levhaları, TİKA tarafından yenilendi. Yabancı misafirlere ve turistlere Moğol gelenek ve göreneğinin yakından tanıtılması amacıyla Höşöö Tsaydam Müzesi’ne bir adet altı duvarlı içi döşenmiş tam mobilyalı Moğol çadırı, müzeye ait çadır ve ekipmanların muhafaza edilmesi için bir adet 40 tonluk konteyner temin edildi. Moğolistan’daki Göktürk dönemine ait tarihi ve kültürel mirasın dünyaya tanıtılması ve müzenin kapasitesinin geliştirilmesi sağlandı.

Açılışa, saha semineri kapsamında Moğolistan’da bulunan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Başkan yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, TİKA Ulanbatur Program Koordinatörü Veysel Çiftci, , Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Höşöö Tsaydam Müze Müdürü Narangerel Turhuu, Erdenezuu müze temsilcisi, Harhorin müze temsilcisi ve basın mensupları katıldı.

İlgili Fotoğraflar