TÜBA ve Malezya Bilimler Akademisi Arasında Mutabakat Zaptı İmzalandı

TÜBA ve Malezya Bilimler Akademisi Arasında Mutabakat Zaptı İmzalandı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Malezya Bilimler Akademisi (Academy of Sciences Malaysia – ASM) Başkanı Akademisyen Datuk Dr. Tengku Mohd Azzman Sharfiffadeen FASc her iki akademi arasında hazırlanan mutabakat zaptını imzaladılar.

Ülkeler arasında bilim diplomasisinin daha aktif ve etkin bir şekilde yürütülmesi Akademik iş birliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi üzerine kurulan mutabakat zaptı; Türkiye ve Malezya’da iş birliğine dayalı faaliyetler geliştirmek amacıyla bilim insanları ve akademisyenler arasında etkileşim yoluyla bilimsel bilgi ve deneyim alışverişini teşvik etmeyi amaçlıyor. Karşılıklı ilgi alanlarında üyeler arasında iş birliğini kolaylaştırmak konusunda da mutabık olan TÜBA ve ASM arasındaki imzalar, gelişmiş araştırmaları ekonomik büyüme ve istihdam yaratmaya yol açan ticari uygulamalara dönüştürmek amacıyla üyeler arasında iş birliğini teşvik etmeyi de içeriyor.

Atılan imzaların ardından Başkan Şeker, ASM ve TÜBA arasındaki ortak faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için böylesine önemli bir anlaşma yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve akademiler arası bilimsel iş birliğinin farklı bakış açılarını da beraberinde getirdiğini dolayısıyla ortaya konan çalışmaların çok daha verimli olduğunu söyledi. "Bu işbirliği, bilimsel bilgi ve diplomasinin sınırlar ötesinde ilerletilmesi yönündeki ortak kararlılığımızda önemli bir adımı ifade etmektedir. Bilimsel işbirlikleri sınır tanımaz ve bu anlaşma da bizim birlikteliğimiz ve ortak amacımızı sembolize etmektedir. Bu anlaşma bir belgeden daha fazlasıdır; entelektüel güçlerimizi birleştirmek, kaynakları bir araya getirmek ve sınır ötesi zorlukların üstesinden birlikte gelmek için bir fırsattır. ASM ile ortaklığımız, bilimsel mükemmelliği ve uluslararası işbirliğini teşvik etmeye olan bağlılığımızı yansıtmaktadır. Kaynaklarımızı ve uzmanlığımızı birleştirerek küresel bilim camiasına önemli katkılarda bulunabiliriz." dedi.

ASM Başkanı Dr. Tengku Mohd Azzman Sharfiffadeen FASc ise bu ortaklıktan duyduğu heyecanı dile getirdi: "Türkiye Bilimler Akademisi ile bu işbirliği yolculuğuna çıkmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu ortaklık, bilimsel araştırma, bilgi ve inovasyonu küresel ölçekte ilerletme kararlılığımızın altını çiziyor." dedi. Mutabakat Zaptı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakanlığı (MOSTI) Bakan Yardımcısı Yang Berhormat Datuk Arthur Joseph Kurup'un da katılımıyla imzalandı. Başkan Şeker ASM Başkanına TÜBA’nın son dönemde yayımladığı eserlerden hediye etti.

İmza törenine ASM CEO'su Mdm Hazami Habib ve TÜBAGenç Akademi Temsilcisi Dr. Öğr. Üyesi Mürsel Doğrul'un yanı sıra Türkiye Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Tolga Uçak, Eğitim Müşaviri Gönül Demirel ve Din Müşaviri Doç. Dr. Ahmet Temel de katıldı.  

Malezya Bilimler Akademisi (ASM), Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanlığı'na (MOSTI) bağlı bağımsız bir bilimsel kuruluş. ASM bilim, teknoloji, inovasyon ve ekonomi ile ilgili konularda ulusun düşünce lideri olmak üzere çalışıyor. Akademi, politika yapıcılar, sivil toplum ve endüstriler arasında fikir alışverişi için bir platform sağlıyor.

ASM bünyesinde Mühendislik Bilimleri, Tıp ve Sağlık Bilimleri, Biyoloji ve Çevre Bilimleri, Bilgi Teknolojileri ve Bilgisayar Bilimleri, Kimya Bilimleri, Matematik, Fizik ve Yer Bilimleri, Bilim Teknoloji ve Kalkınma Endüstrisi ile Sosyal ve Beşeri Bilimler alanlarında 900'den fazla uzman bulunuyor.

Başlıca faaliyetleri arasında öngörü ve stratejik çalışmalar yürütmek ve ulusal, bölgesel ve küresel düzeylerde bilim temelli stratejik programlara öncülük etmek yer alıyor. "Bilimi Düşün, Teknolojiyi Öv, İnovasyona İlham Ver" yaklaşımıyla hareket ediyor.

İlgili Fotoğraflar