Genel Kurul

MADDE 572 (13/11/2021 tarih ve 86 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve 15/07/2018 tarih ve 4 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve RG-19/6/2019-30806-CK-39/7 md.) 

Akademi Genel Kurulu, aslî ve asosye üyeler ile şeref üyelerinden oluşur. Genel Kurul yılda en az bir kez toplanır. Toplantıların yeri, yöntemi, zamanı ve gündemi Akademi Konseyi tarafından tespit ve ilan edilir. Yabancı uyruklu şeref üyeleri toplantı ve karar nisabında hesaba katılmazlar ve oy kullanamazlar.

Genel Kurul, oy hakkı olan üye tamsayısının üçte biri ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar alır, ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde oy hakkı olan üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz.

Üye seçimlerinde,  ilgili bilim alanından oy hakkı olan üye tamsayısının üçte birinin katılımı ile toplanılır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar alınır, ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde oy hakkı olan üye tamsayısının dörtte birinden az olamaz.

Genel Kurulun Görevleri

MADDE 573 (13/11/2021 tarih ve 86 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi)

a) Akademi Konseyince hazırlanacak strateji ve politikalara ilişkin önerileri görüşerek onaylamak.
b) Akademi faaliyetleri ile Akademi Konseyinin çalışmalarını değerlendirmek ve TÜBA tarafından yürütülmesi istenilen faaliyetleri Akademi Konseyine önermek.
c) Bilim alanlarından belirlenen kontenjan dâhilinde süresi dolan Akademi Konseyi üyeleri yerine yeni üyeler seçmek.
ç) Asli ve asosye üye seçimine ilişkin öneri tekliflerden Akademi Konseyi tarafından kabul edilen adayların üyelik seçimlerini, ilgili bilim alanlarına mensup üyelerin oylarıyla karara bağlamak.