2016 TÜBA Akademi Ödülü Sahipleri

Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Mardin; Türkiye’de din ve modernleşme, sivil toplum, ideoloji, merkez-çevre ve mektep-mahalle üzerine yaptığı öncü ve çığır açıcı bilimsel çalışmaları nedeniyle TÜBA 2016 Akademi Ödülü’ne layık görüldü.

Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorisinde Washington Üniversitesi (ABD) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mary-Claire King; kalıtsal meme kanseri geni BRCA1’in tanımlanması, türler arası benzerlik oranlarının protein incelemesi ile saptanması ve DNA incelemesine dayanan özgün kimliklendirmelerin geliştirilmesi konusundaki buluşları ve çalışmaları nedeniyle TÜBA 2016 Akademi Ödülü’nü almaya hak kazandı.

Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde California, Berkeley Üniversitesi (ABD) Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Omar M. Yaghi; Metal-Organic Frameworks (MOFs), zeolitik imidazolat frameworks ve kovalent organik frameworks alanında öncü ve çığır açıcı çalışmaları nedeniyle TÜBA 2016 Akademi Ödülü’ne layık görüldü.

Sosyal ve Beşeri Bilimler Akademi Ödülü Sahibi

Prof. Dr. Şerif Mardin

Şerif Mardin, 1927 yılında İstanbul’da doğdu. 1948 yılında Stanford Üniversitesi’nde lisans öğrenimini tamamladı. John Hopkins Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisans ve Stanford Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi alanında doktorasını yaptı. 1960’lı yıllarda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1973-1991 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kurucu Dekanı olarak Siyaset Bilimi Bölümü’nde dersler verdi. Aralarında Harvard, Oxford, Princeton, Columbia gibi üniversitelerin bulunduğu Avrupa ve ABD’de çok sayıda üniversitede misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. 1989–1999 yılları arasında Amerikan Üniversitesi (Washington) İslam Araştırmaları Merkezi Başkanlığını yaptı. 1999’da Sabancı Üniversitesi’ne katıldı. 2011’de Sabancı Üniversitesi’nden emekli olan Mardin, halen İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde ders veriyor.

Sağlık ve Yaşam Bilimleri Akademi Ödülü Sahibi

Prof. Dr. Mary-Claire King

Mary-Claire King, 1946 yılında doğdu. Washington Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Amerikan Kanser Cemiyeti Genetik ve Tıp profesörü King, Carleton Üniversitesi’nden mezun oldu ve doktorasını Kaliforniya, Berkeley Üniversitesi’nde yaptı. ABD haricinde, Arjantin, Türkiye, İsrail ve Rusya gibi ülkelerde çalışmalarda; insan genetiği ve tıp alanlarına çok önemli katkılarda bulundu. Kalıtsal meme kanserine neden olan BRCA1 gen lokusunu keşfetti. DNA incelemesi ile kayıp ailelerin birleştirilmesi konusunda geliştirdiği yöntem ve stratejilerle dünyanın pek çok farklı noktasında ailelerin yaşamlarına dokundu. Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi ve Fransız Bilimler Akademisi Üyesi Dr. King, çalışmalarını 1995’ten beri Amerikan Kanser Cemiyeti Araştırma Profesörü olarak Washington Üniversitesi’nde sürdürüyor.

Fen ve Mühendislik Bilimleri Akademi Ödülü Sahibi

Prof. Dr. Omar M. Yaghi

Omar M. Yaghi, 1965 Amman/Ürdün’de doğdu. Omar M. Yaghi, Hudson Valley Community College’de orta öğrenimini tamamladıktan sonra, University of Illinois Urbana-Champaign’de Kimya Bölümü’nden 20 yaşında mezun oldu ve aynı üniversitede Prof. Walter G. Klemperer yanında yaptığı çalışmalarla 1990 yılında 25 yaşındayken doktor unvanını aldı. Omar M. Yaghi, NSF (National Science Foundation) doktora sonrası burslusu olarak Harvard Üniversitesi’nde Professor Richard H. Holm ile iki yıl çalıştıktan sonra Arizona State University’de öğretim üyeliğine (1992–1998) atandı, sonra University of Michigan’da öğretim üyesi olarak çalıştı (1999–2006) ve ardından University of California, Los Angeles’da (2007-2012) görev yaptı. Prof. Yaghi, 2012 yılından beri Neeltje Tretter Kimya profesörü olarak University of California, Berkeley’de görev yapıyor.