Türkiye Bilimler Akademisi Akademi Konseyi Bildirisi

Türkiye Bilimler Akademisi Akademi Konseyi Bildirisi

Türkiye Cumhuriyeti, 15 Temmuz 2016 akşamı hain bir silahlı darbe teşebbüsü ile karşı karşıya kalmıştır. İllegal terörist bir yapılanmanın Silahlı Kuvvetler içindeki uzantıları tarafından başlatıldığı anlaşılan ve Türkiye’nin demokratik yollarla seçilmiş hükümetini ve TBMM’yi devirmeyi, anayasal düzeni ve hukuk sistemini ortadan kaldırmayı amaçlayan darbe girişimi; Türk milletinin sivil direnişi, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği; TBMM, T.C. Hükümeti, demokrasiye bağlı Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet güçlerinin üstün çabaları ile siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve medyanın desteğiyle engellenmiştir.

Darbecilerin millî iradeye sahip çıkan sivil halka ve TBMM ile Cumhurbaşkanlığını da içeren bazı önemli devlet kurumlarına yönelik uçak, helikopter ve tankların da kullanıldığı ağır silahlı saldırıları sonucunda büyük çoğunluğu sivil 200’den fazla Türk vatandaşı katledilmiş, 1400’den fazla vatandaşımız yaralanmıştır. Hayatını kaybedenler arasında bilim insanları da mevcuttur.

TÜBA olarak, millet ve devletimizin varlık, birlik, bağımsızlık, gelişim ve bekasına yönelik bu hain darbe girişimini şiddetle lânetliyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, aziz milletimize metanet ve başsağlığı diliyoruz. Bu kritik süreçteki liderlikleri için Sayın Cumhurbaşkanımıza; üstün çabaları için TBMM’miz ve T.C. Hükümetimizin değerli başkan ve üyelerine, kahraman güvenlik kuvvetlerimize; değerli destekleri için siyasi partilerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, basınımıza ve iradesine cesaretle sahip çıkan büyük milletimize şükranlarımızı sunuyoruz.

TÜBA üyesi bilim insanları olarak, demokrasi ve insan haklarına, anayasal hukuk düzenine yönelik her türlü darbe girişimini ve hukuk dışı oluşum ve teşebbüsleri asla onaylamadığımızı, bu hain girişimden sorumlu olanların hukuk düzeni içinde hak ettikleri en ağır cezalar ile cezalandırılmasını beklediğimizi ve Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve aziz milletimizin bağımsızlık, varlık ve birliği ile uygarlık mücadelesine her zaman sahip çıkacağımızı değerli kamuoyuna saygılarımızla ilân ediyoruz.

Türkiye Bilimler Akademisi
Akademi Konseyi