TÜBA Üyesi Prof. K. Haşim Karpat'ı Vefatının 2. Yılında Saygıyla Anıyoruz

TÜBA Üyesi Prof. K. Haşim Karpat'ı Vefatının 2. Yılında Saygıyla Anıyoruz

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Kemal Haşim Karpat'ı vefatının 2. yılında saygı ve rahmetle anıyoruz.

Uluslararası bilim camiasında saygın bir sosyal bilimci ve tarihçi olarak, çeşitli dillerde yayımlanmış eserleri, bilimsel araştırmaları ile tarih yazımında ve sosyal analizde çığır açarak birçok konuya ışık tutan; özellikle modernleşme dönemi tarihine “devlet”ten ziyade halk ya da toplum perspektifinden bakarak geliştirdiği çalışmalar ve Osmanlı tarihinin dönemlere ayrılmasında toprak yönetimi faktörünü temel alan metodolojik açıdan öncü çalışmaları bulunan Prof. Karpat dünya ve ülkemiz için yeri doldurulamayacak bir bilim insanıdır.

Prof. Dr. Kemal Karpat kimdir?

Prof. Dr. Kemal Haşim Karpat, 1924 yılında (Babadağ, Dobruca) Romanya’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Washington ve Rewington Üniversiteleri’nde siyasal ve sosyal bilimler üzerine yüksel lisans ve doktora yaptı. Romanya'da tarih eğitiminin ardından Amerikan tarihi, Rus tarihi, Ortadoğu tarihi ve Osmanlı tarihi konularında çeşitli kurslara katıldı. Akademik çalışmalarına 1950 yılında New York ve Washington Üniversiteleri’nde başladı. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ndeki görevinin ardından sırasıyla Montana Devlet Üniversitesi, New York Üniversitesi, Princeton Üniversitesi, Robert Kolej, Bilkent Üniversitesi, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi, Harvard Üniversitesi, John Hopkins Üniversitesi, Colombia Üniversitesi ve Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi eğitim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik faaliyetlerinde bulundu.

Prof. Dr. Kemal Karpat’ın 300’den fazla makalesi ve 27 adet kitap veya kitap bölümü yayınlandı. Uluslararası düzeyde büyük ilgi gören ve Wisconsin Üniversitesi tarafından basılan “Osmanlı Nüfusu” (Ottoman Population) başlıklı kitabını yazdı. Çok sayıda ulusal ve uluslararası kongre ve toplantıya davet edildi, bu kurulların düzenleme ve danışma kurullarında yer aldı. 

Tarih Kurumu Şeref Üyesi Prof. Dr. Kemal Karpat, Ovidius University ve Chuwashia National University’den fahri doktora, University of Wisconsin Üniversitesi’nden Hilldale Ödülü, TÜBA Seçkin Türk Bilimci Ödülü, IRCICA Ödülü, Türk Tarih Kurumu Avrupa Tarih Ödülü, Romanya Medal of Independence, Bucharest University Dimitri Cantemir Medal for Scholarly Excellence, TBMM 2009 yılı Onur Ödülü aldı. Wisconsin Üniversitesi Tarih Bölümü’nden emekli olan Prof. Dr. Karpat, 2014 yılında TÜBA Şeref Üyesi seçildi. Prof. Kemal Karpat yaşamının son döneminde ABD’de çalışmalarını sürdürürken aynı  zamanda  İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü’nde tarih profesörü olarak çalıştı.