TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Nimet Özgüç Vefat Etti

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Nimet Özgüç Vefat Etti

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Nimet Özgüç 23 Aralık 2015 tarihinde vefat etti.

Araştırma alanı “Önasya Arkeolojisi” özellikle “Anadolu” olan Prof. Dr. Özgüç, Alman Arkeolojisi Enstitüsü Asli Üyesi, Amerika Arkeoloji Enstitüsü Yabancı Şeref Üyesi, Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi ve birçok uluslararası akademi ile meslek örgütleri şeref üyesiydi.

Prof. Dr. Nimet Özgüç için Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu’nda Cuma günü saat 11:00’de düzenlenecek törenin ardından cenazesi Kocatepe Camii’nden ikindi namazına -saat 14:00’te- müteakip kaldırılacak ve Karşıyaka Mezarlığı’na defnedilecek.

Merhumeye Allah’tan rahmet, yakınlarına ve bilim camiamıza başsağlığı dileriz.

Prof. Dr. Nimet Özgüç Kimdir?
15 Mart 1916’da Adapazarı’nda ailesinin üçüncü çocuğu olarak doğdu. 1936’da Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin ilk öğrencileri arasında yer aldı. 1940’ta eğitimini tamamladı ve asistan oldu. 1943’te doktorasını verdi, 1949’da doçent, 1958’de de profesör oldu. 1984’te Ankara Üniversitesi’ndeki görevinden ayrıldıktan sonra da bilimsel çalışmalarını sürdürdü. Arkeolog Tahsin Özgüç ile evlendi.1941’den sonra Samsun yöresindeki Dündartepe, Kavak-Kaledoruğu, Tekkeköy kazılarına katıldı. 1947’de Elbistan yüzey araştırmasında ve Karahöyük kazısında, Sivas’ta ise Toprakkale ve Maltepe kazılarında çalıştı. 1948’de başlayan ve günümüze dek süren, Kültepe kazılarında önemli katkıları bulundu. 1962’de Niğde’de Acemhöyük’te başlattığı kazıyla önemli bir Hitit merkezini ortaya çıkardı. 1972-75 arasında Niğde yakınlarındaki Tepebağları Höyüğü’nde de bir kurtarma kazısı yaparak demir çağlardan Bizans dönemine dek buluntular veren bir yerleşim saptadı. 1978’de ODTÜ’deki Aşağı Fırat Kurtarma Kazıları çerçevesinde Adıyaman Samsat Höyük’te kazı çalışmalarını üstlendi.

Ankara Üniversitesi’ndeki görevinden 1984’te emekliye ayrıldı. 1996 yılında TÜBA Şeref Üyesi oldu.

Arkeoloji bilimine üstün katkılarından dolayı yine TÜBA Şeref Üyesi olan ve 2014 yılında vefat eden Prof. Dr. Halet Çambel ile birlikte 2010 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ile onurlandırıldı.