TÜBA Şeref Üyesi Dr. Mehmet Genç Vefat Etti

TÜBA Şeref Üyesi Dr. Mehmet Genç Vefat Etti

İktisat Tarihi alanında yaptığı çalışmalarla tanınan tarihçi Dr. Mehmet Genç, tedavi gördüğü İstanbul’da 18 Mart 2021 tarihinde yaşama veda etti.

2019 yılında gerçekleştirilen TÜBA 56. Genel Kurulunda yapılan oylama sonucunda TÜBA Üyesi de seçilen 87 yaşındaki Mehmet Genç bir süredir tedavi gördüğü Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Cenaze namazının ardından Genç'in naaşı Fatih Camisi Haziresi'ne defnedildi.

Mehmet Genç'in kızı Elif Süreyya Genç, "Babam bütün ömrünü ilme, tarih bilimine adadı. Bütün çalışmalarını bu uğurda yaptı. Yeri doldurulamayacak bir alim olduğuna inanıyorum. Allah mekanını cennet eylesin" dedi.

Babasının hastalığının son günlerde ilerlediğini aktaran Genç, "Hocalarımız, hekimlerimiz çok uğraştılar. Allah onlardan da razı olsun. Maalesef kurtaramadık. Emr-i Hak geldi. Allah'ın takdiri bu kadarmış." ifadesini kullandı.

Mehmet Genç'in kızı Zeynep Genç Sarı ise "Hepimizin başı sağ olsun. Babam çok büyük bir ilim adamıydı. Baba olarak zaten mükemmel bir babaydı ama aynı zamanda onun asıl özelliği çok büyük bir ilim adamı, Türk İslam medeniyetine, Osmanlı tarihine çok büyük katkıları olmuş çok müthiş bir alim olmasıydı, bir dehaydı. Onun yeri hiçbir zaman doldurulamaz. Başımız sağ olsun, ülke çok büyük bir değerini kaybetti. Öğrencilerinin onun gösterdiği yoldan gidip, onun çalışmalarını taçlandırıp daha da ilerleteceklerine inanıyorum. Allah böyle takdir etti. Keşke daha uzun yaşasaydı, daha çok şeyler paylaşabilseydi, öğretebilseydi." değerlendirmesinde bulundu.

Dr. Mehmet Genç kimdir?
1934'te Artvin Arhavi'de dünyaya gelen Genç, İstanbul'da Haydarpaşa Lisesi'ni 1953'te, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü 1958'de bitirdi.

1960 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Türk İktisat Tarihi Enstitüsü'nde "İktisat Tarihi" asistanı olarak Ömer Lütfi Barkan'ın yanında çalıştı.

1983 yılında Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü’nde emekli oluncaya kadar pek çok öğrenci yetiştirdi.

Osmanlı İktisat Tarihi üzerine lisans ve lisansüstü düzeyde dersler verdi. 1999 yılında emekli olduktan sonra İTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü'nde, İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü'nde, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde ve İstanbul Şehir Üniversitesi İnsani Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü'nde lisans ve lisansüstü dersler verdi.

Mehmet Genç'in Osmanlı ekonomisi üzerine yayınladığı pek çok makalesi İngilizce, Fransızca, Arapça ve Yunanca gibi pek çok dile çevrilerek tekrar basıldı.

Tebliğ ve makalelerinin önemli bir bölümü bazı ilavelerle "Osmanlı İmparatorluğu'nda Devlet ve Ekonomi" adıyla Ötüken Yayınevi'nden 2000 yılında kitap olarak yayınlandı. 2006 yılında Erol Özvar'la birlikte Osmanlı bütçelerini yayına hazırladıkları eser "Osmanlı Maliyesi Kurumlar ve Bütçeler" adıyla neşr edildi.

Mehmet Genç, 2015 yılında sosyal bilimler ve tarih alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne layık görülürken 2019 yılında gerçekleştirilen TÜBA 56. Genel Kurulunda yapılan oylama sonucunda TÜBA Üyesi seçildi.