TÜBA İlk Üyelerinden Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı Vefat Etti

TÜBA İlk Üyelerinden Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı Vefat Etti

TÜBA'nın ilk üyeleri arasında yer alan ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, 2 Mart 2017 tarihinde vefat etti.

Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın cenazesi, 3 Mart günü ikindi namazına müteakip Levent Camii’nden kaldırılarak Kağıthane Hasdal Mezarlığı’na defnedildi.

1940 yılında İstanbul’da doğan ve bir süredir sağlık sorunları nedeniyle tedavi gören Türkiye’de sosyal psikolojinin kurucularından Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’na Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve bilim camiasına başsağlığı dileriz.

Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı kimdir?
1940 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğretimini Robert Koleji'nde tamamladıktan sonra Amerika Massachusetts'teki Wellesley College'da psikoloji alanında lisans eğitimi aldı. Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde sosyal psikoloji alanında doktorasını veren Kağıtçıbaşı, sosyal psikolojinin kurucularından biriydi.

Prof. Kağıtçıbaşı, eğitiminin ardından uzun yıllar Boğaziçi Üniversitesi'nde görev yaptı ve sonra Koç Üniversitesi'ne geçti. Yaptığı çalışmalarla sosyal bilimlere büyük katkı sağlayan ve dünyanın tanınan isimlerinden biri arasında yer alan Prof. Dr. Kağıtçıbaşı, aynı zamanda Duke, Colombia, Harvard ve Kaliforniya-Berkeley gibi dünya çapında üniversitelerde misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. Türkçe ve İngilizce olarak kaleme aldığı, çeşitli bilimsel dergi ve kitaplarda yayımlanan 200'e yakın makalesi bulunan ve toplam 28 kitap yazan Kağıtçıbaşı'nın çalışmaları aile, ana-babalık, erken çocukluk dönemi ve kültürel bağlamda insan gelişimi üzerine kuramsal ve uygulamalı araştırmaları kapsıyor.

Türkiye'de çocuğun aile içindeki değerini ilk kez araştıran, insan gelişimi ve aile etkileşimini kültürlerarası bir perspektiften inceleyen Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, psikoloji alanında yaptığı çalışmalar ve kaynak eserleri ile biliniyor.

TÜBA’nın kurucu üyesi ve 1200'ün üzerinde atıf ile en fazla atıf yapılan psikologlardan biri olan Kağıtçıbaşı, TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) da kurucularındandı.