TÜBA Genç Akademi Üyesi Doç. Dr. Akın Ünver, ISA Yönetim Kurulu Üyesi Seçildi

TÜBA Genç Akademi Üyesi Doç. Dr. Akın Ünver, ISA Yönetim Kurulu Üyesi Seçildi

TÜBA-GEBİP Ödülü sahibi ve Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamid Akın Ünver, merkezi ABD’de bulunan ve uluslararası ilişkiler alanında dünyanın en büyük ve saygın bilim kurumu olan Uluslararası Çalışmalar Derneği (International Studies Association – ISA) Yönetim Kurulu’na seçildi.

Uluslararası ilişkiler konusunda hem bölgesel hem de küresel olarak önemli çalışmalar yapan akademisyenler arasından seçilerek aday gösterilen ve ISA üyelerinin katıldığı seçim sonucunda en çok oyu alan Dr. Ünver, 2022-23 yılları arasında iki yıl boyunca ISA Yönetim Kurulu üyesi olarak görev alacak.

ISA’nın 1959 yılında kurulan ve dünyada Uluslararası İlişkiler alanında çalışan 100 ülkeden yaklaşık 7000 üyesi bulunuyor; uluslararası ilişkiler disiplinin dünya çapında konferanslarını, akademik dergilerini ve araştırma gruplarını bünyesinde barındırıyor.

Doç. Dr. Hamid Akın Ünver kimdir?
1982 yılında Ankara’da doğdu. 2003 yılında Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesini aldı. 2006 senesinde Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Avrupa Çalışmaları bölümünde master çalışmalarını tamamladı. Bu süre içerisinde Jean-Monnet yüksek lisans araştırma bursu ile London School of Economics ve Oxford Üniversitesi’nde misafir öğrenci olarak tez çalışmalarını yürüttü. 2010 senesinde Essex Üniversitesi İdarî Bilimler (Government) bölümünden TÜBİTAK-BIDEB Yurt Dışı Doktora Bursiyeri olarak sürdürdüğü çalışmasıyla doktorasını aldı. TBMM, Avrupa Parlamentosu ve ABD Kongresi’nde 1990’larda süregelen terör söylemleri konusunda yazdığı tezi 2010 yılında ABD Ortadoğu Çalışmaları Vakfı (MESA) tarafından Malcolm H. Kerr “En İyi Sosyal Bilimler Doktora Tezi Ödülü”nü kazandı.

2009-2010 seneleri arasında Michigan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde misafir doktora araştırmacısı, 2010-2012 seneleri arasında Princeton Üniversitesi Yakın Doğu Çalışmaları Bölümü’nde “Ertegün Öğretim Üyesi” olarak çalıştı. TÜBİTAK bursunun gereği olarak 2013 senesinde Türkiye’ye geri döndü ve Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde çalışmaya başladı. 2018 yılında Üniversitelerarası Kurul’dan doçentlik unvanını aldı. Kendisi aynı zamanda Oxford Üniversitesi “Center for Technology and Global Affairs”de yerleşik olmayan araştırmacı, Oxford Üniversitesi “Yapay Zeka Çalışma Grubu” üyesi, ve İngiltere’nin ulusal veri bilimi laboratuvarı olan Alan Turing Institute’ta da proje yürütücüsü olarak araştırmalarına devam etmektedir.

Akın Ünver’in geçmişte yürüttüğü çalışmalar, ampirik olarak uluslararası ilişkilerin terör, çatışma, savaş ve güvenlik alanlarına odaklandı. Son 4 yılda, bu çalışma odağı giderek daha interdisipliner ve melez metotları içeren bir araştırma gündemine evirildi, internet ve sosyal medyanın çatışma, uyumsuzluk, kriz ve acil durumlarda nasıl kullanıldığına dönük geniş bir programa dönüştü. Suriye, Irak ve Ukrayna’da milis grupların sosyal medya paylaşımları üzerinden iç savaşların modellemesi konusunda yürüttüğü proje Oxford Siber Güvenlik Programı tarafından 2017 senesinde İngiltere’de devam eden en iyi 7 dijital projeye verilen Oxford Cybersecurity Showcase ödülüne layık görüldü.

2018 senesinde ise, University College London’dan Doç. Dr. Mirco Musolesi ile birlikte yürüttüğü “Agent-based Computational Modelling of Civil Wars” projesi, Avrupa genelinde 246 başvuru içerisinden “Alan Turing Institute Security and Defense Project Award” ödülünü alan iki projeden biri oldu. Proje derin nöral ağlar yoluyla 1946-2018 arasında sürmüş bütün iç savaşların başlangıç, süre, bitiş ve şiddet verilerini kullanarak “iç savaş tiplojileri” belirlemeyi hedeflemektedir. Dr. Ünver’in mevcut projesi ise “yapay zeka temelli silahlanma veritabanı”dır. Ülkelerin otomasyon ve yapay zeka altyapısını ne şekilde silahlandırdıklarına dönük uzun vadeli veritabanı, kitap ve makale üretimini öngören proje, Türkiye’nin ilk “bilişimsel çatışma dinamikleri araştırma laboratuvarı”nın kurulumunu da beraberinde getirecektir.

2018 yılı TÜBA-GEBİP Ödülü sahibi olan Doç. Dr. Akın Ünver, çalışmalarını Kadir Has Üniversitesi’nde sürdürüyor.