TÜBA-GEBİP Üyelerine “2017 Genç Bilim İnsanı Ödülleri

TÜBA-GEBİP Üyelerine “2017 Genç Bilim İnsanı Ödülleri

Bilim Kahramanları Derneği (BKD) tarafından verilen "2017 Genç Bilim İnsanı Ödülleri", 2017 yılı TÜBA-GEBİP Üyesi olan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fotonik Bölümü’nden Doç. Dr. Hasan Şahin ve 2015 TÜBA-GEBİP Üyesi olan Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Tolga Çukur’a 15 Mayıs günü Pera Müzesi Oditoryumu’nda düzenlenen törenle takdim edildi.

“Sinirbilim alanında yeni görüntüleme teknikleri ile erken teşhis imkânı” üzerine çalışmalar yapan Doç. Dr. Tolga Çukur geliştirdiği manyetik rezonans kullanarak biyomedikal görüntüleme teknikleri ile canlı dokuda daha önce görüntülenemeyen bir çok alt bölgenin incelenmesini mümkün kıldı. Bu sayede sinirbilim alanında birçok yeni çalışmaya önayak oldu ve yeni teorilerin geliştirilebilmesine olanak sağladı. Doç. Dr. Çukur’un geliştirdiği teknikler mevcut benzer görüntüleme tekniklerine kıyasla tarama hızında 10 kat, görüntü çözünürlüğünde 4 kat ve doku kontrastında ise 100 kata kadar ulaşan iyileştirme sağladı. Bu sayede kanser, vasküler ve nörolojik hastalıkların değerlendirmesinde yeni bir dönemi başlatmıştır. Doç. Dr. Çukur’un bu buluşları, GE Healthcare, Siemens ve Philips gibi dünyanın önde gelen MR üreticileri tarafından, uygulamaya aktarıldı. Dikkat eksikliği bozukluğu, Alzheimer, demans ve otizm gibi sinir ağlarındaki işlevsel bozukluklara dayalı hastalıkların erken tanısı ve tedavi takibini mümkün kılmak üzere geliştirdiği te Geliştirdiği teknikler olan Doç. Dr. Tolga Çukur bu çalışmalarıyla ödüle layık görüldü.

Malzeme biliminde sanal ortam ve laboratuvar evresini birleştiren Dr. Hasan Şahin, bu iki evreyi araştırma grubunda birleştirebilmiş ender bilim insanlarından. Dr. Şahin ve ekibi bir yandan nanometre boyutundaki yeni olası malzemelerin tasarımını yaparken bir yandan da bu tasarımları laboratuvarlarında deneysel olarak oluşturmaya çalışıyorlar. Dr. Şahin’in tüm dünyada oldukça fazla ilgi çeken bu çalışması dolayısıyla ödül almaya hak kazandı.

BKD tarafından her yıl farklı üniversitelerin iş birliğiyle gerçekleştirilen Genç Bilim İnsanı Ödülleri altıncı kez sahiplerini buldu. Türkiye’deki genç bilim insanlarına kamuoyu önünde teşekkür ederek onları yüreklendirmek, geleceğin genç bilim insanlarına ilham vermek, Temel Bilimler ve Mühendislik alanlarına katkıda bulunan, ülkemizde bu alanların görünürlüğünün artmasına ve gelişmesine öncülük eden 38 yaşın altındaki, bilim insanlarına verilen ödüllerde bu yıl beş genç bilim insanı, ödül almaya değer bulundu.

2017 yılının en başarılı Genç Bilim İnsanları’nı belirleyen Seçici Kurul’da; TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emrah Kılıç ve Doç. Dr. Muhammed Fatih Demirci; Gebze Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Prof. Dr. Arif Çağdaş Aydınoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nergis Arsu, Prof. Dr. Haydar Livatyalı ve Prof. Dr. Vasfi Emre Ömürlü yer aldı.

İlgili Fotoğraflar