TÜBA-GEBİP Ödülü Sahipleri Prof. Dr. Yusuf Baran ve Yrd. Doç. Deniz Atasoy’a ‘Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülü’

TÜBA-GEBİP Ödülü Sahipleri Prof. Dr. Yusuf Baran ve Yrd. Doç. Deniz Atasoy’a ‘Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülü’

2013 yılı TÜBA-GEBİP Ödülü sahibi ve Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Deniz Atasoy ‘Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Teşvik Ödülü’ne layık görülürken, 2010 yılı TÜBA-GEBİP Ödülü kazananlarından ve Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Baran ‘Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Bilimsel Araştırma Destek Ödülü’nü aldı.

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Turgay Dalkara, Prof. Dr. Erdal Akalın, Prof. Dr. Atıf Akdaş, Prof. Dr. İsmail Hakkı Ayhan, Prof. Dr. Selim Badur, Prof. Dr. Atilla Hıncal, Prof. Dr. Şevket Ruacan ile Prof. Dr. Tansu Salman’dan oluşan ve TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Emin Kansu’nun başkanlığını yaptığı ‘2015 Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri Bilimsel Değerlendirme Kurulu’nun yapılan başvuruları değerlendirmeleri sonucunda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ethem Murat Arsava da ‘Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Teşvik Ödülü’nün sahibi oldu. Ayrıca proje yürütücüleri olarak, tıp öğrencileri Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Miray Nilüfer Cimşit, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doğukan Koç ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doğan Üren, Tıp Öğrencileri Proje Ödülü’ne değer bulundular.

5 Ekim günü Medipol Üniversitesi'nde düzenlenen ödül töreninde konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, 1959'dan bugüne değin 32 Eczacıbaşı Tıp Bilim Ödülü, 41 Eczacıbaşı Tıp Teşvik Ödülü verildiğini ve çoğu, alanlarının en saygın dergilerinde yayına dönüşmüş bulunan 176 çalışmaya destek ödülleri kapsamında gerekli finansmanın sağlandığını belirtti.

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri Bilimsel Değerlendirme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Kansu da, "Alanında kurumsallaşmanın ilk örneği olan kökleşmiş bu uygulamanın 2002'den başlayarak geleceğin bilim insanları olarak gördüğümüz başarılı tıp öğrencilerimizi ayrıca ödüllendirerek bilim dünyasına duyurmanın büyük teşvik unsuru olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Elli yılı aşan bu girişimle, rutin uygulamalar dışında Türk tıbbının anıt isimleri Ord. Prof. Dr. Hulusi Behçet, Dr. Refik Saydam, Ord. Prof. Dr. Tevfik Sağlam, Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman, Ord. Prof. Dr. Akil Muhtar Özden, Prof. Dr. Muzaffer Aksoy ve TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Gazi Yaşargil Cumhuriyet Dönemi Tıp Ödülleri’ne değer bulunurken TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Münci Kalayoğlu’na da Eczacıbaşı Tıp Onur Ödülü verilmişti.

Eczacıbaşı Tıp Ödülü

Ülkemizde tıp ve eczacılık bilimlerinin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla, 1959’da Dr. Nejat F. Eczacıbaşı tarafından dönemin çok değerli tıp hocaları Ord. Prof. Dr. Ekrem Şerif Egeli, Ord. Prof. Dr. Arif İsmet Çetingil, Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel, Prof. Dr. Reşat Garan, Prof. Dr. Sabih Oktay, Prof. Dr. Behiç Onul, Prof. Dr. Zafer Paykoç, Prof. Dr. Necmeddin Polvan’ın öncülüğünde bilimsel araştırmaları destekleme, başarılı bilim insanlarını ödüllendirme geleneği başlatılmıştı.

Prof. Dr. Yusuf Baran kimdir?
Prof. Dr. Yusuf Baran, 11 Aralık 1977 yılında Batman’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Batman ili Beşiri ilçesinde tamamladı. 1998 yılında Dicle Üniversitesi, Biyoloji Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra yüksek lisans derecesini 2002 ve doktora derecesini 2006 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) aldı. Doktora çalışmaları esnasında Kuzey Atlantik Savunma Paktı’ndan (NATO) aldığı özel bir burs ile Amerika Birleşik Devletleri, Medical University of South Carolina’da (2005 Temmuz-2006 Şubat) misafir araştırmacı olarak, 2007-2015 yılları arasında ise İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

Prof. Dr. Yusuf Baran’ın çeşitli kurumlar tarafından desteklenen 25’in üzerinde bilimsel araştırma projesi, 80’in üzerinde yayınlanmış bilimsel makalesi, 200’ün üzerinde ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmuş bildirisi ve 100’ün üzerinde ulusal ve uluslararası ödülü vardır. Bu ödüllerden bazıları; 2007 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden “Yılın Tezi Ödülü”; 2010 yılında TÜBA’dan “Yılın Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü”; 2013 yılında Bilim Kahramanları Derneği’nden “Yılın Bilim İnsanı Ödülü”; 2013 yılında Dünya Ekonomik Forumu’ndan "2013 Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü”; 2013 yılında Uluslararası Genç Liderler ve Girişimler Organizasyonu’ndan “Bilimsel Önderlik Alanında Türkiye’nin En Başarılı İnsanı Ödülü”dür.

Prof. Dr. Baran, Küresel Genç Akademi Yönetim Kurulu Üyeliği, Gelişen Ülkeler Mühendislik ve Teknoloji Akademisi Kurucu Üyeliği, Dünya Genç Bilim İnsanları Organizasyonu Üyeliği, TÜBA Kanser Çalışma Grubu Üyeliği, TÜBA Yılın Genç Bilim İnsanı Programı Üyeliği, Dünya Ekonomik Forumu Yılın Genç Bilim İnsanı Programı Üyeliği ve Sağlık Bakanlığı Meslek Hastalıkları ve Kanser Danışma Kurulu Üyeliği görevlerini yürütmektedir.

Prof. Dr. Yusuf Baran, 2015 yılının Şubat ayından beri Abdullah Gül Üniversitesi, Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanlığı ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanlığı görevlerini sürdürmektedir.

Yrd. Doç. Dr. Deniz Atasoy kimdir?
1979 yılında Trabzon’da doğan Deniz Atasoy, 2001 yılında Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Aynı yıl ABD’nin Dallas şehrine taşınarak burada bulunan Texas Üniversitesi - Southwestern Medical Center’da doktora çalışmalarına başladı. 2013-Nobel Fizyoloji Ve Tıp Ödülü sahibi Prof. Thomas Südhof ve Prof. Ege Kavalalı ortak danışmanlığında 2007 yılında doktorasını tamamladı. Doktora süresince, beyindeki sinir hücreleri arasında haberleşmeyi sağlayan ve sinaps adı verilen özel bağlantı noktalarının oluşumu ve olgunlaşmasını yönlendiren moleküler mekanizmalar üzerinde çalışmalarda bulundu. Aynı zamanda otizm ve parkinson gibi etiyolojisinde genetik etmenlerin de bulunduğu sinir sistemi bozukluklarının hayvan modellerinin oluşturulması ve bu modellerdeki sinaptik bağlantı bozukluklarının irdelenmesine katkılarda bulundu.

Dr. Atasoy, 2007-2013 yılları arasında Washington’da HHMI-Janelia araştırma merkezinde doktora sonrası çalışmalarını gerçekleştirdi. Buradaki çalışmalarında beyindeki karmaşık sinir ağlarının anlaşılmasına yönelik yeni teknikler geliştirdi ve bu teknikleri iştahı kontrol eden sinir ağlarının yapısı ve işleyişini çözümlemek için kullandı. Bu araştırmalar sonucunda iştah kontrolünde çok önemli rol oynayan yeni beyin bağlantılarını tanımlamış ve bu bağlantıların işleyiş özelliklerini detaylı olarak incelemiştir.

2014 yılından bu yana İstanbul Medipol Üniversitesi’ne bağlı REMER Enstitüsü’nde kurmuş olduğu laboratuvarında araştırmalarına devam eden Dr. Atasoy, danışmanlığını yaptığı 6 asistanından oluşan grubu ile birlikte beslenme ve metabolik bozuklukların merkezi sinir sistemi mekanizmalarını incelemektedir. Dr. Atasoy’un aralarında Nature, Science ve Cell gibi etki değeri yüksek uluslararası dergilerde toplam 19 yayını bulunmaktadır. Bu çalışmalarına toplam 2780 adet atıf yapılmış olup H-indeksi 16’dır. Ayrıca Dr. Atasoy, Marie S. Curie Vakfı ve Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (EMBO) olmak üzere AB kaynaklı iki projenin, 1001, 3501 ve 3001 olmak üzere TÜBİTAK kaynaklı üç projenin yürütücüsüdür. 2002 yılından beri ABD’nin Sinirbilim Derneği üyesi olan Dr. Atasoy, 2013 yılı TÜBA-GEBİP Ödülü’ne layık görülmüştür.

İlgili Fotoğraflar