TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, 2015 Dünya Bilim Forumu’na Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, 2015 Dünya Bilim Forumu’na Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Macaristan Bilim Akademisi’nin daveti üzerine 4-7 Kasım tarihleri arasında Budapeşte’de düzenlenen Dünya Bilim Forumu’na katıldı.

2013 yılında Rio de Janeiro’da gerçekleşen ve oldukça başarılı olan etkinliğin ardından, Macaristan Bilim Akademisi UNESCO, ICSU, AAAS, TWAS ve EASAC ile ortak çalışarak 2015 Dünya Bilim Forumu’na ev sahipliği yaptı.

“Bilimin Gücünün Etkinleştirilmesi” ana teması ile düzenlenen 2015 Forumu, bilimin, insan yaşamının iyileştirilmesi, işletme yenilikçiliği ve politika oluşturma konusunda kapasitesini ortaya koyan konuşmacıları, altı genel kurul toplantısı ve dokuz tematik toplantının yanı sıra çok sayıda yan etkinlik aracılığı ile seçilen hedef kitleye fikirlerini sundu.

70’in üzerinde ders esnasında bilim dünyasının, politikasının ve toplumun en yetkin konuşmacıları görüşlerini Forum katılımcılarıyla paylaştı. 2015 Forumu’nun ana teması iki anlatı üzerinde yoğunlaştı: birincisi BM ‘Post 2015 Gündemi’ne katkı yapacak şekilde “Sürdürülebilirlik”; elde edilen başarılar ve devletler tarafından belirlenen büyük hedeflerin karşısındaki sorunlar. İkincisi ise etkili bilgi alışveriş ile bilim-toplum ve bilim-politika yapıcılar arasında sürekli artan güven ihtiyacının tartışılacağı “İletişim”. Macaristan Parlamentosu’nda yapılan oturumda ise, bilimsel politika tavsiyeleri ile ilgili en son gelişmeler ve prosedürler hakkında bilgi verildi, bilimin politika oluşturmaya katkısı tartışıldı.

Tematik oturumlarda afet risklerinin azaltılması, esneklik, beyin araştırmalarındaki en son gelişmeler, küresel sağlık politikaları, Afrika’daki bilim politikası, sürdürülebilirlik için yenilenebilir enerji dâhil çeşitli sorunlar ele alındı.

 Forum esnasında UNESCO ve Sultan Kabus Ödülleri de verildi. 2017 Dünya Bilim Forumu’na Ürdün ev sahipliği yapacak.

TÜBA Başkanı Acar, aynı zamanda Macaristan Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. László Lovász'ı ve tedavi gören TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Gyorgy Hazai’yi ziyaret etti ve Macaristan Bilimler Akademisi El Yazmaları Bölümü’nde Doç. Dr. Ahmet Arslantürk ile incelemelerde bulundu. 

İlgili Fotoğraflar