TÜBA Başkanı Prof. Acar “DD Değişim Dinamikleri Yönetim Merkezi” Paneli’ne Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Acar “DD Değişim Dinamikleri Yönetim Merkezi” Paneli’ne Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, 7 Mart 2018 tarihinde DD Değişim Dinamikleri Yönetim Merkezi’nin; iş dünyasının temelini oluşturan aile şirketlerinin büyüme ve kurumsallaşma süreçlerinde yaşadığı zorlukları bilimsel bir bakış açısıyla ele almak, bu sürecin yönetilmesine ilişkin çözümler geliştirmek üzere Çırağan Palace Kempinski’de düzenlediği, iş dünyası ve akademisyenleri bir araya getiren panele katıldı.

Şirketlerde büyüme ve kurumsallaşmanın getirdiği değişimlerin yönetim süreçleri, tüm detayları ile masaya yatırıldığı panelin açılış konuşmasını yapan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, iş dünyasının kurumsallaşıp, büyüyemediği bir ortamda ülkenin büyümesinin mümkün olmadığını söyledi. Teknolojik gelişmelerin şirketleri zorunlu olarak değişime yönlendirdiğini ifade eden Çiftçi, bakanlık olarak şirketlerin kurumsallaşmasına özel önem verdiklerini, KOBİ'lerin ekonomideki payının artmasının ancak bu şekilde mümkün olabileceğini kaydetti. "Bir aile şirketini ayakta tutmak en zor yönetim işidir" diyen Çiftçi, şöyle konuştu: "Birçok ülkede şirketlerin yüzde 70'i aile şirketi. En eski aile şirketi Japonya'da kurulmuş ve bugün yönetimi 46'ncı nesilde. Bizde ise dördüncü nesle geçebilen şirketlerin oranı sadece yüzde 3."

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar: “İşletme körlüğü yaşanmamalı”
Şirketlerde gayri kurumsallaşma dezavantajının altını önemle çizen TÜBA Başkanı Prof. Acar ise: “Özellikle aile şirketlerinde gözle görülür somut değişiklikler çok da kolay değil. Elbette aile şirketi olmanın artıları olduğu gibi eksileri de var. Bir işletmeci ve yönetici olarak, kurumsallaşma konusunun tüm toplumun meselesi olması gerektiğini savunuyorum. Şirketlerin yönetim biçiminin, yöneticilerin kişisel zevklerine ve taleplerine göre değil, gayri şahsi hale getirilmesi bu anlamda çok mühim.” dedi.

Aile işletmelerinde kurallara uymanın kolay olmadığını belirten Acar, “Aile meseleleri ile iş meselelerin birbirinden ayrılması ve dengelenmesi çok mühim. Aile bireylerinin aile içerisindeki rolleri ile şirket yönetimi içerisindeki rollerinin birlikte yürütülmesi, genellikle şirketlerde sorun teşkil ediyor. kamu desteklerine ve kuşak farkına dikkat çeken Ahmet Cevat Acar, “KOSGEB, yenilikçi girişimlere destek veriyor ancak alınan bu yatırım, şirketleri rehavete düşürme gibi bir handikap yaratıyor. Bu yatırımı doğru yönetmekte fayda var. Bildiğiniz üzere aile şirketlerinin geçmişi çok uzun bir tarihe dayanmıyor. Hal böyle olunca, şirketin ilk kurucularının dönemindeki rekabet şartları ile, şu an mevcut olan rekabet koşulları çok daha farklı. Dolayısı ile bu değişime adaptasyon önemli.” diyerek sözlerini tamamladı.

DD Genel Müdürü Ahmet Nedim Erdemir de, aile şirketlerinin kurumsallaşma noktasında yaşadıkları sıkıntılara dikkati çekerek, "Aile şirketleri kurumsallaşma sürecinin getirdiği veya getireceği zorluklardan kaçınıp bu süreç içinde yer almaktan uzak duruyorlar. Bunun sonucu olarak büyüyemeyen şirket küçülmeye gidiyor." dedi.

6 oturumda büyüme ve kurumsallaşma süreci
Panelde, “İş dünyasının temelini oluşturan aile şirketlerinde büyümenin ve kurumsallaşmanın getirdiği değişimin yönetilmesi” konusuna bakış açısı kazandırmak hedeflenirken, toplamda 6 oturumda çeşitli konular işlenirken, alanının kanaat önderleri olan profesyoneller, akademisyenler ve katılımcılar arasında çeşitli fikir alışverişleri gerçekleştirildi.