TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Yurdusev “II. Sosyal Bilimler Forumu”na Katıldı

TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Yurdusev “II. Sosyal Bilimler Forumu”na Katıldı

Uluslararası Türk Akademisi tarafından, Türk Tarih Kurumu ve TİKA’nın katkılarıyla Kazakistan’ın Astana şehrinde 26 Mayıs günü düzenlenen “Büyük Bozkır” II. Sosyal Bilimler Forumu’na TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev katıldı.

Altı panel halinde gerçekleştirilen foruma; Türk dünyasının yanı sıra ABD, Almanya, Çin, Macaristan, Moğolistan, Güney Kore, Hindistan ve Rusya’dan uzmanlar ve bilim insanları katıldı.

Prof. Yurdusev forumda gerçekleştirdiği “Türkiye’de Türk Kimliği” temalı konuşmasında Türkiye’de Türk kimliğinin tarihsel gelişim ve kavranışı üzerinde durdu; 12. yüzyıldan günümüze Türkiye’de Türk kimliğinin 3 farklı kategoride geliştiğini ve kavrandığını ifade etti. Bu kategorilerin; kavmi-lisani kimlik, dini kimlik ve milli-ulusal kimlik olduğunu belirten Yurdusev; kavmi-lisani Türklük kavrayışının en eski ve yaygın form olduğunu ve Türkçe lisanlarını konuşan ve Türk ana-babadan doğan insan gruplarını kapsadığını, dini kimlik kavrayışı ile Türklüğün Müslümanlıkla eşitlendiğini ve 12. yüzyıldan itibaren oluştuğunu, nihayet milli-ulusal kimlik tanımıyla Türklüğün ulusçuluk çağında 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başlarında siyasi bir mahiyet aldığını ve ulus-devletlerle ilintilendirilerek tanımlandığını savundu.

Forum çerçevesinde, Türk dünyasında bilimin gelişmesine büyük katkıda bulunan ve kardeş halkların arasındaki iş birliğinin güçlenmesinde önemli hizmetleri olan seçkin devlet ve bilim insanı, kanaat önderi Prof. Dr. Mırzatay Joldasbekov’e ve bu yıl 90. yıldönümünü kutlayan akademisyen, Tataristan Cumhuriyeti’nin devlet adamı, Profesör Mirfatıh Zakiyev’e Uluslararası Türk Akademisi’nin Altın Madalyası takdim edildi.