TÜBA Asosye Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aydın’a ONR’den Genç Araştırmacı Ödülü

TÜBA Asosye Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aydın’a ONR’den Genç Araştırmacı Ödülü

TÜBA Asosye Üyesi ve Northwestern Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Koray Aydın, Office of Naval Research (ONR) Genç Araştırmacı Ödülü’ne (Young Investigator Award) layık görüldü.

Temel bilim ve mühendisliğin her dalından başvuran 360 kişi arasından 33 ödül sahibi bilim insanı arasında yer alan Aydın, nanofotonik alanında çalışan ve seçilen 3 isimden biri oldu.

Ödül’ün çok değerli olduğunu söyleyen Koray Aydın, “Ödüldeki en önemli kriterlerden biri araştırmacının geçmişte bilime yapmış olduğu katkıların orijinalliği ve gelecekte bu katkıların devamının sağlanacağı belli olan bir proje yönergesi sunması. Özellikle Amerika’da bir genç bilim insanının alabileceği en büyük ödüllerden bir tanesi. 3 yıl boyunca 510 bin dolarlık bir bütçe veriyorlar araştırmalarımı yapmam için. Bu ödül sadece benim projelerimi desteklemekle kalmayacak aynı zamanda bilim camiasında bana ve araştırma grubuma prestij ve bilinirlik kazandıracak. Bu ödül, çalışmalarımın orijinalliği ve teknolojiye gelecekte yapacağımız katkıların Amerikan Devleti tarafından da tanınması anlamına geliyor.” dedi.

Üzerinde çalıştığı projeyle ince optik malzemeler ve aygıtlar tasarlayıp, üreteceklerinin altını çizen Aydın, yeni dizayn teknikleri ve nanofabrikasyon metotlarını birleştirip 100 nm kalınlığında mercekler tasarlayacaklarını söyledi. Gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde gözlük camlarını hissedilmeyecek kalınlığa indirgemenin mümkün olabileceğini ifade eden Koray Aydın, “Nano boyutlarda ışığın malzeme ile etkileşimi yeni fiziksel özellikler doğuruyor, ben de bu özellikleri kullanarak yeni ve verimli optik ve fotonik aygıtlar geliştirme konusunda çalışacağım.” dedi.

ONR, ABD Savunma Bakanlığı’nın 1.7 milyar dolarlık bir araştırma bütçesine sahip bir araştırma ofisi. Seçkin ve alanındaki en iyi genç bilim insanlarına verilen Genç Araştırmacı Ödülü genç bilim insanlarının ONR ile tanışması ve ileride buradan proje almaya devam etmeleri için önemli bir destek programı.