TÜBA Asli Üyesi Prof. Ersöz “COST Bilimsel Komitesi Başkan Yardımcısı” Seçildi

TÜBA Asli Üyesi Prof. Ersöz “COST Bilimsel Komitesi Başkan Yardımcısı” Seçildi

TÜBA Asli Üyesi ve Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ersöz, Brüksel’de 31 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen Bilim ve Teknolojide Avrupa İş Birliği (European Cooperation in Science and Technology - COST) Bilimsel Komitesi 5. Toplantısı’nda,  yapılan oylama sonucunda COST Bilimsel Komitesi Başkan Yardımcılığı görevine seçildi.

Toplantıda dört aday arasında yapılan seçimde, daha önce COST Başkan Yardımcısı olan Finlandiya’dan Prof. Dr. Jarri Hamalainen en yüksek oyu alarak başkan, en yüksek oy sıralamasında ikinci olan Prof. Ersöz ise başkan yardımcısı oldu.

Prof. Dr. Mustafa Ersöz yaptığı açıklamada; COST misyonu kapsamında Türkiye’de ITC ülkesi olarak yer alan kapsayıcı hedef ülkelerinin (Inclusiveness Target countries, ITC) COST projelerinde aktif roller alması ve daha geniş katılımın sağlanması için çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. COST Bilimsel Komitesi’nin en önemli çalışmalarından birinin; Avrupa Araştırma Alanı kapsamında stratejik öncelikli alanların belirlenmesi ve gelecek 10 yıl stratejik belgesinin hazırlanması olduğunu vurgulayan Prof. Ersöz, COST’la Avrupa’nın araştırma ve inovasyon kapasitesinin güçlendirildiğini; genel bilim ve teknoloji programlarının geliştirildiğini söyledi. Ayrıca toplumsal sorunların çözümü kapsamında yeni yaklaşımlar ve yeni eğilimler ile Horizon 2020’nin amaçlarına katkı sağlamak için çalışmaların yapıldığını ifade etti.

Türkiye’deki bilimsel koordinatörlüğü TÜBİTAK tarafından sağlanan COST, ulusal kaynaklarla desteklenmiş araştırma projelerinin Avrupa düzeyinde koordinasyonunu sağlayarak, benzer konuda çalışan araştırmacıların Avrupa ve Avrupa ötesi araştırmacılar arasında iş birliğin sağlanması, bilimsel mükemmeliyetin yayılması ve bilgi değişiminin sağlanması amacıyla en uzun iş birliği programı olarak 1971 yılında kuruldu. COST, Avrupalı araştırmacılar arasında etkileşim ve iş birliğinin geliştirilmesi; Avrupa’yı barışçıl amaçlar için bilimsel ve teknik araştırmada güçlendirme misyonuyla çalışıyor.

COST Bilimsel Komite olarak, COST projelerinin seçimi, yürütülmesi ve seçimi yanında Avrupa Araştırma Alanı’nın küresel düzeyde daha ileriye götürülmesi, Avrupa’da bilimsel mükemmeliyetin yürütülmesi, bilimsel ve teknolojik aktivitelerin katkı sağlanması ve Avrupa araştırma toplumunun en iyi şekilde desteklenmesi konularında COST Üst Düzey Temsilcileri Komitesi’ne danışmanlık yapıyor. COST Bilimsel Komitesi’nin, özellikle Avrupa düzeyinde COST’a üye ülkeler arasında etkileşim ve iş birliğin geliştirilmesi, daha geniş katılımın sağlanması amacıyla yeni çalışmalar geliştiriyor.