Prof. Dr. Andreas Tietze’nin ‘Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugati’ Projesi Yayına Hazırlık Sözleşmesi İmzalandı

Prof. Dr. Andreas Tietze’nin ‘Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugati’ Projesi Yayına Hazırlık Sözleşmesi İmzalandı

TÜBA, Prof. Dr. Semih Tezcan ile, Andreas Tietze’nin 8 ciltten oluşan ‘Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugatı’ projesinin yayına hazırlık çalışmalarının yürütücülüğünü üstlenmesine dair sözleşme imzaladı.

1914 yılında Viyana’da doğan ve hayatını kaybedene kadar Türk dili ve kültürüne ilgisini sürdüren Prof. Dr. Andreas Tietze’nin, bugüne kadarki en önemli ve kapsamlı eseri olan “Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugatı” 7 cildi sözlük ve 1 cildi dizin olmak üzere toplam 8 ciltten oluşuyor. İmzalanan sözleşmeye göre Prof. Dr. Tezcan’ın  yürütücülüğünü yapacağı projenin 1 Ekim 2015 tarihinde yayına hazırlık çalışmaları başlayacak olup, 31 Ekim 2017’de  8 cildinin de baskısı tamamlanmış olacak.

TÜBA, bu 8 ciltlik çalışmayı bir proje ile tamamlamak üzere 2013 yılında Prof. Tietze’nin varisleri ile görüşmelere başlamış, 2014 yılının Nisan ayında ise Simurg Kitapçılık ve Yayıncılık Ltd. ve Prof. Tietze’nin varisi olan kızı Dr. Fatma Filiz Tietze ve Ağustos ayında da Avusturya Bilimler Akademisi ile sözleşme yapılarak basımı yapılan ve yapılacak tüm ciltler için tüm hukuki haklar ve belgeler devralınmıştı.

Türkçedeki sözcük dağarcığını 14. yüzyıla kadar götüren ve Rumeli ile Irak ve Azerbaycan gibi komşu ülkelerde konuşulan Türkçeyi de kapsayan büyük bir eser olan Lugat’ın 1. cildi (A-E harfleri), 2002 yılında Avusturya Bilimler Akademisi ve Simurg Yayınevi; 2. cildi (F-J harfleri) ise 2010 yılında Avusturya Bilimler Akademisi tarafından yayımlanmıştı.

İlgili Fotoğraflar