I. KAST ve TÜBA Ortak Sempozyumu “Kore ve Türkiye Arasında Bilimsel İş Birliği”

I. KAST ve TÜBA Ortak Sempozyumu “Kore ve Türkiye Arasında Bilimsel İş Birliği”

Kore Bilim ve Teknoloji Akademisi (The Korean Academy of Science and Technology-KAST) tarafından TÜBA ve KAST arasında ikili iş birliği kapsamında birincisi düzenlenen “Kore ve Türkiye Arasında Bilimsel İş Birliği” başlıklı sempozyum Seul’de gerçekleştirildi.

Kore’nin başkenti Seul’de bulunan The Sejong Hotel’deki sempozyumun açılış konuşmaları KAST Başkanı Prof. Dr. Myung-Chul Lee, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ve Türkiye Cumhuriyeti Seul Büyükelçisi Arslan Hakan Okçal tarafından yapıldı.

Sempozyumda; TÜBA Başkan Yardımcısı, Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Namık Kemal Aras, TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Fikrettin Şahin’in yanı sıra Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. Göksel Türközü de yer aldı.

Hanyang Üniversitesi’nden Hee Soo Lee “Kore-Türkiye: 2500 Yıllık Tarihsel ve Kültürel Karşılaşma” başlıklı sunumu ile açılış dersini verdi.

 “Kore ve Türkiye Arasında Kültür ve Diplomasi” adlı sempozyumun öğleden sonra yapılan ilk oturumun başkanlığını KAST Doğa Bilimleri Bölüm Başkanı ve Seul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dohan Kim yürüttü.

Oturumda; Kore Dışişleri Bakanlığı Orta Avrupa Bölümü Direktörü Jin-hee Oh “Kore ve Türkiye Arasındaki İkili İlişkiler”, Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev “Türk-Kore İlişkilerine Tarihsel Bir Bakış”, KAST Siyaset Araştırmaları Bölüm Başkanı ve Konkuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sunyang Chung “Kore'de Bilim ve Teknoloji Alanındaki Gelişmelerin Türkiye İçin Etkileri” ve Prof. Dr. S. Göksel Türközü “Türk-Kore İş Birliği Potansiyellerini İnceleme” başlıklı sunumlarını yaptılar.

“Kore ile Türkiye arasındaki Bilim ve Mühendislik Alanında Durum ve Olası İş Birliği” adlı ikinci oturumun başkanlığını KAST Tarım ve Balıkçılık Bilimlerinin Bölüm Başkanı ve Hallym Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jung Han Yoon üstlendi.

Oturumda; KAST Üyesi Prof. Dr. Sang Yup Lee “Kore'nin Bilim ve Teknoloji Enstitüsünün Kısa Tarihi ve Mevcut Durumu”, Prof. Dr. Namık Kemal Aras “Güney Kore ve Türkiye: Bazı Karşılaştırmalar”, Prof. Dr. Fikrettin Şahin “Tarım, Gıda, Çevre, Sağlık ve Toplumla İlgili Biyoteknoloji Alanında Olası İşbirlikleri”, KAST Uluslararası İş Birliği Direktörü ve Kore Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hyun Jin Park “NRF-TÜBİTAK Projelerinin Gelişimi” adlı sunumlarını gerçekleştirdiler.