“Büyük Bozkır” Sosyal Bilimler Forumu ve TDBAB Yönetim Kurulu Toplantısı Astana’da Gerçekleştirildi

“Büyük Bozkır” Sosyal Bilimler Forumu ve TDBAB Yönetim Kurulu Toplantısı Astana’da Gerçekleştirildi

Uluslararası Türk Akademisi (Turkic World Educational and Scientific Cooperation Organization-TWESCO), Atatürk Kültür Dil Tarih Yüksek Kurumu ve Kazakistan İlk Cumhurbaşkanı Kütüphanesi’nce düzenlenen ve TÜBA, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nca da desteklenen “Uluslararası Büyük Bozkır: Sosyal Bilimler Forumu”, 23-24 Mayıs tarihlerinde Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirildi.

Kazakistan’da ilk defa düzenlenen foruma 20 farklı ülkeden bilim insanları, akademi başkanları, diplomatlar ve bürokratlar katıldı. “Türk Dili Konuşan Devletler”in bağımsızlıklarının 25. yıl dönümü çerçevesinde; Türk Yazı Günü dolayısıyla organize edilen ve Türk Dünyası’nın kültürel değerlerinin insanlığın gelişimindeki yeri ve rolünü değerlendirmek üzere yola çıkan Forum, Türk dünyasına ilişkin yeni araştırma yönelimlerine katkı sağlayan eğilimleri de yaklaşık 150 katılımcıyla mercek altına aldı. Forum’da “Çağdaş Türkoloji” alanında yürütülen temel araştırmalar çerçevesinde elde edilen bilimsel sonuçlar ve deneyimler paylaşıldı, fikir alışverişinin yanı sıra güncel meseleler tartışıldı ve ortak çalışmalarla ilgili imkân ve seçenekler değerlendirildi. Kazakça, İngilizce, Türkçe ve Rusça olarak gerçekleştirilen Forum’da; tarih, arkeoloji ve etnografya folklor, edebiyat ve sanat dil ve terminoloji ile Türk Dünyası’ndaki çağdaş eğilimler ve gelişim alanları üzerinde duruldu. Forumda ayrıca Türk Dünyası Üniversiteler Birliği Anlaşması da imzalandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Kütüphanesi’nde düzenlenen Forum’un açılış törenine; Kazakistan Devlet Sekreteri Gülşara Abdikalikova, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar,  Kazakistan Cumhuriyeti Millî Bilimler Akademisi Başkanı Murat Zhurynov, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, Ardahan Üniversitesi Rektörü ve Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ve İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi Genel Müdürü (IRCICA) Halit Eren de katıldı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar yaptığı konuşmada; Türk dünyası ve komşu ülkeler arasındaki bilimsel ve kültürel ilişkilerin sürdürülmesinde bilim insanlarının önemli görev ve sorumluluklarının olduğunun altını çizdi ve “Bu gibi bilimsel toplantıların hem Türk dünyası hem de bölge ülkelerinin ilişkilerinin geliştirilmesine yararlı olacağını, bunun aynı zamanda küresel gelişme ve barışa da katkı sağlayacağını düşünüyorum.” dedi.  Acar, TÜBA olarak, Türk dünyası ve bölge ülkeleriyle bilimsel ilişkilerin kurulmasına ve geliştirilmesine önem verdiklerini ve bu konudaki girişimleri destekleyemeye devam edeceklerini söyledi.

Forum’a katılamayan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev gönderdiği mesajda; Forum’un kıtaları birbirine bağladığını belirtirken “Türkçe konuşan ülkelerle büyük planlarımız bulunmaktadır ve bunlardan iyi sonuçların alınmasını temenni ediyorum." dedi.

TWESCO Başkanı Darhan Kıdırali Forum’da Türkoloji'nin sorunlarını, tarih, dil ve edebiyat meselelerini tartıştıklarını ve bu Forum’un Türk dünyasının 21. yüzyıldaki çalışmalarına ışık tuttuğunu söyledi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Örs, forumda yaptığı konuşmada, dünya tarihinin çeşitli dönemlerine damgasını vuran 200 milyon nüfuslu Türk soylu ülkelerden Türkoloji alanında araştırmacı ve bilim adamlarının Büyük Bozkır Forumu’nda bir araya gelmelerinin büyük bir kazanç olduğunu dile getirdi.

Örs, Türkiye’nin Türk tarihini ve kültürünü ortak miras olarak kabul ettiğini ve kültür siyasetini bu doğrultuda yürüttüğünü vurguladı ve “Türk dünyasına mensup ülkelerin birbirlerini daha yakından tanıyıp daha derin ve sürekli ilişki kurabilmeleri yolunda atacakları her türlü adımı yakından takip ediyor ve samimiyetle destekliyoruz. Türkiye her zaman Türk cumhuriyetlerinin yanında olmaya ve soydaşlarının sevinçleri ile sevinmeye, dertleri ile dertlenmeye devam edecektir.” dedi.

Türk Dünyası Hizmet Ödülleri
Dört oturumdan oluşan uluslararası forum çerçevesinde Türk Dünyası Hizmet Ödülleri de verildi; ödülünü Kazakistan Devlet sekreteri Güşara Abdıkalıkova'dan alan şair Oljas Süleymenov’la birlikte Rus Türkolog Dimitri Nasilov, Özbekistan Bilimler Akademisi'nden Ahmedali Askarov ve Türk Dünyası Aksakallar Komitesi Üyesi Adil Ahmedov’a da Türk dünyasına katkılarından dolayı ödüllendirildi.

Forum’un açılışına da katılan T.C. Astana Büyükelçisi Dr. Nevzat Uyanık, 24 Mayıs’ta Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği konutunda Türkiye’den gelen bilim insanları onuruna bir yemek verdi.

Türk Dünyası Bilim Akademileri Birliği Toplantısı
2015’te kurulan Türk Dünyası Bilim Akademileri Birliği (TDBAB) yönetim kurulu toplantısı da,  TÜBA Başkanı Ahmet Cevat Acar ile  Azerbaycan, Kazakistan Kırgizistan, Tataristan Bilimler Akademileri ve Uluslararası Türk Akademisi  Başkan ve temsilcilerinin katılımıyla 23 Mayıs 2016’da Astana’da gerçekleştirildi. Toplantı’da, şimdiye kadar gerçekleştirilen r ve önümüzdeki dönemde yapılacak faaliyetler ele alındı.

TDBAB Genel Kurulu 20-22 Ekim 2016 tarihlerinde TÜBA ev sahipliğiyle Türkiye’de gerçekleştirilecek ve TDBAB 2016-2017 dönem başkanlığını TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar yerine getirecek.

İlgili Fotoğraflar