Başkan Şeker, REMEDY Projesi Başlangıç Toplantısına Katıldı

Başkan Şeker, REMEDY Projesi Başlangıç Toplantısına Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Hacettepe Üniversitesi liderliğinde, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğiyle yürütülen "Yerel ve Bölgesel Alanlarda Doğal Tehlikelere ve İklim Değişikliğine Karşı Toplumsal Dirençliliğin Oluşturulması; Dirençlilik Çalışma Akademisi (REMEDY) projesinin başlangıç toplantısına katıldı.

Temel amacı; iklim değişikliğinin getirdiği zorluklara uyum sağlama sürecinde, yerel yönetimlerin yetkinliklerini artırarak, sürdürülebilir kalkınma yaklaşımlarını destekleymek olan REMEDY projesi iklim kaynaklı risklere karşı altyapısal dayanıklılığı güçlendirerek toplumsal direnç mekanizmalarını oluşturmayı da hedefliyor. Proje; Hacettepe Üniversitesi'nin Mühendislik, Tıp, Eğitim, İktisadi ve İdari Bilimler ile Güzel Sanatlar Fakülteleri bünyesindeki akademisyenlerin çok disiplinli araştırmalarıyla gerçekleştiriliyor.

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesi'nde bulunan Tunçalp Özgen Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen toplantının açılışını Prof. Şeker’in yanı sıra Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Mehmet Cahin Güran, İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Sayın Orhan Solak, TÜBİTAK TEYDEB Başkan Yardımcısı Dr. Sayın Alp Eren Yurtseven, AB Yatırımları Daire Başkanı Doç. Dr. Sayın İsmail Raci Bayer, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Ramazan Özcan Yıldırım, Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Mücahit Yanılmaz, TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahmaran yaptı.

Konuşmasına REMEDY Projesi ile bilim camiasının bilgi ve birikiminin yerel yönetimlere aktarılacağının altını çizerek başlayan Başkan Şeker, projenin yerel yönetimlerin bilimsel yaklaşımlarla iklim değişikliği ve afetlerle baş etme ve uygulanabilir politikalar geliştirmesine katkı sunacağını söyledi.

Prof. Dr. Muzaffer Şeker şöyle devam etti: “REMEDY, bu açıdan iklim değişikliği ve doğal afetlerin yarattığı zorluklara karşı dayanıklılık ve uyumun geliştirilmesine yönelik ortak bir kararlılığı ifade ediyor. REMEDY projesi, Bilgi Geliştirme, Toplumsal Dayanıklılık ve Dayanıklı Altyapı Oluşturma konularını kapsayan çok boyutlu yaklaşımıyla, yerel ve bölgesel kapasitelerimizi güçlendirmeyi amaçlayan bütüncül ve kapsamlı bir strateji oluşturuyor.

TÜBA’nın bilginin sınırlarını genişleten, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik eden ve toplumun direncini ve uyumunu artıran girişimleri destekleme konusundaki kararlılığını da vurgulayan Şeker, TÜBA bünyesinde alanında uzman ve yetkin üyelerin faaliyet gösterdiği Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu ile Sürdürülebilir Kalkınma ve Finans Çalışma Grubu bu benzeri konularda multidisipliner çalışmalar yaptığını söyledi. Çalışma Gruplarının problem tespiti yapma ve çözüm önerileri geliştirme amacıyla konferans, sempozyum, seminer gibi etkinlikler düzenlediğini; çevre ve iklim değişikliği odaklı konularda ve sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde bilimsel raporlar hazırladığını; bu doğrultuda çok sayıda yayına imza attığını ve böylece politika yapıcılara ve karar vericilere görüş oluşturacak şekilde bilimsel faaliyetler gerçekleştirdiğini hatırlattı. TÜBA’nın, katkı sağladığı ve paydaşı da olduğu Science20 ve G20 deklarasyonları ile de çevre iklim ve doğal afetler konusunda uluslararası bir duruş sergilediğini ve sorumluluk aldığını belirtti.

İlgili Fotoğraflar