ALLEA 2017 Genel Kurul Toplantısı Budapeşte’de Gerçekleştirildi

ALLEA 2017 Genel Kurul Toplantısı Budapeşte’de Gerçekleştirildi

TÜBA Başkanı Prof. Ahmet Cevat Acar ve Başkan Yardımcısı Prof. Ahmet Nuri Yurdusev, 4-6 Eylül 2017 tarihlerinde Budapeşte'de Macar Bilimler Akademisi'nin (Hungarian Academy of Sciences) ev sahipliğiyle düzenlenen Avrupa Akademileri Birliği (All European Academies - ALLEA) Genel Kurul Toplantısı'na ve ALLEA-Avrupa Akademisi (Academy of Europe-AE) ve Avrupa Genç Akademisi (Young Academy of Europe-YAE) tarafından düzenlenen “Sürdürülebilirlik ve Dayanıklılık” konulu konferansa katıldı. Konferansa AE Üyesi de olan TÜBA Asli Üyesi ve YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal da katılarak bir konuşma yaptı.

Macar Bilimler Akademisi Başkanı Prof. László Lovász, AE Başkanı Prof. Sierd Cloetingh, ALLEA Başkanı Prof. Günter Stock ve YAE Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Marcel Swart’ın açılış konuşmalarını takiben gerçekleştirilen Genel Kurulda Prof. Antonio Loprieno, 2018-2021 dönemi ALLEA Başkanı seçildi. Loprieno, Mayıs 2018’de Sofya’da düzenlenecek olan Genel Kurul’un ardından Prof. Stock’tan görevi devralacak.

5-6 Eylül’de ayrıca ALLEA, AE, YAE iş birliğiyle ve Macar Bilimler Akademisi ev sahipliğinde düzenlenen "Sürdürülebilirlik ve Dayanıklılık" konulu uluslararası bilimsel konferans gerçekleştirildi. Konferansta, “Sürdürülebilirlik ve Dayanıklılığı” başlığı altında Avrupa bilimsel ve araştırma alanı, miras, sosyal sistem, sağlık, ekonomi ve iklim gibi konularda sunumlar gerçekleştirildi. Türkiye’den AE Üyeleri Prof. Dr. Hasan Mandal ve Prof. Dr. Murat Çizakça’nın da katıldığı konferansta, TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal, “Grain Boundary Engineering for Improved Mechanical Properties in SiAION Ceramics” başlıklı bir konuşma yaptı.

Etkinlikler kapsamında ALLEA, AE ve YAE Ödülleri de sahiplerini buldu: ALLEA 2017 yılı Madame de Staël Ödülü, Avrupa yasaları ve Avrupa yargı sistemi konusundaki akademik çalışmaları dolayısıyla Prof. Koen Lenaerts’a verildi. Katholieke Universiteit Leuven'de Avrupa Hukuku Profesörü ve Avrupa Birliği Adalet Divanı Başkanı Prof. Lenaerts ise, 20.000 Euro tutarındaki ALLEA Ödülü’ne layık görülen dördüncü bilim insanı oldu.

AE Ödülü’nü “Avrupa biliminin gelişimine katkısı” dolayısıyla Helga Nowotny alırken, Avrupa Akademisi 2017 Erasmus Madalyası “ekonomi bursuna yaptığı uzun süreli katkıları” sebebiyle Andreu Mas-Colell’in oldu, Allan Downie ise “bitki bilimleri alanındaki öncü araştırmaları” ile Adam Kondorosi Ödülü’nün sahibi oldu. YAE'nin Birincilik Ödülü ise bilimsel çalışmalar içerisinde genç araştırmacıların ve kadınların da yer alması için ortaya koyduğu çaba dolayısıyla Maastricht Üniversitesi Rektörü Rianne Letschert'e verildi.