AASSA Genel Kurulu ve “Mülteciler ve Göçmenler” Uluslararası Sempozyumu TÜBA Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

AASSA Genel Kurulu ve “Mülteciler ve Göçmenler” Uluslararası Sempozyumu TÜBA Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

TÜBA ve Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği (AASSA) iş birliği ve Akademiler Arası Ortaklık (IAP) desteği ile düzenlenen “Mülteciler ve Göçmenler: Küresel Bir Sorun Mu Yoksa Bir Fırsat Mı?” konulu Uluslararası Sempozyum ve AASSA Genel Kurul Toplantısı Ankara Green Park Hotel’de 20-23 Ekim 2016’da gerçekleştirildi.

AASSA’da yönetim değişikliği
Genel Kurul toplantısında düzenlenen seçimlerde; Hindistan Ulusal Bilim Akademisi’nden Prof. Dr. Krishan Lal, AASSA’nın yeni dönem başkanlığını 3 aday arasından oy çokluğuyla kazanan Kore Bilim ve Teknoloji Akademisi’nden Prof. Dr. Yoo Hang Kim’e devretti. TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Namık Kemal Aras’tan boşalan başkan yardımcılığı koltuğuna yine yapılan oylama sonucunda Malezya Bilimler Akademisi Konsey Üyesi Prof. Dr. Khairul Anuar Bin Abdullah, AASSA Mali İşler Direktörlüğüne ise Prof. Dr. Mubarak Shinwari seçildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik: “Asya’nın kandilleri yeniden yanıyor”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik konuşmasında Asya halklarının binlerce yıl bilime ve insanlığa yön verdiğini, Batı’ya akan bir nehir gibi icatların ve bilimin hep Doğu’dan Batı’ya aktığını söyledi. Son birkaç yüzyıldır bilimin yönünün Batı’ya ve kuzeye kaydığını, Asya’nın bir süreliğine de olsa bilim ve teknoloji konusunda liderliği kaptırdığını dile getirdi ve son yıllarda Asya’nın kandillerinin tekrar yandığının altını çizdi. Bakan Yardımcısı Çelik, Asya’nın bilim insanlarının tekrar insanlığın hizmetinde ön saflara geçmeye başladığını ifade etti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Batı’nın katı kapitalist anlayışına karşı Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği’nin bilimsel çalışmaları insani boyutuyla Dünya’ya örnek olacaktır. Bu düşüncelerle AASSA, TÜBA ve IAP desteğiyle düzenlenen “Mülteciler ve Göçmenler: Küresel Bir Sorun Mu Yoksa Bir Fırsat Mı?” konulu uluslararası sempozyumda ortaya çıkacak sonuçların hayırlı olmasını diliyorum.”

Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar: “Mültecilere en çok ev sahipliği yapan Türkiye, bu sorunu konuşmak ve gidermek için en uygun ülke”
23 Ekim’e kadar süren programın hakkında konuşan ve AASSA Genel Kurulu’na ve uluslararası sempozyuma ev sahipliği yapmanın TÜBA için bir onur olduğunu söyleyen Prof. Dr. Acar, Akademilerin bilim temelli danışmanlık işlevinin önemli ve öncelikli konuları olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Acar “Göç, göçmen ve mülteci sorunları önem ve öncelik taşıyan konular arasındadır. Bugün, insanların zorla göç ettirilmesi ve yer değiştirmesinin "sosyal / beşeri felaket" olarak kabul edildiğini bile söylemek mümkündür. Bu nedenle, AASSA uluslararası sempozyumu, konuyu zamanında tartışıyor. Mültecilere en çok ev sahipliği yapan Türkiye, bu sorunu konuşmak ve gidermek için en uygun ülke. Çeşitli ülkelerden gelen akademisyenlerle göçmen ve mülteciler konusunun farklı yönlerini ele alındı. Sempozyumun, sorunun daha iyi anlaşılmasını sağladığını ve konuyla mücadeleye katkı da bulunacağını düşünüyoruz. Bu bağlamda, biz AASSA Genel Kurul Toplantısı ve Sempozyumunda bulunan akademilerle ve ülkelerle bu amaçla bir forum oluşturmak istedik. AASSA Başkanı Krishan Lal ve onun idari ekibine en içten şükranlarımı sunuyorum. Genel Kurul ve Sempozyumun, TÜBA ile AASSA ve AASSA’nın üye akademileri ile ilişkileri geliştirmek için de ayrıca bir fırsat olduğuna inanıyorum. ”dedi.

AASSA Başkanı Prof. Dr. Krishan Lal ise, kısa sürede başarılı bir toplantıya imza atan TÜBA’yı kutladı ve sadece genel kurul değil sempozyumla birlikte çok özel bir organizasyon olduğunu ifade etti. Konuşmasına AASSA’nın Endonezya’dan Kore’ye, Hindistan Malezya’ya dek birçok ülkeyi çatısı altında topladığını dile getirerek devam etti. Güney Doğu Asya’nın oldukça aktif çalıştığını fakat Orta Asya’nın da en az Güney Doğu Asya kadar aktif olması gerektiğinin altını çizdi. Lal konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Asya’nın entelektüel oranı oldukça yüksek. Bu kapasiteyi birlikte çalışarak çok daha iyi bir noktaya getirebiliriz. IAP üyeliğimizin önemi ve yarattığı fırsatlar bizim için çok önemli. İş birliği içinde pek çok çalışma gerçekleştiriyoruz ve gerçekleştirmeye devam edeceğiz.”

Sempozyumu tanıtan TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, göç ve mülteci konusunun sadece güncel değil aynı zamanda tarihi bir mesele olduğunu ifade etti ve göç yollarının ve bunun tıbbi boyutunun TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. H. Tayfun Özçelik’in araştırma alanı olduğunun altını çizerek sözü Prof. Dr. Özçelik’e bıraktı. Prof. Dr. Özçelik “İnsan Göçünün Kalıtsal Uzun Yolculuğu” başlıklı sunumuyla katılımcılardan büyük ilgi gördü.

Sempozyumun ilk paneli olan “Tarihte, Toplumda ve Hukukta Göç”ün moderatörlüğünü Nepal Bilim Akademisi’nden Jiba Raj Pokharel yerine getirirken, TÜBA Başkan Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Kaya “Zorunlu Göçler, uluslararası koruma ve Birleşmiş Milletler”, Endonezya Bilimler Akademisi’nden Finarya Legoh ve Satryo Soemantri Brodjonegoro “Endonezya’da Göçmen Sorunları ve Politikaları”, Afganistan Bilimler Akademisi’nden Bakht Mohammad Bakhtyar “Mülteciler ve Göçmenler Sorunu: Nedenler, Sonuçlar ve Çözümler”, Kırgızistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi’nden Gulzar Karybekova ise “Göçmenler ve Sosyal Koruma” konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Iran IR Bilimler Akademisi’nden Mohammad Reza Shams Ardekani tarafından moderatörlüğü yapılan II. Panel’de “Göç ve Sağlık Konuları” üst başlığıyla masaya yatırılan problemler hakkında; Malezya Bilimler Akademisi’nden Khairul Anuar Bin Abdullah & Saad Musbah Naji Alasil “Küreselleşme ve Sınır Ötesi Enfeksiyon: Göçmen Faktörü” konusunda, Kore Bilim ve Teknoloji Akademisi’nden Jong-Yil Chai “Tropik Hastalıklar ve Uluslararası Sağlık” ile ilgili, Pakistan Bilimler Akademisi’nden Zabta Khan Shinwari ise “Göç ve Sağlık Konuları”na dair konuşmalarıyla tespit ve önerilerini dile getirdiler.

“Suriyeli Mülteciler ve Orta Doğu” konulu III. Panelin ilk konuşmacısı olan Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Erdoğan’ın “Türkiye’de Suriyeli Mülteciler: Sosyal Kabul ve Entegrasyon” adlı sunumunun ardından, Ürdün Kraliyet Bilim Topluluğu’ndan Mays Abdel Aziz ve Dorsey Lockhart “Uzun Vadeli Mülteci Krizinde Yeni Stratejiler Uygulanması: Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Ülke Ekonomisi, Ürdün Olay İncelemesi”, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Başak Yavcan “Gruplar Arası Temas ve Önyargılar: Suriyeli Mülteciler ve Türk Genç Nüfusundan Bulgular” ve İslam Dünyası Bilimler Akademisi’nden Moneef R. Zou’bi “Kalkınma ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Çalkantılı Orta Doğu: Mülteciler için Üstü Kapalı Anlamlar” adlı konuşmalarını yaptılar.

Programın ikinci günü düzenlenen “Türkiye ve Avrupa’da Göçmen ve Mülteci Politikaları” adlı son panelin moderatörlüğünü ise Uluslararası Bilim ve Teknoloji Akademisi temsilcisi olan ve Filipinler’den katılan Fabian Dayrit üstlendi. Panelde Kırgızistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi’nden Orozonova Azyk Abdykasmovna “Orta Asya’dan Rusya’ya Zorunlu Göç Sorunu”, Hacettepe Üniversitesi’nden Reyhan Atasu Topçuoğlu “Göçmen Politikalarının Sosyal Oluşumunda Bir Örnek Olarak İnsan Ticaretine Karşı Savaş”, İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Gülay Uğur Göksel “Avrupa ve Türkiye’de Göçmen Politikaları: Entegrasyon ya da Uyum” ve Yaşar Üniversitesi’nden “Avrupa Göçmen Krizinin Politikaları ve Politik Görüşleri: İzmir Saha Araştırmasından İzlenimler” başlıklı sunumlarıyla yer aldılar.

Panellerin ardından sempozyum katılımıcıları, “Göçmen ve Mülteci Konuları ve Sorunları ve İnsan tarihi ve toplumunda Göç: Avantaj ve Dezavantajlar” şeklinde iki farklı oturuma ayrıldı ve sempozyumun değerlendirmesi yapıldı.

Program 22 ve 23 Ekim’de TÜBA tarafından organize edilen Konya ve Kapadokya gezisi ile sona erdi.