TÜBA Akademi Konferansı: Prof. Dr. Tayfun Özçelik “Tıbbi Genetik ve Genomik Tıbbın Türkiye’de Gelişimi”

TÜBA Asli Üyesi ve Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tayfun Özçelik “Tıbbi Genetik ve Genomik Tıbbın Türkiye’de Gelişimi” başlıklı konferansını 28 Şubat 2018 Çarşamba günü saat 18:00’de TÜBA-Rabi Medrese’de gerçekle

Prof. Dr. Tayfun Özçelik kimdir?
1961 yılında İstanbul’da doğdu. İlkokulu Erzurum, Erzincan, Polatlı ve Ankara Ahmet Vefik Paşa İlkokulu’nda; orta ve lise eğitimini TED Ankara Koleji, Napoli Forrest Sherman High School ve İstanbul Kadıköy Maarif Koleji’nde tamamladı. 1979-1986 yılları arasında İstanbul, Oxford, Cenevre ve Yale Üniversiteleri’nde tıp eğitimi aldı. İstanbul Tıp Fakültesi öğrencisi olarak Prof. Nuran Gökhan, Prof. Yusuf Karakullukçu ve Prof. Türkan Erbengi ile kalp kasında kalsiyum paradoksu konusunda ilk bilimsel yayınlarını yaptı. 1986-1987 yılları arasında Ludwig-Maximillian Münih Üniversitesi, Fizyoloji Enstitüsü’nde, 1987-1989 yılları arasında Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnsan Genetiği Ana Bilim Dalı’nda, 1989-1993 yılları arasında Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nde fizyoloji ve insan genetiği alanlarında araştırmalarını yürüttü. 1991 yılında Tıbbi Genetik uzmanı oldu. Danışmanı Prof. Uta Francke ile birlikte yaklaşık kırk adet genin insan ve fare kromozomlarındaki lokuslarını belirledi. Sinaptik veziküllerin ve nöronal anlatımı olan genlerin hedeflendiği bu araştırmaların sonucunda Prader-Willi sendromu, Charcot-Marie-Tooth tip 1A ve tip VIII glikojen depo hastalıkları ile ilişkili genler tanımladı.

Prof. Özçelik 1993 yılında Türkiye’ye dönerek İstanbul Üniversitesi, DETAM-Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü, Genetik Ana Bilim Dalı’nın kurucu başkanlığını yaptı. Prof. Sevim Büyükdevrim ile ülkemizde DNA incelemesine dayanan ilk kimliklendirme çalışmalarını Adalet Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu ile işbirliği içinde yürüttü. Araştırmaları, X-kromozomu inaktivasyonu “mozaisizm kaybı” ile otoimmün hastalık riski ilişkisi ve nadir kalıtsal hastalıklar üzerinedir. Ailesel pediatrik kanserlerin DNA onarım sistemi mutasyonları ile ilişkili olduğunu göstermiş, insanlarda el-ayak üzerinde yürüme ile ilişkili Ünertan sendromunun VLDLR mutasyonlarından kaynaklandığını ortaya koydu. 2005-2007 döneminde Tıbbi Genetik Derneği başkanlığı yapan Prof. Özçelik, öğrencileri yurt içi ve yurt dışında çeşitli üniversitelerde kendi laboratuvarlarında araştırmalarına devam ediyor.

1995 yılında Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde öğretim üyesi olan ve halen aynı bölümün başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Tayfun Özçelik, insan genetiği alanında kalıtsal hastalıkların moleküler temellerinin belirlenmesini amaçlayan bilimsel çalışmalar yapıyor. Genetik haritalama, aday gen yaklaşımı ve genom dizilemesi ile sinir sisteminin gelişimsel bozuklukları ve nadir genetik hastalıklarla ilişkili genlerin aydınlatılması ve genotip-fenotip ilişkisi kurulması başlıca araştırma konularını oluşturuyor.