TEKNOFEST Sona Erdi

TEKNOFEST Sona Erdi

TÜBA’nın da katılımcıları arasında yer aldığı; her yıl milyonların yakından takip ettiği Türkiye’nin en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, bu yıl Karadeniz Bölgesi’yle buluştu.

Samsun’da altı gün boyunca devam eden festival, teknoloji meraklılarını Çarşamba Havalimanı’nda bir araya getirdi; teknoloji, bilim, havacılık-uçuş gösteriler, sergiler, atölyeler, sahne gösterileri, konserler düzenlendi. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla, teknoloji geliştiren bir Türkiye için beş yıldır düzenlenen ve beşinci yılında uluslararası bir boyut kazanan TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde, milli teknoloji ekosisteminde kritik rol oynayan bakanlıkların, başkanlıkların, kamu ve özel sektör kuruluşlarının, akademik kurumların ve medya şirketlerinin de aralarında bulunduğu 101 kurumla birlikte gerçekleştirildi. TÜBA ise festival boyunca açık kalan standıyla program ve projelerini anlattı, yayınlarını tanıttı.  81 vilayetinden ve 107 ayrı ülkeden katılan 154 bin takım bünyesindeki 600 bin gencin 40 ayrı dalda yarıştığı TEKNOFEST KARADENİZ'i 1 milyonu aşkın kişi ziyaret etti.

TÜBA - TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi.
Tüm alanlarda yetişmiş nitelikli insan kaynağını artırmak amacıyla öne çıkan doktora tezlerini teşvik etmek, desteklemek ve onurlandırmak üzere ihdas edilen ödül programında ikinci kez sahiplerini buldu.

TÜBA TEKNOFEST Doktora Bilim Ödül programının birincileri olan Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında Dr. Demet Çilden Güler törene katılamadı, Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında Dr. Ufuk Tuğtekin ve Sağlık ve Yaşam Bilimleri alanında Dr. Deniz Lengerli’ye ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tevcih edildi. 

TEKNOFEST’in son günü düzenlenen ödül töreninin devamında ise; Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında ikincilik ödülü alan Dr. Ferdi Kara ve üçüncülük ödülü  sahibi Dr. Müge Özçevik törene katılamadı. Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında; ikinci olan Dr. Tuba Bağatarhan’a ve üçüncü olan   Dr. Halime Güngör’e, Sağlık ve Yaşam Bilimleri alanında ikinci  Dr. Duygu Aydemir’e ve üçüncü Dr. Ahmet Cingöz’e ödülleri TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, BAYKAR Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır tarafından takdim edildi. TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise ödül sahiplerine beratlarını sundu.

TÜBA’nın Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi geçmişten geleceğe köprü kurdu.
TÜBA Şeref Üyesi, Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin’in İslam medeniyetinde İslam âlimlerinin keşfettiklerini modelleyerek İslam medeniyetinin bilimsel çalışmalarını kitlelere ulaştırdı. TÜBA ve Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nin düzenlediği sergide İslam medeniyetinin icat, tasarım ve bilimsel gözlem aletleri konusunda ulaştıkları en üst seviyeyi gösteren çalışmalar bulundukları dönemi anlatırken festival ziyaretçilerini yüzyıllar öncesine götürerek bilgi verdi.

Yer çekimine meydan okuyanlar TÜBA standında toplandı.
Gazi Üniversitesi Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygar Kanlı, festival boyunca TÜBA standında her gün “Hava Araçları Nasıl Dengede Kalır? sorusunun cevabını verirken, merak edenlere yer çekimine meydan okumayı anlattı. Prof. Kanlı’nın fizik bilimini eğlenceli ve ilgi çekici bir sunumla ortaya koyması her yaştan ziyaretçinin ilgi odağı oldu.

Milli teknolojinin inovatif ürünleri meraklısıyla buluştu.
Türkiye’nin önde gelen kamu ve özel sektör firmalarının en inovatif ürünlerini sergilediği fuar alanında, yerli üretim olan Milli Kanatlar’ın gösteri uçuşları düzenlendi. Akıncı Taaruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Bayraktar TB2, Hürkuş, Atak Helikopteri, Gökbey Helikopteri, Aksungur ve Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F-16 uçakları ile Solo Türk ve Türk Yıldızlarının akrobasi uçuşlarının düzenlendi. Milli teknoloji üretme ve geliştirme konusunda gençlerin ilgisinin artırılması hedeflenerek bu alanlarda çalışan binlerce gencin projesine destek olmak için Festival kapsamında düzenlenen “Teknoloji Yarışmaları” bu yıl 99 farklı kategoride planlandı. Yarışmalara 81 il, 107 ülkeden 150 binin üzerinde takım, 600 binin üzerinde katılımcı başvuruda bulundu. TEKNOFEST teknoloji yarışmalarının 5. yılında da hayallerini gerçeğe dönüştürmek için mücadele eden ve ön eleme aşamasını geçen takımlara 22 milyon TL’nin üzerinde malzeme desteği, TEKNOFEST’te yarışıp dereceye girmeye hak kazanan takımlara da 7 milyon TL’nin üzerinde ödül verildi.