Sürdürülebilir Kalkınma için Uluslararası Temel Bilimler Yılı - IYBSSD2022

Sürdürülebilir Kalkınma için Uluslararası Temel Bilimler Yılı - IYBSSD2022

TÜBA’nın Bilimsel Danışma Kurulu'nda yer aldığı Sürdürülebilir Kalkınma için Uluslararası Temel Bilimler Yılı (International Year of Basic Sciences for Sustainable Development - IYBSSD2022) Açılış Töreni 8 Temmuz tarihinde Paris'te gerçekleştirilecek. IYBSSD2022 kapsamında bir yıl süresince Temel Bilimler ve Sürdürülebilir Kalkınma odağında bilimsel etkinlik ve kutlamalar yapılacak.

Temel bilimler sürdürülebilir kalkınma için olmazsa olmazdır diyen Uluslararası Temel ve Uygulamalı Fizik Birliği (The International Union of Pure and Applied Physics - IUPAP) Başkanı Michel Spiro kendisinin girişimiyle ve UNESCO öncülüğünde başlatılan IYBSSD hakkında şunları kaydetti: “Sürdürülebilir Kalkınma 2030, Birleşmiş Milletler üye devletlerinin dünyanın dengeli ve sürdürülebilir şekilde kalkınmasını sağlamak için üzerinde anlaşmaya vardığı bir program. Bu programın uygulanmasında temel bilimlerin katkısı çok önemli. Gıdaya, enerjiye, sağlık sigortasına ve iletişim teknolojilerine erişim gibi hayati zorlukların üstesinden gelmek için temel bilimlere ihtiyacımız var. Şu anda yaklaşık 8 milyar insanın dünya üzerindeki ozon tabakasının incelmesi, iklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi, canlı türlerinin yok olması gibi etkilerini en aza indirmek için temel bilimler yine başrolde.” dedi.

Programa katılacak olan TÜBA Asli Üyesi ve 2015 Uluslararası TÜBA Akademi Ödülü sahibi Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi düzenlenecek Club of Rome Başkanı Mamphela Ramphele moderatörlüğünü üstlendiği “Temel Bilimler ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” başlıklı oturumda yer alacak.

Program, UNESCO Doğa Bilimleri Genel Müdür Yardımcısı Shamila Nair-Bedouelle yönetimindeki; Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, Honduras Cumhurbaşkanı Iris Xiomara Castro Sarmiento, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 77. oturumunun seçilmiş başkanı Csaba Kőrösi, IYBSSD2022 Yönlendirme Komitesi ve IUPAP Başkanı Dr. Michel Spiro ve UNESCO Uluslararası Temel Bilimler Programı Bilim Kurulu Başkanı Dr. Merieme Chadid’in açılış konuşmalarıyla başlayacak.

“Bilimin Alınan Kararlar Üzerindeki Rolü” oturumuyla devam edecek olan programda Afrika Birliği Eğitim, Bilim, Teknoloji ve Yenilikten Sorumlu Komisyon Üyesi H.E. Prof. Belhocine “Afrika'da Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematiğin (STEM) Güçlendirilmesi” başlıklı açılış dersini verecek.

Arjantin’den Mısır’a, Amerika’dan Almanya’ya kadar katılımcıların bulunacağı “Temel Bilimlerin Rolü – Bilim İnsanları Yuvarlak Masa Tartışması” Science Avenir La Recherche Yazı İşleri Müdürü Dominique Leglu başkanlığında yürütülecek.

Prof. Sarıçifçi’nin de yer alacağı “Temel Bilimler ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” oturumunu Club of Rome Başkanı Mamphela Ramphele yönetecek. Temel bilimlerin ele almasına yardımcı olabilecek sürdürülebilir kalkınmanın zorluklarının konuşulacağı oturuma Nijerya, Çin, Brezilya ve Fransa’dan temsilciler katılacak.

“Dünyanın Her Yerinden Temel Bilimler” adlı son oturumda ise “Uluslararası İş Birliklerinin ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın Ele Alınmasına Katkısı Nedir?” sorusuna cevap aranacak. IYBSSD2022, Eylül 2023'te Paris'te yapılacak kapanış töreni ile son bulacak.