Geleneksel TÜBA-TESEP Ödülleriyle “Daha Nitelikli Türkçe Telif Eserler”

Geleneksel TÜBA-TESEP Ödülleriyle “Daha Nitelikli Türkçe Telif Eserler”

2008 yılından bu yana üniversite düzeyinde Türkçe bilimsel telif eser yazımı ve yayını teşvik amacıyla verilen TÜBA-TESEP Ödülleri'ni kazanan eser sayısı 2021 yılı itibarıyla layık görülen 9 eserle birlikte toplam 219’a yükseldi.

Nitelikli bilimsel eserlerin Akademi’nin taşıyıcı unsurlarından olduğunun dolayısıyla temel yapı taşları arasında yer aldığının altını çizen TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker TÜBA-TESEP Ödülleri kapsamında Akademi Konseyi tarafından, belirli bilim alanlarında yayımlanan eserlere, alanında dünya bilimine değer katmış, ulusal ve uluslararası başarılarıyla Türkiye’yi onurlandıran TÜBA Şeref Üyeleri adına ihdas edilen “Halil İnalcık Özel Ödülü”, “Kemal Karpat Özel Ödülü” ile “Mehmet Genç Özel Ödülü”yle de telif eserlerin takdir edildiği bilgisini de verdi. “TÜBA-TESEP Ödüllerini kazanan eserler, üniversitelerde her seviyede okutulan ya da okutulması, yararlanılması mümkün bilimsel eserler için rehber oluşturuyor. Bu çok önemli bir misyon ve  Bilimsel Telif Eser Ödülleri Programı’mızın (TÜBA-TESEP) aldığı sorumluluğun farkındayız, eserlerle ilgili bilim dalları gözetilerek oluşturulan Alan Değerlendirme Komiteleri çalışmalarını bu farkındalıkla yürütüyor. Detaylı değerlendirmeler sonucunda 2021 yılında “Bilimsel Telif Eser Ödülü” ve “Kayda Değer Telif Eser (Mansiyon) Ödülü” ile” Özel Ödüller”e layık görülen 9 ve toplamda 219 eserimizin sahiplerini gönülden tebrik ediyorum.” dedi. Prof. Şeker ayrıca 2022 TÜBA TESEP Ödülleri için önümüzdeki günlerde çağrıya çıkılacağını da söyledi.

Prof. Şeker ayrıca TÜBA-TESEP Ödülleri’nin TÜBA – TÜBİTAK Bilim Ödülleri töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sahiplerine 28 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde tevdi edileceğini de hatırlattı.

TÜBA-TESEP Ödülleri: Tüm bilim alanlarında üniversite düzeyinde nitelikli Türkçe bilimsel telif eser yazım ve yayınını teşvik amacıyla veriliyor. 2008’de başlatılan ve 2016’ya kadar telif ve çeviri eserlerin ödüllendirildiği TEÇEP olarak adlandırılan programın 2017’den itibaren telif eserleri teşviki amaçlayan TESEP olarak devamına karar verildi. Bu seneden itibaren, TÜBA-TESEP Ödülleri kapsamında Akademi Konseyi tarafından, belirli bilim alanlarında yayımlanan eserlere, alanında dünya bilimine değer katmış, ulusal ve uluslararası başarılarıyla ülkemizi onurlandırmış Şeref Üyelerimizin adına ihdas edilen “Halil İnalcık Özel Ödülü”,  “Kemal Karpat Özel Ödülü” ile “Mehmet Genç Özel Ödülü” veriliyor. 2021 yılında, TESEP Telif Eser Ödülü, Halil İnalcık Özel Ödülü, Kemal Karpat Özel Ödülü ve Mehmet Genç Özel Ödülü için 25 bin TL, Kayda Değer Telif Eser Ödülü (mansiyon) için ise, 10 bin TL ödül verilmektedir.