Bilim İnsanları “Rusya’nın Ukrayna’yı İşgali”ni Masaya Yatırdı

Bilim İnsanları “Rusya’nın Ukrayna’yı İşgali”ni Masaya Yatırdı

TÜBA “Rusya'nın Ukrayna'yı İşgali ve Uluslararası İlişkiler Çalıştayı”nı Ankara’da gerçekleştirdi. Ukrayna’nın işgalini farklı boyutlarıyla ele almak üzere alanında yetkin TÜBA üyeleri ve uluslararası ilişkiler uzmanı bilim insanları bir araya geldi.

Çalıştay’da; Ukrayna-Rusya Savaşı Öncesi Yaşanan Gelişmeler”, “Savaşın Boyutu” ve “Olası Gelecek Etkileri” olmak üzere üç oturum şeklinde yapıldı. Her oturumun alt başlığında ise savaşın “Türkiye” özelindeki, “bölgesel” bağlamdaki ve “küresel” boyuttaki etkileri bilimsel bakış açısı ile teorik ve pratik açılardan detaylandırıldı.

Yüz yüze ve aynı zamanda online erişimin de gerçekleştiği Program’da; TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBA Asli Üyeleri Prof. Dr. A. Nuri Yurdusev (Asya Akademiler Birliği Başkanı) ve Prof. Dr. Ziya Öniş, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nden (ASBÜ) Prof. Dr. Muhittin Ataman, Prof. Dr. Birol Akgün ve Dr. Giray Sadık, ODTÜ’den Prof. Dr. Ayşegül Aydıngün, Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Aydıngün, İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özgün Erler Bayır, Koç Üniversitesi’nden TÜBA Genç Akademi Üyesi Doç. Dr. Şener Aktürk, Selçuk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Erdem Özlük, Marmara Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi M. Hüseyin Mercan, AYBÜ’den Dr. Öğr. Üyesi Merve Yeşiltaş, Selçuk Üniversitesi’nden Dr. Metin Çelik ve TÜBA Başkan Danışmanı Dr. Mürsel Doğrul yer aldı.

Programda konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker savaşı bitirmenin başlatmak kadar kolay olmadığını ifade ederek bu sürecin tahlilini yapmanın da bilim insanlarına düştüğünün altını çizdi ve “İnsanların hayatı göçlerle ya da kaldıkları bölgeye sıkıştıkları için alt üst oluyor, yaşam standartları kalmıyor. Bunun kolay olmayacağını biliyoruz ama umarım bu süreç el birliğiyle bir an önce bir uzlaşıya bağlanır. Konunun TÜBA tarafından değerli bilim insanlarının katılımıyla sağlıklı bir zeminde farklı görüşler eşliğinde bir analizinin yapılması özellikle bölgenin güç dengeleri açısından ortaya çıkan nazik tablonun geçmiş kodları ve geliyorum diyen işgal sürecinin önlenebilirliği ve önlenememesinin nedenleri gibi birçok başlığı içeren tartışmaların yapılarak oluşan süreçten ders çıkarılması ve bu dersin çözüm sürecine de katkı sunması çok değerli. TÜBA üstlendiği misyonun da gereği olarak Çalıştay’da elde edilen sonuçları raporlayarak kamuoyunun faydasına sunacak.” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali konusunda dünya akademilerinin her zamankinden çok daha fazla ortak paydada buluşarak birlik ve beraberlik mesajı verdiğini söyleyen Başkan Şeker. TÜBA’nın objektif ve yansız bir şekilde barış ve uzlaşının bir an önce gelmesi, ateşkes ve sonrasındaki anlaşmaların gerçekleşmesi gerektiğini içeren bildirisini yayınladığını da hatırlattı. TÜBA’nın International Science Council, ALLEA gibi çatı kuruluşların konu hakkında ortaya koyduğu diğer bildirileri de desteklediğini söyledi.

Konuşmanın ardından TÜBA Üyesi ve Asya Akademiler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, savaş öncesi gelişmelerin ele alındığı oturumu başlattı; TÜBA Genç Akademi Üyesi ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Şener Aktürk, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Öniş düşüncelerini ifade ettiler. " Savaşın Boyutu” oturumuyla devam eden Çalıştay savaşın “Olası Gelecek Etkileri” oturumuyla sona erdi.