Başkan Şeker Özbekistan 6. Uluslararası Dünya Toplumu Kongresi’ne Katıldı

Başkan Şeker Özbekistan 6. Uluslararası Dünya Toplumu Kongresi’ne Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, 22-24 Temmuz tarihleri arasında Özbekistan’da düzenlenen "Özbekistan'ın Kültürel Mirası - Yeni Rönesans Vakfı” başlıklı 6. Uluslararası Dünya Toplumu Kongresi’ne (VI. International Congress of the World Society "Cultural Heritage of Uzbekistan - the Foundation of the New Renaissance”) katıldı.

“Uluslararası Araştırma Konferansı: Modern Araştırmaların Odağında Özbekistan'ın Kültürel Mirası” ile başlayan program Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Aziz Abdukhakimov, Özbekistan Cumhuriyeti İlimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Behzod Yuldashev ve Başkan Yardımcısı Bahrom Abdukhalimov, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi Genel Müdürü Mahmud Erol Kılıç ve Özbekistan UNESCO İşleri Ulusal Komisyonu Genel Sekreteri Gayane Umerova’nın açılış konuşmalarıyla devam etti.  

Özbekistan'ın tarihi mirasını korumak ve dünyaya tanıtmak için başlattığı girişimlerin yakından ve heyecanla takip edildiğini vurgulayarak konuşmasına başlayan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker Özbekistan'ın dünya medeniyetine kazandırdığı eserlerin kataloglanması ve görsellerle zenginleştirilmiş kaliteli eserler olarak yayınlanmasının takdire şayan bir girişim olduğunu ifade etti.

Türkiye ile Özbekistan arasında en üst düzeyde imzalanan iş birliği protokolleri bize gelecek için umut veriyor.
Prof. Şeker şu şekilde devam etti: “Bu projenin sadece akademik yönü değil, sosyal yönü de olduğunu düşünüyorum. Bu tür projeler geçmişle gelecek arasındaki bağı güçlendirir. Bu tür projelerin devamı hem Özbekistan hem de dünya medeniyet tarihi için çok önemli. TÜBA olarak geçmişle bugün arasında bağ kuran ve gelecek nesillere güven veren bu tür çalışmalara da özel önem veriyoruz. TÜBA, tüm çalışmalarında Türk kültürünün tarihi mirasına her daim öncelik veriyor. Bu konuda özel çalışmalar ve projeler yürütüyoruz. Bu kapsamda başlatılan Türk-İslam Bilim ve Kültür Mirası Projesi ile dünyanın çeşitli yerlerinde yazılmış eserleri gün ışığına çıkarıyor, insanlığın yararına sunuyoruz. Proje, eski yazı ile yazılan eserlerin Latin harflerine çevrilerek Türkçeye çevrilmesini hedefliyor. Ayrıca TÜBA Kültür Envanteri Dergisi (TÜBA-KED) ve TÜBA Arkeoloji Dergisi (TÜBA-AR) akademik dünyanın prestijli yayınları olarak hizmet veriyor. Başta Türk Dünyası olmak üzere tüm dünyaya hitap eden TÜBA Türkoloji Araştırmaları Destek Programı'yla dünyanın farklı ülkelerinde çalışan Türkologları destekliyor, akademik araştırmalarını Türkiye'de yapma fırsatı sunuyoruz. Örneğin Özbekistan'dan bir Türkolog bu yıl Türkiye'de araştırmalarına devam ediyor. Kültürel miras konusunda Paris'te bulunan International Union of Académique Internationale'nin bir üyesi olarak da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

TÜBA ile Özbekistan Bilimler Akademisi arasında ikili iş birliği anlaşması ve protokolü bulunduğunu hatırlatan Prof. Şeker, anlaşmalarla Türkiye ve Özbekistan'da görev yapan bilim insanlarının ortak kültür ve bilimsel mirasa odaklanmalarını ve ortak çalışmalar yürütmelerini amaçlandığını söyledi. “Türkiye ile Özbekistan arasında en üst düzeyde imzalanan işbirliği protokolleri bize gelecek için umut veriyor. Ortak üniversite kurulmasından karşılıklı akademik değişim programlarına kadar birçok alanda iş birliği eğitim ve bilimde gelişme sağlayacaktır.” dedi.

Programın ilk oturumunda; Rusya, Fransa, Çin, İsrail, İngiltere, Kazakistan, Tataristan, Macaristan, İtalya, Hindistan ve Malezya’dan dünyanın önde gelen müze ve kütüphane yöneticileri raporlarını sundu, 2021 – 2022 yılının ilk yarısı hazırlanan kitap-albümlerin sunumu gerçekleştirildi. İkinci oturumda ise “Dünya Koleksiyonlarında Özbekistan Kültürel Mirası Projesinin Yayın Faaliyetlerinde Önemli Alanlar”ı İngiltere, Almanya, Kazakistan , Azerbaycan, Hindistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye ve Özbekistan’dan uzmanlar anlattı. “Orta Asya Arkeoloji ve Sanat Tarihindeki Güncel Konular” hakkında ise İngiltere, İtalya, Japonya, Almanya, Hollanda, İsveç, İran, Hindistan, İsviçre, Rusya, Tacikistan, Kazakistan ve Çin’den katılımcılar konuştu. Programın ikinci günü ise TÜBA Başkanı Prof. Şeker’in de  yer aldığı, yine pek çok ülkeden çok sayıda katılımcıyla üç yuvarlak masa toplantısı yapıldı.

Büyük İpek Yolu güzergâhındaki Semerkant antik kentinde gerçekleşen ve 250 kişinin katıldığı kongrede Orta Asya kültürünü inceleyen World Society, faaliyet alanını tanıttı ve 2021 çalışmalarını anlattı. Toplantıya dünyanın dört bir tarafından World Society üyeleri katıldı. Önde gelen müze ve kütüphane yöneticileri raporlarını sundu ve ayrıca bilim insanları ile bilimsel ilgi alanları Özbekistan ve Orta Asya kültürünün incelenmesi olan oryantalistler, sanat eleştirmenleri, arkeologlar, akademisyenler de kongrede yer aldı.

400'den fazla bilim insanının üyesi olduğu Özbekistan'ın Kültürel Mirasını İnceleme, Koruma ve Teşvik Dünya Topluluğu'nun himayesinde uluslararası multimedya projesi "Özbekistan'ın Dünya Koleksiyonlarında Kültürel Mirası" hayata geçirildi.  Özbekistan'dan ve yurt dışından yüzlerce araştırmacı projeye katkıda bulundu. Türkiye’nin de yer aldığı pek çok ülkede Özbekistan'ın korunan kültürel mirası hakkında 2023 yılında sergilenmek üzere 50 cilt eserin yayınlandığı bilgisi verildi.

Başkan Şeker ayrıca TÜBA program ve projeleri hakkında Özbekistan medyasına bilgi verirken, Özbekistan'ın kültür, tarih ve bilim alanlarındaki çalışmalarını da takdirle izlediklerini ifade etti.