Başkan Şeker, ÖAW’nin 175. Yıl Dönümü Etkinliklerinde

Başkan Şeker, ÖAW’nin 175. Yıl Dönümü Etkinliklerinde

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve TÜBA Asli Üyesi ve Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği (The Association of Academies and Societies of Sciences in Asia-AASSA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev Avusturya Bilimler Akademisi’nin (Austrian Academy of Sciences-ÖAW) 175. yıl dönümü etkinliklerine katıldı.

ÖAW'ın 175. Yıl Seremonisi Akademi Başkanı  Prof. Dr. Anton Zeilinger'in açılış konuşması ve faaliyetler hakkındaki bilgi sunuşu ile başladı. Sonrasında Avusturya Eğitim, Bilim ve Araştırma Bakanı Martin Polaschek ve Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen'in konuşmaları ile seremoni devam etti.  Avusturya Akademisi üyesi Prof. Dr. Andreas Kappeler'in "Rusya'nın Ukrayna'ya Karşı Savaşı: Tarihsel Arka Plan" konulu konferansının ardından çalınan Avrupa marşı ile Seremoni son buldu.

Törenin sonunda Akademi Başkanı Prof. Zeilinger'i bizzat tebrik eden  Başkan Prof. Şeker, Akademi'nin tüm üyelerinin, çalışanlarının yıl dönümlerini kutladı. TÜBA ve ÖAW’nin bilimsel iş birliği temelinde yakın ilişkilere sahip olduğunu ifade eden Prof. Şeker, Prof. Anton Zeilinger'le bir ikili görüşme gerçekleştirdi. TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Andeas Tietze'nin başyapıtı olan “Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugati”nin her iki akademiyi pek çok kez yan yana getirdiğini söyledi. Sözlüğün gözden geçirilmiş ve genişletilmiş ikinci baskısının TÜBA tarafından Aralık 2021'de 8 cilt olarak yayımlandığını hatırlatarak, iş birliklerinden ötürü Avusturya Bilimler Akademisi yönetimine ve Tietze'nin ailesine teşekkür etti.

Küresel bir salgın sırasında dünya çapında bilimsel konferans düzenlemenin zorluklarının herkes tarafından açıkça görüldüğünü belirten Prof. Şeker, Covid-19 küresel salgınının yıkıcı olduğunu ve üzerine bir de bu süreçte savaşın başlamasının tüm dünyayı felç ettiğini söyledi. Barış içinde yaşamak istiyorsak pandemiler ve dünya çapındaki krizlerin mümkün olduğunca çabuk çözülmesi gerektiğini vurguladı. TÜBA’nın pandemiler ve küresel krizlerle ilgili bilimsel temelli her konuda iş birliği yapmaya hazır olduğunun altını çizdi.