Başkan Şeker Kazakistan Ulusal Bilimler Akademisi’nin 75. Yıl Dönümü Etkinliklerinde

Başkan Şeker Kazakistan Ulusal Bilimler Akademisi’nin 75. Yıl Dönümü Etkinliklerinde

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi'nin (National Academy of Science Republic of Kazakhstan - NAS RK) 75. yıl dönümü etkinliklerine katıldı.

TÜBA Delegasyonu, Kazakistan Bilimler Akademisi'nin kuruluşunun yıl dönümü kutlamaları öncesinde Kazakistan’ın ilk teknik üniversitesi Satbayev Üniversitesi'ndeki bilimsel fuar ile Endüstriyel Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi gezisine katıldı.

Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı Murat Zh. Zhurinov’un sonrasında konuşan Prof. Şeker, bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti ve “Bana bu fırsatı verdikleri için NAS RK Başkanı Murat Zhurinov'a teşekkür ederim. Türkiye ve Kazakistan ortak bir kültür ve dil ile kadim bir tarihi paylaşıyor. Bu ortak medeniyet mirası iş birliğimizi geliştirmemizi sağlıyor. Özellikle bilim alanındaki işbirliğimizi çok önemsiyorum. Türk Dünyası Bilim Akademileri Birliği’nin kurulması bu konuda attığımız en önemli adımlardan biridir.” dedi. TÜBA’nın Uluslararası Hukuk, Diplomasi Yaz Okulu’na pandemi dolayısıyla iki yıl ara verildiğini hatırlatan Şeker, Yaz Okulunu gerçekleştirmek üzere çalışmaların sürdürüldüğü bilgisini verdi. Son olarak Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev açılış konuşmasını yaptı. Murat Zh. Zhurinov Prof. Şeker'e altın madalya takdim etti.

TÜBA Başkan Danışmanı Doç. Dr. Cem Korkut’un da bulunduğu Almatı’da düzenlenen etkinliklerde 500’ü aşkın katılımcı yer aldı. Rusya Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Yuriy Balega, Özbekistan Bilimler Akademisi Başkanı Bekhzod Yuldashev, Kırgızistan Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı Murat Dzhumatayev, bilim insanı K. Zakariya ve Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Kassym-Zhomart Tokayev da konuşmalarını gerçekleştirdiler. Programdaki NAS RK belgesel gösteriminin ardından ise Uluslararası Bilim Akademileri Birliği Bilimsel Sekreteri P.A. Vityaz sunum yaparken, Tacikistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı A. Saidov ve Beyaz Rusya Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı A.V. Kilchevsky’in ardından NAS RK Başkanı Zhurinov kapanış konuşmasını yaptı.