TÜBA Şeref Üyesi Prof. Karpat Son Yolculuğuna Uğurlandı

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Karpat Son Yolculuğuna Uğurlandı

Dünyaca ünlü tarihçi, Akademi Şeref Üyesi Prof. Dr. Kemal Haşim Karpat, 25 Şubat günü Fatih Camii Haziresi’nde defnedildi.

Orta Asya Çalışmaları Derneği'nin kurucu başkanlığından sonra Wisconsin Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Programı'nın koordinatörlüğünü yürüten Prof. Karpat, ABD'nin Wisconsin eyaletinde bulunan Madison Hastanesi’nde yaşına bağlı çoklu organ yetmezliği sebebiyle 20 Şubat 2019 tarihinde 96 yaşında yaşama veda etti.

Prof. Karpat için 25 Şubat günü İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlük Binasında düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Prof. Dr. Kemal Karpat’ın yeğenleri Sabahat Karpat, Selami Karpat, Tan Aknil, Gabriela Hipea, Sevil Shhaideh ile Akram Shaideh, öğretim üyeleri, öğrenciler ve sevenleri de katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Âlimin ölümü âlemin ölümü gibidir.”
Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Winconsin Üniversitesi Türk Etüdleri Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Deniz Balgamış ve Prof. Dr. Kemal Karpat’ın yeğeni Selami Karpat konuşma yaptılar.

“Alimin ölümünün alemin ölümü gibi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilim rütbesinin rütbelerin en büyüğü olduğunu, bugün de böyle bir kaybın üzüntüsünün yaşandığını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da başladığı üniversite eğitiminin akademik merdivenlerini Amerika'da tırmanan Karpat'ın ülkesiyle bağını da hiçbir zaman koparmadığını belirterek, şunları kaydetti: "Kemal Karpat hocamızın çalışmaları, eserleri hep Osmanlı üzerinedir. Yani hocamız 96 yıllık hayatının neredeyse tamamını kendisinin ve mensubu olduğu milletin geçmişini araştırmaya adamıştır. Kendisine Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Onur Ödülü, Cumhurbaşkanlığı'nın da Kültür ve Sanat Büyük Ödülü vermesi, işte bu çabaların ülkemizde en üst düzeyde takdirinin ifadesidir. Hem hayatının önemli bir bölümünü yurt dışında geçirmiş olmasının hem de geniş akademik birikiminin etkisiyle olsa gerek ülkemizin kadim tartışmalarına çok daha soğukkanlı, çok daha gerçekçi yaklaşabiliyordu. Her insan gibi Kemal Hocamız da hayatının çeşitli dönemlerinde kendine göre birtakım fikri tercihler yapmıştır. Bugün bize düşen, onu tercihlerinden dolayı asla yargılamak değil, ortaya koyduğu eserlerinin izinden giderek daha büyük akademik başarıların peşinde koşmaktır. Biz Kemal Karpat hocamızın Osmanlı'dan başlayıp cumhuriyetimizin kuruluşuna ve bugüne kadar olan çalışmalarından yararlanmaya hep devam edeceğiz. Keşke kendisine Rabbimiz daha uzun bir ömür verseydi de önümüzdeki kritik dönemde de Hocamız birikimiyle, tecrübesiyle, analizleriyle bize yol göstermeye devam etseydi. Son yıllarda ardı ardına kaybettiğimiz büyük tarih, kültür ve sanat insanlarımız bize adeta bir sonbahar hüznü yaşatıyor. Bu büyük âlimlerimizin yerini doldurmamız gerçekten oldukça zor olacak." 

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak: “İstanbul Üniversitesi’nin yetiştirdiği dünya çapında bir bilim insanı.”
Törende konuşan Prof. Dr. Mahmut Ak, bilim ve fikir dünyasının önemli şahsiyetlerinden Prof. Dr. Kemal Karpat’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içinde olduğunu vurgulayarak, “Prof. Dr. Kemal Karpat, İstanbul Üniversitesi’nin yetiştirdiği dünya çapında bir bilim insanı. Prof. Dr. Karpat, Osmanlı’dan bugüne ülkemizin siyasi tarihine ışık tutarken, farklı dillerde birbirinden kıymetli eserler ortaya çıkarmıştır. Kültürel değerlerini çok iyi özümsemiş olan Prof. Dr. Karpat, tarihçi kimliği ile tüm dünya tarafından tanınmakta ve saygı görmektedir. Prof. Dr. Karpat, Türk öğrenciler ve akademisyenlere her zaman evinin kapılarını açan bir bilim insanı, adeta Türklerin hamisi gibiydi” ifadelerini kullandı.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan “Ürettiği bilimi harmanlıyor, çok kıymetli analizler yaparak dünya kamuoyu ile paylaşıyordu.”
Prof. Dr. Kemal Karpat’ın büyük bir bilim adamı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Refik Turan, “Hocamız, büyük bir bilim insanı, derin bir tarihçiydi. Tüm dünya onu hep saygın bir bilim insanı olarak tanıdı. Bilimsel ağırlığını ve saygınlığını her zaman korudu. O ürettiği bilimi harmanlıyor, çok kıymetli analizler yaparak dünya kamuoyu ile paylaşıyordu” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Turan, Prof. Dr. Karpat’ın 20 ülkede 130 makale ve 16 önemli eser bıraktığını dile getirerek, bilimsel eserler bakımından dünyanın adeta onunla yankılandığından söz etti. 

Winconsin Üniversitesi Türk Etüdleri Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Deniz Balgamış: “Sadelik, en göze çarpan özelliğiydi.”
Bu törenin bundan önceki birlikteliklerinden farklı olduğunu belirten Dr. Deniz Balgamış ise şunları dile getirdi: “Bu, onun şahsına ve tok sesini duymaya veda toplantısı. Ben böylesi bir değerin hem doktora öğrencisiydim hem de uzun yıllardır asistanıyım. Karpat hoca, birçok öğrencisi gibi benim de eğitimim, tarih sahasındaki gelişimim ve kişiliğim üzerinde derin izler bıraktı. Sadelik, Karpat Hoca’nın özel hayatında özen gösterdiği ve en göze çarpan özelliğiydi.”

Prof. Dr. Karpat’ın en büyük tutkusu olan öğrenme tutkusu ve bildiklerini paylaşma arzusunun zamanın şartlarında ana yurdundan koparak yurt dışına gelmesi için bir amaç olduğunu anlatan Dr. Balgamış, “Bu tutkusuna nitelikli insan yetiştirme çabası da katılınca yanına dünyanın her yerinden birçok öğrenci geldi” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kemal Karpat’ın yeğeni Selami Karpat ise duygularını ifade etmenin çok zor olduğunu belirterek, “Bu çok acı bir gelişme oldu. Duygularımızı ifade etmek zor, başka söyleyecek hiçbir şey yok. Hepimizin başı sağ olsun” ifadelerini kullandı.

Tören, yapılan konuşmaların ardından Prof. Dr. Kemal Karpat’ın Türk bayrağına sarılı tabutunun başında okunan dua ile sona erdi. Prof. Dr. Kemal Karpat, Fatih Camii’nde öğlen namazını müteakip kılınan cenaze namazı ile Fatih Camii Haziresi’nde toprağa verildi.

Prof. Dr. Kemal Haşim Karpat'ın Ardından Yazılan Yazılar

İlgili Fotoğraflar