TÜBA-GEBİP Üyesi Prof. Dr. Şule Erten Ela’ya

TÜBA-GEBİP Üyesi Prof. Dr. Şule Erten Ela’ya "Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar Ödülü”

2013 yılı TÜBA-GEBİP Üyesi ve Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şule Erten Ela’ya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 15 Mart 2019 tarihinde düzenlenen törenle "Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar Ödülü” takdim edildi.

Türkiye'nin yerli ve milli enerji hamlesine katkıda bulunan kadınlarına "Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar" ödülleri tevdi edildi. İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonunda gerçekleştirilen ödül törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra pek çok bakan, akademi ve iş dünyasından isimler ile ödül sahiplerinin yakınları katıldı. "Akademik Kategori" ödülü İş insanı Murat Özyeğin tarafından Prof. Dr. Şule Ertan Ela'ya, "Profesyonel Kategori" ödülü Kayserigaz Birim Yöneticisi Işıl Akkoç'a, "İş Dünyası Kategorisi” ödülü Shell'den Dr. Selda Gülcan'a, "Geleceğe İlham Veren Kadın Kategorisi" ödülü milli yüzücü Sümeyye Boyacı'ya, "Girişimcilik Kategorisi" ödülü Burcu Aydemir'e, "Enerjide Örnek Şirket Kategorisi" ödülü Enerjisa Satış Perakende A.Ş. Yöneticisi Ziya Erdem'e verildi.

Prof. Dr. Şule Erten Ela kimdir?
2004 yılında Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü’nde Enerji alanında doktora çalışmalarını tamamladı. Şule Erten Ela, 2005 yılında Güneş Enerjisi Enstitüsü’nde Enerji Ana Bilim Dalında yardımcı doçent olarak, yine aynı birimde 2009 yılında doçent olarak çalıştı ve ardından 2015 yılında profesör olarak atandı. Doktora çalışmaları sırası ve sonrasında, Johannes Kepler Üniversitesi, Linz Institute of Solar Cells, Avusturya’da 2003, 2004, 2007 tarihlerinde Organik Güneş Hücreleri (Organic Solar Cells), Alan Etkili Organik Transistörler (Organic Field Effect Transistors, OFET) ve Işık Yayan Organik Diyotlar (Organic Light Emitting Diodes, OLED) üzerine çalıştı. 2006 ve 2007 yıllarında Boya Duyarlı Güneş Hücreleri (Dye Sensitized Solar Cell) üzerine Lozan-İsviçre Ecole Polytechnique Federal de Lausanne’ da araştırmalarına devam etti. 2009 yılında, Katı Hal Boya Duyarlı Güneş Hücreleri (Solid State Dye Sensitized Solar Cells) üzerine Bayreuth University Bayreuth-Almanya’da çalıştı. 2010 yılında Madrid-İspanya Complutence Üniversitesi’nde Fulleren Kimyası ve Hacim Heteroeklem Güneş Hücreleri (Bulk Heterojunction Solar Cells) üzerine çalıştı. 2011-2014 yılları arası  Friedrich Alexander Üniversitesi Erlangen-Almanya’da, yeni elektron akseptör fulleren malzemelerinin geliştirilmesi, grafen oksitler ve Heteroeklem Güneş Hücreleri, Boya Duyarlı Elektrolitli Güneş Hücreleri ve Esnek Organik Güneş Hücreleri ileri düzey araştırmaları üzerine çalıştı. Bu alandaki çalışmaları 2015 yılında Almanya’da Materials for Electronics and Energy Technology I-MEET, Friedrich Alexander Üniversitesi ile Perovskit Güneş Hücrelerinin ileri düzey araştırma çalışmaları ile devam etti. 2011 yılında Almanya’nın Alexander von Humboldt Ödülü’nü alarak 2013 yılında Alexander von Humboldt Vakfı’nın başarılı Türk bilim kadını ve testimoniali seçildi. 2013 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’nü (TÜBA-GEBİP) aldı. Şule Erten Ela, 2014 yılında UNESCO - L’ORÉAL Genç Bilim Kadınları Ödülü’nün, 2015 yılında ise Bilim Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’nün (BAGEP) sahibi oldu. Aynı zamanda Genç Bilim Akademisi üyesi olan Erten Ela, 2016 yılında ODTÜ Prof. Dr. Mustafa Parlar Araştırma Teşvik Bilim Ödülü’nü, 2017 yılında ise TÜBİTAK Bilim Teşvik Ödülü’nü aldı. Alan Etkili Organik Transistörler (OFET) üzerine patenti, 60 üzeri üst düzey SCI bilimsel yayınları, 50 uluslararası ve ulusal projeleri,  240 üzeri uluslararası ve ulusal bildiri sunumları, pek çok editörlük ve bilimsel dergilerde hakemlikleri ve bu konularda çok fazla üstün başarı ödülleri bulunan Şule Eren Ela’nın, 1300’ün üzerinde başkaları tarafından atıfı bulunuyor. 2016 yılından bu yana Güneş Enerjisi Enstitüsü Enerji Ana Bilim Dalı Başkanlığı ve Enstitü Kurulu Üyeliğini yürütüyor; halen Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Enerji Ana bilim Dalında profesör öğretim üyesi olarak çalışıyor.

İlgili Fotoğraflar