TÜBA-GEBİP Üyesi Doç. Dr. Tamer Önder’e “2019 Sabri Ülker Bilim Ödülü”

TÜBA-GEBİP Üyesi Doç. Dr. Tamer Önder’e “2019 Sabri Ülker Bilim Ödülü”

2015 yılı Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (TÜBA-GEBİP) Ödülü sahibi ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Önder “2019 Sabri Ülker Bilim Ödülü”nün sahibi oldu.

Sabri Ülker Vakfı’nın akademi, endüstri ve araştırma enstitülerindeki genç bilim insanlarını teşvik etme ve araştırmaların toplum faydasına sunulmasına destek olmak hedefiyle gerçekleştirdiği Sabri Ülker Bilim Ödülü'ne, Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil başkanlığındaki jüri, bu yıl Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Tamer Önder'i layık gördü.

Önder’e Ödülü, 2 Mayıs 2019 tarihinde İstanbul’da düzenlenen törenle; Diyarbakır Milletvekili Dr. Mehdi Eker, TÜBA Asli Üyesi ve Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve Sabri Ülker Vakfı Başkanı Talat İçöz tarafından takdim edildi. 

Doç. Dr. Önder, laboratuvar çalışmalarını kişiye özgü uyarlanmış kök hücrelerin üretim teknolojileri üzerine gerçekleştiriyor. UPK (pluripotent kök) hücreleriyle hastalara kendi genetik kodlarının aynısını taşıyan, bağışıklık sistemine tam uyumlu ve tedavisinde kullanılabilecek hücreler üretmenin önü açılıyor. Doç. Dr. Önder, yürüttüğü araştırmalarla kişiye özgü bu kök hücrelerin üretimindeki moleküler mekanizmaları aydınlatırken, en verimli ve güvenilir şekilde üretilmelerini sağlayacak yöntemler de geliştiriyor. Doç. Dr. Tamer Önder'e ödül getiren kök hücre özelinde yürüttüğü çalışmalarla genetik veya kronik metabolik hastalıkları olan bireylerden UPK hücreleri üretilmesinin ve yeni tedavi yöntemlerinin daha hızlı bir şekilde geliştirilmesi hedefleniyor.

Yaptığı çalışmalara bilim insanları tarafından 5 binin üzerinde atıf yapılan Doç. Dr. Önder'in, kanser ve kök hücreler hakkında PNAS, Cell ve Nature gibi saygın bilimsel dergilerde yayınlanmış pek çok makalesi ve patenti bulunuyor. TÜBA-GEBİP’in yanı sıra Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Aziz Sancar Teşvik Ödülü'nün de sahibi olan Doç. Dr. Önder, çalışmalarına 2012 yılından bu yana Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde devam ediyor.

İlgili Fotoğraflar