TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Oğuz Okay’a Georg Forster Araştırma Ödülü

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Oğuz Okay’a Georg Forster Araştırma Ödülü

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Oğuz Okay, 4 Kasım’da yapılan açıklamaya göre; Almanya’da Alexander von Humboldt Vakfı tarafından yaşamboyu bilimsel katkılar için verilen Georg Forster Araştırma Ödülü’ne (Georg Forster Research Award) layık görüldü.  Oğuz Okay'a ödülü Humboldt Vakfı’nın Haziran 2015 tarihinde Berlin'de yapılacak olan yıllık toplantısında verilecek.

Prof. Dr. Oğuz Okay yumuşak ve akıllı polimer malzemelerin yapıları ve özellikleri arası ilişkileri aydınlatan araştırmaları nedeniyle bu ödüle layık görüldü. Prof. Okay, denizlerde petrol döküntülerini toplayan tekrar kullanılabilir emici malzemeler, kendi-kendini onarabilen ve şekil hafızalı malzemeler gibi yeni teknolojik ürünler geliştirdi, birçok uluslararası araştırma projesi ve eğitim faaliyetine katıldı ve bizzat düzenleyecisi oldu.   

Humboldt Vakfı’ndan 60 bin EURO tutarında para ödülü alacak olan Oğuz Okay’a ayrıca bilimsel araştırmalarına katkıda bulunmak ve bilimsel konferanslara yönelik seyahatlerinde kullanmak üzere 25 bin EURO tutarında ek para desteği de verilecek.  Prof. Dr. Oğuz Okay ayrıca, Almanya’da dilediği araştırma grubu ile bir araştırma projesinde çalışmak üzere davet ediliyor. Anılan ödüle Berlin Helmholtz Malzemeler ve Enerji Araştırma Merkezi tarafından aday gösterilen Oğuz Okay bu kurumda 12 ay süre ile ortak araştırmalarda bulunacak.. 

Georg Forster Araştırma Ödülü
Georg Forster Araştırma Ödülü buluşları ve yeni teorileri ile bilime uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunmuş olan ve gelişmekte olan ülkelerin sorunlarına çözümler getiren araştırıcılara veriliyor. Tüm bilimsel araştırma alanlarını kapsayan bu ödül, her yıl gelişmekte olan ülkelerden en fazla 4 kişiye veriliyor. 

Prof. Dr. Oğuz Okay kimdir?
1977 yılında İstanbul Üniversitesi (İTÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Prof. Dr. Oğuz Okay, 1981 yılında Viyana Teknik Üniversitesi Makromoleküler Kimya Enstitüsü’nde doktora çalışmalarını tamamladı. Türkiye, Almanya ve ABD’de çeşitli üniversite ve araştırma merkezlerinde araştırmalar yapan Okay, 1998 yılından beri İTÜ Kimya Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak çalışıyor. 1990 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü, 1994 yılında Sedat Simavi Fen Bilimleri Ödülü, 2005 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü ve 2007 yılında İTÜ Vakfı Bilim Ödülü’nü aldı. 2006 yılında TÜBA’ya Asli Üye seçildi. Bugüne değin uluslararası dergilerde yayınlanmış olan 150 civarında makalesi ve 4 patenti bulunan Oğuz Okay'ın çalışmalarına 4000’in üzerinde atıfta bulunulmuş olup H-göstergesi (Hirsch index) 38’dir.