Türk Dünyasından COVID-19 Pandemisi Toplantısı

Türk Dünyasından COVID-19 Pandemisi Toplantısı

Uluslararası Türk Akademisi organizasyonuyla düzenlenen "COVID-19 Pandemisi Toplantısı", TÜBA'nın da yer aldığı Türk Dünyası Ulusal Akademiler Birliği'nce video konferans yoluyla 21 Nisan 2020 tarihinde gerçekleştirildi.

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali’nin açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda; kriz ışığında Türk devlet ve cumhuriyetlerindeki bilim alanının mevcut durumu değerlendirildi, Türk devlet ve cumhuriyetlerinde COVID-19 kapsamında bilim alanlarını desteklemek amacıyla alınan önlemlerle ilgili bilgi alışverişinin yanı sıra; kriz sonrası dönemde Türk devlet ve cumhuriyetlerinde bilim alanında iş birliği yapılacak öncelikli konu başlıkları ele alındı. Toplantıya Akademi Konsey Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar da katıldı.

 

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker “Belirgin aralıklar ile ulusal ve uluslararası gelişmeler çerçevesinde güncellenerek istifadeniz için paylaşıma açık tutulacak olan TÜBA Covid-19 Pandemi Değerlendirme Raporu"na web sayfamızdan ulaşılabilir.”
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker toplantıda; “TÜBA olarak pandemi sürecinde küresel salgınların tarihçesinden güncel tıbbi gelişmelere, toplumsal etkileşimden ekonomiye, turizme farklı bilim disiplinlerinin değerlendirmelerini içeren ve bu mücadele sürecinde Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gerçekleştirilen pandemi strateji çalışmaları, alınan önlemlerle ilgili önemli ve açıklayıcı veriler içeren; TÜBA Üyeleri, Çalışma Grupları ile TÜBA Genç Akademi Üyeleri ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyeleri tarafından hazırlanan, belirgin aralıklar ile ulusal ve uluslararası gelişmeler çerçevesinde güncellenerek istifadeniz için paylaşıma açık tutulacak olan TÜBA Covid-19 Pandemi Değerlendirme Raporu"na web sayfamızdan ulaşılabilir.” dedi.

Toplantıyı organize eden dönem başkanlarına teşekkür eden Prof. Şeker, dost kara günde belli olur. Bizler dostlar olarak dayanışmak ve birbirimize destek olmak zorundayız diyerek beş bölümden oluşan TÜVA COVID-19 Pandemi Değerlendirme Raporu’nun detaylarının istendiği takdirde dost, kardeş ülkelere deneyimli uzman akademisyenler ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinden de bilgi paylaşımı temin edilebileceğini söyledi.

“Bu süreçte toplumu bilimsel veriler ışığında sağlıklı bilgilendirmek hayati derece öneme sahip.”
Bu pandemi ile mücadele dönemi ve sonrasını iyi okumanın ve değerlendirmenin önemini vurgulana Şeker “Süreçten ulusal ve uluslararası ölçekte çıkarılması gereken dersler ve alınması gereken önlemler ve atılması gereken adımlar konusunda geç kalmamalıyız. Umarım dünyamız bu pandemi sürecini en az hasar ile atlatır ve hayatımız normalleşme sürecine döner.”

Prof. Şeker sağlık sistemi alt yapısının niteliği kadar, sağlık çalışanının niceliğinin, kalitesi ve deneyiminin de bu süreçte çok kıymetli olduğundan bahsederek “Sağlık çalışanlarımız fedakârca hizmet üretmeye devam ediyorlar müteşekkiriz. Sosyal güvenlikten, teşhis ve tedaviye sağlık hizmetine, ek ekonomik desteklerden, gıda üretiminden, tıbbi malzeme üretiminden aşı ilaç üretimine, güvenlik ve toplumsal dayanışmaya katkıda bulunan tüm toplum katmanlarındaki kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Hepimize özel görev sorumluluklar yükleyen bu sürecin üstesinden ancak elbirliğiyle gelebiliriz. Birçok gelişmiş ülkenin sağlık sistemi bu mücadelede başarısız oldu ve sistemleri sorgulanıyor, insan kayıpları çok üst düzeyde ve giderek artıyor. Bu sebeple Covid-19 pandemi sürecinin çok ciddiye alınması gerekiyor ve ayrıca bu süreçte toplumu bilimsel veriler ışığında sağlıklı bilgilendirmek hayati derece öneme sahip.”

“Önerilerimiz çerçevesinde ortak bir deklarasyon yayınlanmasını da tasvip ediyor ve önemli buluyoruz.”
Her sene Türkiye’de TÜBA tarafından Türk Dünyası Akademileri Birliği ile ortak etkinlik olarak düzenlenen Geleneksel Yaz Okulu’nda (Summer School) özel gündem başlığına pandemik mücadele stratejisi başlığının da eklendiği bilgisini veren Prof. Şeker “Dost kardeş ülkelerimizin konunun ciddiyeti ve hassasiyeti içinde böyle bir toplantıda görüşlerini paylaşmaları ve kendi ülkelerindeki salgına yönelik gelişmeleri ve tedbirlerin sonuçlarını değerlendirmeleri çok önemli ve değerlidir. Önerilerimiz çerçevesinde ortak bir deklarasyon yayınlanmasını da tasvip ediyor ve önemli buluyoruz. Ülkemizin deneyimleri konusunda bizden bilgi talep edildiği takdirde sizler ile paylaşmaktan elbette ki mutluluk duyarız.” dedi.

Türk Dünyası Ulusal Bilim Akademileri Birliği üyeleri; Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgız Cumhuriyeti Millî Bilimler Akademileri, Başkurdistan, Tataristan Bilimler Akademisi'nin yanı sıra birliğin üyesi olmayan Özbekistan Bilim Akademisi temsilcisinin konuşmalarının ardından sonuçlar değerlendirilerek deklerasyon yayımlanacak.