TUBA World Conference on Energy Science and Technology

TUBA World Conference on Energy Science and Technology

TÜBA tarafından düzenlenen TUBA World Conference on Energy Science and Technology (TUBA WCEST-2021) 8-12 Ağustos 2021 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in açılış konuşmalarıyla başlayan Program'da üç panele yer verildi; ilkinde çevre ve ekonomi, ikincisinde enerji ve eğitim, üçüncüsünde ise fotovoltaik sistemler konuşuldu. Beş gün süresince her gün sabah ve öğleden sonra olmak üzere; Konferansa İtalya’dan Amerika’ya İngiltere’den Singapur’a, Kanada’ya dünyanın önemli üniversitelerinden kurumlarına değin enerji ve enerjiyle ilişkili kuruluşlardan bilim insanının ve uzmanın katıldı; geleneksel enerji çözümleri, fosil kaynaklar, yenilenebilir enerji, hidrojen enerjisi teknolojileri, akıllı binalar, yeşil teknoloji vb. olmak üzere toplamda 21 paralel oturum ve panel gerçekleştirildi. Lider araştırıcılar, uluslararası kurum başkanları, uzmanlar ve dergilerin baş editörlerinden oluşan 35 farklı ülkeden 28 anahtar konuşmacı ve 28 davetli konuşmacının yer aldığı, toplamda yaklaşık 1500 kişinin katılım sağladığı Konferans’ta 122 sunum gerçekleştirildi. TUBA WCEST-2021, bilim camiası ve ilgililer tarafından dikkatle takip edildi.

Zoom üzerinden gerçekleştirilen TUBA WCEST-2021, beş gün süresince Akademi’nin YouTube kanalından da - https://www.youtube.com/turkiyebilimlerakademisi - canlı olarak yayımlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın konuştuğu Konferans’ta; güçlü ve sürdürülebilir büyümeye giden yolun girdilerin ne kadar verimli ve rekabetçi şekilde bir araya getirildiğiyle doğrudan ilişkili olduğuna işaret etti; enerjinin bu kapsamda kritik bir bileşen niteliği taşıdığını söyledi. Sayın Varank, büyüme için üretime, üretim için de enerjiye ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek, endüstri geliştikçe enerji ihtiyacının da arttığını bildirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank: “6.000 MV güneş enerjisi kapasitesine ulaşılacak.”
Türkiye gibi ülkeler için enerjide dışa bağımlılığın cari açık ve dış kırılganlık riskini artırdığını ifade eden Sayın Varank, "Yenilenebilir enerji, özellikle gelişmekte olan ülkelerde dışa bağımlılığı azaltma ve sanayileşmeyi hızlandırmada önemli bir alternatif. Ayrıca düşük maliyeti ve çevresel avantajlarıyla sürdürülebilirlik açısından çok önemli." diye konuştu.

Varank, enerji sektörünün yapısal bir dönüşüm içinde olduğunu belirterek, 2050'de dünyada üretilen enerjinin %85'inin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasının öngörüldüğünü, rüzgar ve güneş kaynaklarının da en büyük paya sahip olmasının beklendiğini dile getirdi.

Varank, yatırımcılara verdikleri desteklerle yerli sanayinin gelişmesinde aktif rol aldıklarını kaydederek, 2012'den bu yana yenilenebilir enerji yatırımları için 7 binin üzerinde teşvik belgesi düzenlediklerini ve bu belgeler sayesinde birçok değerli projenin hayata geçirildiğini bildirdi. 2020 yılında Ankara'da açılan entegre güneş paneli üretim tesisine değinen Varank, güneş paneli üretiminin 4 aşamasını da tek çatı altında gerçekleştirebilen tesisin, bu özelliğiyle dünyada tek olduğunu anımsattı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker “İhtiyaçlar ve mevcut kaynaklar arasındaki uçurum, enerji arzının yönetiminde yaşanan önemli sorunlar ile birleşerek sert bir rekabete dönüştü.”

Prof. Şeker konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Türkiye Ulusal Bilimler Akademisi olarak disiplinler arası bir yaklaşımla sürdürdüğümüz araştırmalarımız, gerçekleştirdiğimiz bilimsel toplantılar ve hazırladığımız raporları kurduğumuz çalışma gruplarıyla yürütüyoruz. Uluslararası konferansımızı düzenleyen, planlayan TÜBA Enerji Çalışma Grubu da diğer tematik çalışma gruplarımızda olduğu gibi deneyimli bilim insanlarından oluşuyor ve toplumun ihtiyaçları ve teknolojideki yenilikler doğrultusunda bilime dayalı faaliyetlerini sürdürüyorlar.”

Prof. Şeker bilim insanlarının özellikle her yıl G-20 liderleri zirvesine Bilim-20 deklarasyonları aracılığıyla yaptığı ısrarlı uyarılar sonucunda toplumların karbonsuz bir geleceğe doğru emin adımlar attığı bilgisini de verdi. Diğer yandan Türkiye için enerjinin en büyük ithalat kalemlerinden biri olduğunu ve yerli kaynaklarla enerji üretimi cari açığın azaltılması ve vatandaşların refahının artırılması açısından hayati önem taşıdığını da ifade eden Prof. Şeker “Alternatif enerji kaynakları oluşturmak sadece sürdürülebilir enerji sağlamakla kalmaz, aynı zamanda enerji maliyetlerini düşürür ve enerji arz güvenliğini sağlar. Bu politikalar, ülke ekonomisinin büyümesine ve istihdamına katkı sağlayacak, üretim sektöründe ülkemizi dünya pazarlarında daha rekabetçi bir konuma getirecek bir kalkınma stratejisi olarak değerlendirilmelidir. Türkiye'nin Karadeniz açıklarında doğalgaz arama ve üretim faaliyetlerinin devam etmesi hepimizi gururlandırıyor. Şimdiye kadar bulunan 540 milyar metreküp doğalgaz rezervinin yeni keşiflerle artmasını diliyoruz. Ülkemizin alternatif enerji kaynakları arayışındaki kararlılığının en önemli göstergesi güneş enerjisi santralleri, rüzgâr santralleri, hibrit yapılar ve nükleer enerjiye yönelik yeni yatırım ve teşvikler. Ayrıca Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesinde sondaj yapan Oruç Reis, Fatih, Yavuz ve Kanuni gemileri de devletin yerli enerji üretimi için her fırsatı ve potansiyeli kullandığının göstergesidir.” dedi. Şeker, Türkiye’nin gerçekleştirdiği, devam eden ve planladığı tüm çalışmalarıyla dışa bağımlılığı önemli ölçüde azaltacağını ve enerji güvenliğini sağlayacağını söyledi ve Konferansın aynı zamanda enerji başlığı altındaki birçok konuyu bilimsel olarak ele aldığını vurguladı. Prof. Şeker, TÜBA Enerji Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. İbrahim Dinçer’e, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a teşekkür ederek, TÜBA’nın Türkiye'nin stratejik alanları ve uluslararası kalkınma konularında bilimsel çalışmalara devam edeceğini belirtti.