TÜBA Şeref Üyesi Prof. Andreas Tietze Adına “Türk Dilinde Kültürler Ötesi Buluşmalar”

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Andreas Tietze Adına “Türk Dilinde Kültürler Ötesi Buluşmalar”

Graz Üniversitesi’nde 11 Nisan'da, Viyana Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nde ise 12 Nisan 2019 tarihinde “Türk Dilinde Kültürler Ötesi Buluşmalar” başlıklı bilimsel etkinlik kapsamında TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Andreas Tietze anıldı ve TÜBA tarafından yayımlanan “Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugati” adlı eser tanıtıldı.

Graz Üniversitesi ve Altınbaş Üniversitesi iş birliği ile yapılan buluşmanın ilki; Graz Üniversitesi Çeviribilim Bölümü Türkçe Ana Bilim Dalı’nda, ikincisi ise Viyana Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nde gerçekleştirildi. Türk Hava Yolları (THY) ve Denizbank AG desteğiyle Avusturya’da Türkçe tercümanlık alanında eğitim veren tek bölüm olan Graz Üniversitesi’nde yapılan çok kültürlülük buluşması, Prof. Dr. Tietze’nin ömrünün büyük bir kısmını verdiği ve metin tarama yöntemiyle 700 yıllık bir döneme ait çok sayıda kitabın incelenmesini içeren titiz bir çalışmanın ürünü olan Lugatin tanıtımının yanı sıra Lugatin dijital ortama aktarılması, mevcut durum analizi üzerinden dijital teknolojilerle bağlantılı bir beyin fırtınası amacıyla düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti Viyana Büyükelçiliği’nde 12 Nisan günü gerçekleşen, Tietze ailesinin de yer aldığı buluşma; Piyanist Nazlı Hacıalioğlu dinletisinin ardından T.C. Viyana Büyükelçisi Ümit Yardım’ın konuşmasıyla açıldı. Program, bilimsel sunumların ardından yine piyano dinletisi ile sona erdi.

Bilim insanları, öğrenciler, toplum önderlerinin katıldığı her iki buluşmada; 1999 yılından bu yana çeviri tarihi araştırmaları ve çok kültürlülük üzerine çalışan, yurt içinde ve yurt dışında bu konuda sergiler açan Prof. Dr. Sakine Eruz, TÜBA-Andreas Tietze Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugati Projesinin ilk yürütücüsü Prof. Tezcan'ın Eylül 2017'de vefatının ardından Lugatin editörlüğünü üstlenen Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emine Yılmaz ve Prof. Dr. Nurettin Demir ile Prof. Dr. Tietze’nin oğlu Benjamin Tietze konuşma yapmıştır.

Viyana Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nde 13 Nisan sabahı Tietze ailesi üyeleri ve konuşmacı konuklara yönelik bir kahvaltı düzenlendi ve projenin daha sonraki gelişimi üzerine fikir alışverişinde bulunuldu. Etkinlik çerçevesinde Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugati projesinde görev alan eski ve yeni ekip üyeleri tanışma fırsatı buldu.