TÜBA İş Birliğiyle Düzenlenen ‘2. Uluslararası Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Kongresi’ Gerçekleştirildi

TÜBA İş Birliğiyle Düzenlenen ‘2. Uluslararası Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Kongresi’ Gerçekleştirildi

Türkiye ve dünyada, kök hücre alanındaki temel ve klinik çalışmaların ele alındığı; dünyadaki en önemli kök hücre araştırmalarını gerçekleştiren bilim insanlarının bir araya getiren ve TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Fikrettin Şahin Eş Başkanlığında TÜBA’nın da desteğiyle düzenlenen ‘2. Uluslararası Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Kongresi’ (2nd International Congress on Stem Cell and Cellular Therapies) 15-18 Ekim tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirildi.

15 farklı ülkeden 50’den fazla davetli konuşmacının katıldığı Kongre’nin açılış konuşmasını 2012 yılında kök hücre çalışmaları ile genetik alanında Nobel Ödülü alan Sir John B. Gurdon (University of Cambridge, Wellcome Trust/CRUK Gurdon Institute, İngiltere) tarafından yapıldı.

 Kongre’de ayrıca Türkiye’den sekiz öncü Türk bilim insanının çalışmalarına yer verilen  "Türkiye'de Gerçekleştirilen Klinik Denemeler" başlıklı TÜBA Özel Oturumu’ da düzenlendi. Akademi’nin iş birliği ile düzenlenen ‘Özel Oturum’da ilk konuşmayı Özgür Bakar ve TÜBA Kök Hücre Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Ercüment Ovalı gerçekleştirdi. Oturum’da; TÜBA Kök Hücre Çalışma Grubu Üyesi olan Prof. Dr. Mustafa Çetin’in ‘Hemotoloji Alanındaki Mezankimal Kök Hücre Uygulamalarında Yeni Görüşler’ ve Prof. Dr. Alp Can’ın ise ‘Kalp Tedavisi için Alternatif MSC Kaynakları Araştırması’ başlıklı konuşmaları ve Işık Akgün’ün sunumu ile Zeynep Burçin Gönen’in ‘Rejeneratif Tıpta Mezankimal Kök Hücre Uygulamaları’, Ekrem Ünal’ın ‘T Hücresinin Klinik Uygulamaları’, Murat Kantarcıoğlu’nun, ‘Kök Hücre Çalışmalarından Gastroenteroloji Uygulamalarına’ adlı konuşmaları yer aldı.

Kongre’de, farklı kök hücre çeşitlerinde gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar ve hücresel tedavi uygulamaları özellikle ‘nörodejenerativ ve kardiyovasküler hastalıklar, iskelet kas hastalıkları, plastik cerrahi ve ortopedi, immunoterapi, ve diş hekimliği’ konuları hakkında seksenden fazla konuşma yer aldı. Bu yıl ikincisi düzenlenen Kongre’de kök hücre araştırmaları konusunda bilim dünyasında öne çıkan isimler ile birlikte panel tartışmaları, uzmanı-ile-buluş platformları ve sözlü/poster sunumları yer aldı. Oturumlarda; ‘Kişiye-Özgü ve Rejeneratif Tıp Uygulamaları, Kök Hücre Araştırmalarında Klinik Uygulamalar, Kök Hücre ve Hücresel Ürünler, Hücresel Programlama ve IPS Hücre Araştırmalarında Güncel Konular, Kök Hücre Araştırmalarında Model Organizmalar ve Etik Konular’ ele alındı.

Kapanış konuşmasını ise 2011 yılında ABD Ulusal Sağlık Örgütü (NIH) Rejeneratif Tıp yöneticiliğine getirilen, LLC kurucusu ve CSO'su Mahendra Rao tarafından yapıldı.

Kongre ile ilgili detaylı bilgi http://www.stemcell2015.org internet sitesinden edinilebilir.