TÜBA-GEBİP Ödülü Sahibi Prof. Çadırcı’ya “Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülü”

TÜBA-GEBİP Ödülü Sahibi Prof. Çadırcı’ya “Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülü”

TÜBA-GEBİP Ödülü sahibi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Çadırcı, 62. kez düzenlenen Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri kapsamında verilen 2021 Tıp Teşvik Ödülü’nün sahibi oldu.

Eczacıbaşı Topluluğunun 1959 yılında tıp ve eczacılık bilimlerinin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla başlattığı ve Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Onur Ödülü Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’ye, Tıp Bilim Ödülü Prof. Dr. Mübeccel Akdiş’e, Teşvik Ödülü Prof. Dr. Elif Çadırcı’ya Bilimsel Araştırma Destek Ödülü Doç. Dr. Özgür Kütük’e ve Tıp Öğrencileri Proje Ödülü ise Bengisu Karaköse’ye 7 Eylül 2021 tarihinde İstanbul’da düzenlenen törenle tevdi edildi.

Çalışmalarıyla gelecek vadettiğini göstermiş, 40 yaşını doldurmamış bilim insanlarına verilen Tıp Teşvik Ödülü’nün 2021 yılındaki sahibi olan Prof. Dr. Elif Çadırcı, inflamatuar olaylarda rol alan reaktif moleküllerin etkisini araştırdığı araştırmalarla otakoid farmakolojisine uluslararası düzeyde katkısı dolayısıyla Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. Konu hakkında konuşan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Çadırcı son yıllarda hem dünyada hem de Türkiye’de yaşanan küresel salgın ve doğa felaketlerin hepimizi derinden sarstığını ve tüm bunların doğaya, çevreye ve insanlığa karşı sorumluluklarımızı yeniden hatırlattı; aynı zamanda araştırma ve bilimin önemini bir kez daha gösterdiğini ifade etti ve “Geleceğimiz için çok sayıda ders çıkardık. Hayatın her alanında bilime sarılmamız gerektiğini bir kez daha görmüş olduk. İlk günkü istek ve heyecanla çalışmalarımıza devam edecek ve bilim insanı olmanın sorumluluğu ile insanlığa fayda sağmala gayretini sonuna kadar sürdüreceğiz. Bizlere bu yolda destek olan herkese teşekkür ediyor, ödüle layık gören Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri Bilimsel Değerlendirme Kuruluna şükranlarımı iletiyorum” diye konuştu.

2021 Tıp Onur Ödülü’nün sahipleri BioNTech'in kurucu ortağı ve CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin ve BioNTech'in kurucu ortağı ve Tıbbi Araştırmalar Baş Yöneticisi Dr. Özlem Türeci oldu. Dr. Şahin ve Dr. Türeci, 2019 yılının son aylarında başlayıp hızla tüm dünyaya yayılarak milyonlarca insanın hastalanmasına ve yüz binlercesinin ölümüne neden olan SARS-COV-2’ye karşı, bir yıldan daha kısa sürede etkili ve güvenilir bir aşı geliştirerek tıp tarihinde kayda değer bir başarıya imza atmaları nedeniyle Tıp Onur Ödülü’ne layık görüldüler. Yeni bir teknolojinin ilk ürünü olma özelliğini taşıyan COVID-19 aşısı, keşfi 1960’ların başına kadar giden ve başta kanser olmak üzere birçok alandaki aşı projesine konu olan messenger RNA teknolojisinin de onay alarak insanlar üzerinde kullanıma sunulan ilk örneği. Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çifti, enfeksiyon dışında kanser ve nadir hastalık alanlarında da aşı geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. 2021 Tıp Bilim Ödülü, insan immünolojisi alanında öncü ve yaygın etkisi yüksek çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. Mübeccel Akdiş’in oldu. Tıp Bilim Ödülü, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri kapsamında 1962 yılından bu yana, bilimsel araştırmalar bir bütün olarak değerlendirilerek bilime evrensel düzeyde katkıda bulunan bilim insanlarına veriliyor. 2021 Bilimsel Araştırma Ödülü, kolon kanserinde ilaç hedefi olabilecek moleküllerin hücre ölümü üzerine olan etkilerinin araştırılmasını hedefleyen proje önerisiyle Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Özgür Kütük’ün oldu. 2021 Tıp Öğrencileri Proje Ödülü ise gen ifade düzeylerine göre üçlü negatif meme kanserinde ilaçlara dirençlilik duyarlılık tahmini çalışmasıyla Bengisu Karaköse’nin oldu. 

Prof. Dr. Elif Çadırcı Kimdir?
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Çadırcı; 2008 yılında ROCHEOsteoporoz ikincilik ödülünü aldı. Çadırcı, 2012 yılında Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Teşvik Ödülü’ne, 2013 yılında Türk Farmakoloji Derneği R. Kazım Türker Genç Farmakolog Teşvik Ödülü’ne, 2014 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne (TÜBA-GEBİP) ve 2020 yılında Sağlık Bilimleri Alanında TÜBİTAK Teşvik Ödülü’ne layık görüldü.

Prof. Dr. Elif Çadırcı, serotonin 5HT7 ve ürotensinin UTR2 reseptörleri ve fizyopatolojik rolleri; sepsis, sepsis fizyopatololojisi ve yeni tedavi stratejileri; enflamasyon ve ilişkili hastalıklar; gastrik ülser ve bor madeninin kemik sağlığında kullanımı alanlarında çalışmalarını sürdürüyor. Sepsis alanında yaptığı bir çalışma Shock dergisinde kapak makalesi olarak basıldı. Bugüne kadar TÜBİTAK tarafından desteklenen bir 1003 öncelikli alanlar, iki 1001 bilimsel araştırmalar ve bir 3001 başlangıç ARGE projesinde araştırmacı olarak yer alan olan Dr. Çadırcı’nın bir 1001 TÜBİTAK projesinde yürütücülüğü bulunuyor.

Dört patenti olan Dr. Çadırcı’nın 128’i Science Citation Index kapsamında olmak üzere toplam 155 yayını, ulusal ve uluslararası birçok bildirisi bulunuyor. Yayınlarına yaklaşık 2.000 kere atıf yapılan, Web of Science’a göre h-indeksi 26 olan Dr. Çadırcı, bugüne kadar iki yüksek lisans ve beş doktora öğrencisinin tezinde danışmanlık yaptı. Dr. Çadırcı halen Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde müdürlük görevini yürütüyor ve lisans/lisansüstü düzeyinde eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam ediyor.

İlgili Fotoğraflar