TÜBA-GEBİP 2013 Yıllık Değerlendirme Toplantısı Konya'da Yapıldı

TÜBA-GEBİP 2013 Yıllık Değerlendirme Toplantısı Konya'da Yapıldı

TÜBA, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (GEBİP) 2013 Yıllık Değerlendirme Toplantısı, bu yıl 29 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Dedeman Otel’de düzenlenen Program’a; TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR, TÜBA Konseyi Üyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer ŞEKER, Konya Valisi Muammer EROL, AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin ÜZÜLMEZ, Karatay Kaymakamı Mustafa ALTINTAŞ, Konya Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş KÜTÜKÇÜ, TÜBA Konsey Üyeleri, akademisyenler, bilim adamları ve öğrenciler katıldı.

Program’ın açılış konuşmasını yapan Rektör Muzaffer ŞEKER, ülkenin geleceğinin genç bilim insanlarının elinde olduğunu vurgulayarak, “Genç bilim insanları adaylarını çoğaltırsak ve bunlara ne kadar değer verirsek gelecekten de o kadar emin olabiliriz. Değerlere ve değerlerden elde edilen bilgiye, bilginin sonucunda oluşan güce her birimizin ihtiyacı var” dedi.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR ise “Ülkelerin sosyo-ekonomik kalkınması ve gelişmesi ya da uygarlık yarışında iddia sahibi olmaları açısından bilim ve eğitim, hayati öneme sahip. Ülkelerin gelişim düzeyiyle anılan konulara ilişkin durumları arasında sıkı ve güçlü bir ilişki var. Gelişmiş toplumların hepsinde, bilim, bilim insanları ve bilimsel faaliyetlere son derece büyük bir önem veriliyor. Çünkü bilim ve eğitim, hem ekonomik gelişme hem de sosyal hareketlilik ve demokratikleşme açısından belirleyici faktördür” dedi.

Bilim ve eğitimin, stratejik öneme sahip konular olduğunun ve stratejik bir yaklaşımla ele alınması gerektiğinin altını çizen Prof. Acar “Bu doğrultuda, güçlü ve zayıf yönlerimizle fırsat ve tehditlerin olabildiğince doğru biçimde tespiti, bunlar dikkate alınarak ulusal vizyon ve stratejilerimize uygun stratejilerin belirlenmesi ve koordineli biçimde gerçekleştirilmesi hayati öneme sahiptir” diye konuştu.

Farklılıkları çatışma nedeni değil, zenginlik olarak değerlendirmeyi, kurumsallaşmayı, kurumsal devamlılığı ve ulusal akademi olma sorumluluğu esas alan stratejik bir yaklaşım benimsediklerini söyleyen Acar,  TÜBA’nın gerçekleşen ve planlanan proje ve faaliyetlerini içeren sunumunu bitirdikten sonra NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer ŞEKER'i davet ederek, kendisine teşekkür plaketi takdim etti.

Konya İl Kültür Turizm Müdürü Mustafa ÇIPAN’ın Konya tarihi ve kültürünü içeren sunumunun ardından, TÜBA Konseyi Üyesi Prof. Dr. Tayfun ÖZÇELİK “Bilim ve Sanat İlişkisi” konulu bir konferans verdi. Prof. Dr. Özçelik, konuşmasında bilim ile sanat arasındaki ilişkiye dair ilgi çekici bilgi ve örnekler aktardı.

Konferansın sonrasında TÜBA Konseyi’nin Kasım ayı toplantısı NEÜ Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

Genç Bilim İnsanlarının Projeleri 4 Farklı Alanda Tartışıldı

GEBİP 2013 Yıllık Değerlendirme Toplantıları; ödül sahibi ve danışmanların katılımıyla 4 farklı alanda, 4 farklı salonda düzenlenen paralel oturumlar şeklinde gerçekleşti. Oturumlarda, GEBİP üyelerince yürütülen araştırmalara ilişkin fen bilimleri, sağlık ve yaşam bilimleri, mühendislik bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında sunumlara dair değerlendirmeler yapıldı.

Rektör Prof. Dr. Muzaffer ŞEKER Sağlık ve Yaşam Bilimleri alanında, Rektör Yardımcısı Mehmet Emin AYDIN ise Mühendislik Bilimleri alanında yapılan değerlendirme toplantısında danışman olarak yer aldı. Prof. Dr. Muzaffer ŞEKER, toplantıda yaptığı konuşmada, karşılıklı bilgi paylaşımı olmadan kendi alanında ilerlemesiyle ortaya çıkan bilginin yanıltıcı olma riskinin çok yüksek olduğunu söyledi.

Bilgi paylaşımının şart olduğunu belirten Şeker, şunları kaydetti: "Bu konularda çalışılmış olan bilgiler içerisinde bize zaman kazandıracak detaylı kesin bilgiler var. Burada literatürün altında eziliyoruz aslında. Bunları ayrıştırmalı ve işimize yarayanı temin edebilmeliyiz. Bu her bilim dalı için geçerli. Türkiye'de herkes bireysel çalışıyor. Kendi başına birşeyler yapmaya çalışıyor ve sonuçta bir yerde tıkanıyor. Nasıl farklı ülkelerle birlikte çalışıyorsak aynı kurumlar içerisinde de benzer bir çalışma ortamı sağlayabiliriz."

Konya'da Kültür Gezisi

Cumartesi günü yapılan kapanışın ardından TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR, Rektör Prof. Dr. Muzaffer ŞEKER ve diğer katılımcılar Mevlana Kültür Merkezi’nde sema gösterisini izledi.

Programın son günü 1 Aralık 2013’te katılımcılar tarafından; Çumra Torku Tesisleri, Çatalhöyük Antik Kenti, Mevlana Müzesi, Karatay Medresesi, Alaaddin Camii ve Saray Kalıntısı, İnceminare Müzesi ziyaret edildi. Ziyaretlerin ardından TÜBA Başkanı, yetkilileri ve GEBİP katılımcıları için, Rektör Prof. Dr. Muzaffer ŞEKER’in ev sahipliğinde Sille Kültür Evi’nde akşam yemeği organize edildi.

İlgili Fotoğraflar