TÜBA Başkanı Prof. Şeker Türkiye Yükseköğretim Sektör Meclisi Toplantısı’na Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Şeker Türkiye Yükseköğretim Sektör Meclisi Toplantısı’na Katıldı

Türkiye Yükseköğretim Sektör Meclisi Toplantısı; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜBA Asli Üyesi ve YÖK Başkanı Yekta Saraç, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, TÜBA Asli Üyesi ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye Yükseköğretim Sektör Meclisi Başkanı Bekir Okan’ın katılımıyla 7 Ocak 2020 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Yükseköğretim Sektör Meclisi Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, bir ülkenin zenginliğiyle eğitim düzeyi arasında doğrudan ilişki olduğunu söyledi. Eğitime yapılacak yatırımların ülkeye en büyük hizmet niteliğinde olacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, gelişen teknolojiler ve yeni iş modelleriyle dünyada çok hızlı bir değişim yaşandığına dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, "Bilgi çağında, sermaye büyük ölçüde bilgi teknolojilerine kaymış durumda. Dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi olma hedefini yakalamanın anahtarı daha fazla teknoloji üretmek." diye konuştu. Üniversitelerin temel gayesinin teknolojiyi kullanan değil, üreten yeni bir nesil yetiştirmek olması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bilgiye kolay ulaşabilen, hızlı öğrenen, disiplinler arası düşünebilen, refleksi kuvvetli, teknolojiyi en iyi şekilde kullanan, icat çıkaran yeni bir nesli ülkemize kazandırmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yıl itibarıyla Türkiye'deki 206 üniversiteden 77'sinin vakıf üniversitesi olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, yükseköğretimde akademik rekabet açısından vakıf üniversitelerinin önem taşıdığını dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vakıf üniversitelerine yönelik eleştirilerine işaret ederek, "Cumhurbaşkanımızın eleştirilerinde haklılık payı var. Biz de kendimize buradan ders çıkarmalıyız." ifadelerini kullandı.

Piyasanın ve ülkenin ihtiyaçlarına göre eğitim
Hisarcıklıoğlu, özel sektörün hedefleriyle eğitim planlaması arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: Hisarcıklıoğlu, mesleki eğitimi piyasanın ve ülkenin ihtiyaçlarına göre şekillendirmede önemli adımlar atıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti: "Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye'nin Otomobili'nin üretiminde ihtiyaç duyulacak teknik elemanların yetiştirilmesi için ilk kez motorlu araçlar teknolojisi alanında elektrikli araçlar dalı açılacağını bildirdi. YÖK de doktora burs programına otomobille ilgili bölümler ekledi. Enerji, hibrit motor gibi alanlarda doktoralı mühendis yetiştirilecek."

Hedeflerinin dünyanın en iyi üniversiteleri arasına Türkiye'den daha çok üniversitenin girmesi, üniversite mezunlarından daha fazla girişimci yetiştirmek ve yüksek teknoloji alanında daha çok icat, patent çıkarmak olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, paydaşlarla ortak akılla bu hedeflerin gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.

"Vakıf üniversiteleri yükseköğretime ciddi katkı sağlıyor"
TOBB Türkiye Yükseköğretim Meclisi Başkanı Bekir Okan da vakıf üniversitelerinin önemine dikkati çekerek, "Vakıf üniversiteleri fiziki şartları, vizyonları ve kadrolarıyla yükseköğretime ciddi katkılar sağlıyor. Bunların Ar-Ge'ye verdiği önemle üniversite-sanayi iş birliği gerçekleştiriliyor." dedi.

Okan, gündemlerinde vakıf üniversitelerinin öğrenim ücretlerinde taban fiyat uygulaması, yüksek lisans ve doktora programlarının kontenjanları, 2020-2021 döneminde lisans bölümlerinin yıllık kontenjanlarının tespitinde yeni kriterlerin geçerli olması gibi konuların bulunduğunu bildirdi.

 

İlgili Fotoğraflar