TÜBA Başkanı Prof. Şeker Galen Araştırma Merkezi’nin Açılışı ve İZTÜ Galen Bilim Günleri’ne Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Şeker Galen Araştırma Merkezi’nin Açılışı ve İZTÜ Galen Bilim Günleri’ne Katıldı

Akademi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İzmir Tınaztepe Üniversitesi (İZTÜ) Oditoryumu’nda düzenlenen İZTÜ GALEN Araştırma Merkezi açılışına ve Galen Bilim Günleri’ne katıldı. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan’ın açılış konuşması yaptığı Programda TÜBA Şeref Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Solak ve Prof. Dr. İsmail Hakkı Ulus da yer aldı.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan’ın konuşmasında; Türkiye’nin yükseköğretimde araştırma ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmalardan bahsetti. Yükseköğretim Kurulu olarak multi disiplinler ve trans disipliner çalışmaları desteklediklerini belirtti. Bu bağlamda YÖK 100/2000 doktora projesiyle, farmasötik teknolojiden klinik eczacılık alanlarına kadar geniş bir spektrumda farklı programlara öncelikli alanlarda doktora bursları verdiklerini anlattı. Yine Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan çalışmalarda MEB tarafından verilen yurt dışı doktora bursları için de benzer öncelikli alanlarda destekleri önemsediklerini anlattı. Sosyal bilimler, fen bilimleri ve sağlık bilimleri enstitülerinin tek bir lisansüstü eğitim enstitüsü adı altında birleştirilerek akademisyenler ve araştırma görevlileri için ortak çalışma alanlarının oluşmasını destekledikleri kadar belli misyonda çalışma yapan merkezleri de desteklediklerini iletti. Programda TÜBA Şeref Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Solak ve Prof. Dr. İsmail Hakkı Ulus da yer aldı.

Araştırma Merkezi’ne tıbbın ve eczacılığın öncülerinden İzmir-Bergama doğumlu Galen'in adının verildiğini ifade eden TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öztürk ve Prof. Dr. Neşe Atabey'in kuruculuğundaki GALEN Araştırma Merkezi çalışmalarına 9 Eylül itibarıyla başladı.

Tüm öğrencilere açık olan GALEN Araştırma Merkezi, öğrencilere 1. sınıftan itibaren staj imkanı sunuyor. Hastalıklara karşı yeni nesil ilaçlar geliştirmeye yönelik çalışmaların yürütüleceği Merkez’de geliştirilen teknolojilerin ilaç sanayisi ile ürüne dönüştürülmesi planlanıyor.

GALEN Araştırma Merkezi'nin açılışıyla başlayan "İZTÜ Galen Bilim Günleri"nde ise "Aşılarda ve İlaçlarda Yeni Ufuklar" başlığında uluslararası bilim insanları tarafından sunumlar yapıldı; Tıpta çığır açan, Covid-19 pandemisine karşı en etkin silah olan mRNA aşısının mucitlerinden, aynı zamanda Biontech firmasının kurucu ortağı olan Prof. Dr. Özlem Türeci Galen Bilim Günleri etkinliğinin ilk açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Covid-19’a karşı klinik faz çalışmaları tamamlanmak üzere olan VLP aşısını çalışan ODTÜ’den Prof. Dr. Mayda Gürsel’in konuşması ise VLP Aşılar hakkında oldu. Toplantının aşılara ayrılan ilk bölümü Türkiye’nin ilk adenovirüs aşısını geliştiren Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Akbulut’un “Adenovirüs Aşılar “hakkındaki konuşmasıyla tamamlandı. “Yeni Nesil İlaçlar”a ayrılan toplantının ikinci bölümünde ise, çalışmalarını yurtdışında sürdüren dört bilim insanı yer aldı; South Carolina Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özgür Şahin “İlaç Keşfi” ve Georgetown Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Üren “Hedefe Özgün İlaçlar” konularındaki çalışmalarını anlattı. Toplantının son iki konuşması ise bağışıklık sisteminin kansere karşı uyarılması ilkesine göre etki gösteren ve ilaç sektöründe yeni bir dönemin habercisi olarak kabul gören ilaç çalışmalarına ayrıldı. Karolinska Enstitüsü’nden Prof. Dr. Evren Alıcı hücre ilaçlar, Reven Pharmaceuticals'dan Uluslararası TÜBA Ödülü sahibi Prof. Dr. Fatih Uçkun ise CD3-hedefli bispesifik antikor ilaçlar hakkındaki çalışmalarını izleyicilerle paylaştı.