TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker Dünya Bilim Forumu 2019’a Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker Dünya Bilim Forumu 2019’a Katıldı

Macaristan Bilimler Akademisi tarafından 20-23 Kasım 2019 tarihleri arasında Budapeşte'de düzenlenen Dünya Bilim Forumu’na TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Akademi Konsey Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar katıldı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker: ''Dünya Bilim Forumu’nu 2023 yılında Türkiye'de düzenlemek üzere girişimlerde bulunacağız.''
Prof. Şeker, Dünya Bilim Forumu'nda dünyanın birçok bölgesinden değerli akademisyenlerin bir araya geldiğini, farklı sorunların ele alındığını ve verimli toplantıların gerçekleştirildiğini belirtti.

Bu yılki forumda ana konularının bilim, bilimsel etik ve birey sorumluluğu kavramlarından oluştuğunu ifade eden Şeker, Dünya Bilim Forumu'nun çok önemli bir toplantı olduğunu, Forum’un 2021'de Güney Afrika'da gerçekleştirileceğini belirterek, ''2023'te Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümünde bu forumu Türkiye'de düzenleyelim diye arzuluyoruz. Bununla ilgili girişimlerde bulunacağız.'' dedi.

19 Kasım günü Genç Akademi (Global Young Academy – GYA) ve InterAcademy Partnership – IAP iş birliğiyle “I. GYA-IAP Liderlik Atölyesi” yapıldı. Forum; 20 Kasım günü “II. GYA-IAP Liderlik Atölyesi” ile başladı ve Macar Fizikçi Loránd Eötvös’in 100. ölüm yıl dönümü anısına panel düzenlendi.

Japan Science and Technology Agency (JST), Knowledge Advancement and Support (KAS) ve National Research Foundation (NRF South Africa) tarafından “Aren’t We Wasting Time? Creating a Cooperative Funding Framework For More Responsive Research For Development” paneli, ASEAN Young Scientists Network – Academy of Sciences Malaysia (YSNASM) tarafından ise “Championing Young Scientist in Southeast Asia: Opportunities for İnter-Regional Harmonisation in Promoting Inclusivity, Excellence and İntegrity” paneli gerçekleştirildi. IEEE’nin “Ethical Challenges in Engıneering And Technology” paneli öğleden sonra düzenlendi. European Academies‘ Science Advisory Council’in “Decarbonisation of Transport – Policy Options and Ethical Challenges”, SciTech DiploHub’ın “Science Diplomacy: Global Cities Take The Lead” günün son panelleri oldu. İlk günün akşamı ise Dünya Bilim Forumu tarafından resepsiyon düzenledi.

21 Kasım günü ise “Are There Ethical Limits to What Science Can Achieve or Should Pursue?” başlıklı açılış dersi ve oturum ile başladı. Öğleden önce toplam beş oturum düzenlendi. Öğleden sonra da France A. Córdova’nın “The Ethics of Science Funding” başlıklı açılış dersi ve oturum ile başlarken devamında yine beş oturum düzenlendi.

22 Kasım günü ilk olarak Sheryl Hendriks “The Ethical Conduct of Science” açılış dersini verdi ve ardından aynı başlıklı oturum devam etti. Daha sonra toplam beş oturum düzenlendi. Magdalena Skipper’in “Ethics in Science Communication” adlı sunumunun ardından beş oturum daha düzenlendi.

TÜBA Asosye Üyesi Prof. Dr. Bilge Demirköz’ün de yer aldığı Dünya Bilim Forum’unda son gün “20 Years of Science Diplomacy” ve “Endorsement of The Declaration and Handover Ceremony” oturumlarının ardından sosyal programla kapandı.

Macaristan Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. László Lovász’a Ziyaret
Prof. Şeker ve Prof. Acar, Macaristan Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. László Lovász ve TÜBA Akademi Ödülü Sahibi Prof. Gabor Hamza’yla görüştü.

Prof. Şeker ve Prof. Acar’dan Yunus Emre Enstitüsü’nde Söyleşi
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Akademi Asli Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar 21 Kasım günü Budapeşte’de bulunan Yunus Emre Enstitüsü’nü ziyaret etti.

“Akademik Hayatın Gerçekleri” adlı bir söyleşi gerçekleştiren Prof. Şeker ve Prof. Acar, Türkiye’de ve dünyada bilimsel çalışmalar esnasında karşılaşılan zorluklar ve üstesinden gelme yöntemleri hakkında konuştu. Diğer yandan bilim diplomasisi hakkında soruları da yanıtlayan Şeker ve Acar’ın söyleşisi büyük ilgiyle karşılandı.

Prof. Şeker Sivil Toplum Örgütlerinin Başkanları ile bir araya geldi.
Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yakup Gül ev sahipliğinde Macaristan'daki Türk Kurumları ve Türk Sivil Toplum Örgütleri Başkanları ile görüştü.

Toplantıya Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Macaristan Koordinatörü Seda Dağlı, Türkiye Maarif Okulu Macaristan Müdürü Yasin Parıldar, Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Avrupa Başkanı Suat Karakuş, Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu katıldı.

Öte yandan toplantıda Türkiye Budapeşte Büyükelçiliği Konsolosu Murat Tekden, Din İşleri Ataşesi Şemsettin Arslan da hazır bulundu. Yaklaşık iki saat süren toplantıda Türkiye'nin yurt dışında nasıl temsil edileceği ve diasporanın güçlenmesi için yapılması gereken çalışmalar ele alındı.

Budapeşte'de geniş kapsamlı bir konferans düzenlenmesi, bu toplantıya Macar muhatapların, Türkologların ve bilim adamlarının katılmasının sağlanması, Türkiye'nin tanıtılmasının yanı sıra birlikte çalışılması adımlarının atılmasına karar verildi.

İlgili Fotoğraflar