TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR, ANKOS Kütüphane ve Bilgi Merkezi Yöneticileri Toplantısına Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR, ANKOS Kütüphane ve Bilgi Merkezi Yöneticileri Toplantısına Katıldı

          Akademi Başkanı Prof.Dr. Ahmet Cevat ACAR, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde 15-16 Kasım 2013 tarihlerinde Edirne’de gerçekleştirilen ANKOS (Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu) Kütüphane ve Bilgi Merkezi Yöneticileri toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.Üniversitenin Balkan Kongre Merkezi’nde yapılan toplantıda; Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Recep Zogo, ANKOS Başkanı ve Kadir Has Üniversitesi KD Daire Başkanı Ertuğrul Çimen ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.DrYener Yörük’ün açılış konuşmalarının ardından TÜBA Başkanı Prof.Dr.Ahmet Cevat Acar bir konuşma yaptı.


          Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkam Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR; konuşmasında;
Ülkemizin tarihsel ve kültürel mirası açısından önemli bir yere sahip olan Edirne’de ve önemli bir gelişim içinde olan Trakya Üniversitesi’nde, Üniversitelerimizin Kütüphane ve Bilgi merkezi yöneticileriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ile sözlerine başlayarak; Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) 20 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve kamuoyunda yeterince tanınmadığını, Milletimiz ve Devletimizin uzun tarihi karşısında 20. Yıl kutlamasının çok da anlamlı görünmediğini, Ülkelerin küresel rekabette üstünlük sağlamasında geçmiş birikim ve değerlerin de önemli rolü olduğunu, bu doğrultuda TÜBA Türk Bilim Klasikleri programını başlattıklarım söyledi.
ANKOS’un sahip olduğu amatör ruhu kaybetmeden kurumsallaşması için nelerin yapılabileceğinin bu toplantıda gündeme alınmasını umduğunu belirten ACAR, Medeniyet ve kültür açısından kitap, kütüphane ve okumanın önemli, hatta kutsanan olgular olduğunu, bizim kültürümüzde de kitabın önemli olduğunu ancak yakın zamana kadar, bazı başarılı örneklere rağmen genelde Türk Üniversitelerinin diğer işlevleri ve kütüphanecilik açısından istenen düzeyde olmadığını belirtti ve “Bu şartlar altında özverili çalışmalarından dolayı kütüphanecileri kutluyorum” dedi.


          Kütüphaneler ve kütüphanecilerin gelişen teknoloji ve koşullara göre geliştirilmesinin gereğine değinen Acar; Kütüphanelerin tasarım, işlev ve yönetim bakımından Üniversite hayatında merkezi bir konumda olması gerektiğini; Türkçenin bilim dili olarak geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması bağlamında Türkçe yayınların taranması ve endekslenmesinin, ayrıca veri ve kaynak paylaşımı ve değişimi, bilgi güvenliği, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesinin de önemli konular olarak ortaya çıktığını söyledi.
Trakya Üniversitesi KDD başkanı Recep Zogo konuşmasında, “ “Ülkemizde Akademik Kütüphaneleri’nin gelişmesinde önemli rol oynayan Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu kısa adıyla ANKOS bugün itibarıyla 13 yaşını doldurduğunu, ANKOS’un durumu ve geleceğe ilişkin stratejilerinin ele alınacağı toplantıya katılımın yüksek olduğunu, bunun için teşekkür ettiğini” ifade etti. Zogo ayrıca, Trakya Üniversitesinin kütüphane imkan ve hizmetlerinden söz etti. 7/24 uygulamasında ikinci yıla girdiklerini,basılı ve elektronik kaynaklarda önemli artışlar sağladıklarını, RFID sistemini devreye soktuklarını” söyledi.


          ANKOS Başkam Ertuğrul Çimen konuşmasında: “Tüm üniversite kütüphanelerinin üyesi olduğu, ANKOS’un temel amacı, Üniversite kütüphanelerinin elektronik kaynaklara erişim sağlama noktasında kollektif hareket ederek, yayın alımlarında ki maliyeti paylaşmaktır. Bilgiye ulaşmada ortaya çıkan yüksek maliyetlerin bölüşülmesi esastır. Ülkemizde çok fazla alanda rastlanmayan bu gönüllü oluşum sayesinde, ülke kaynaklarında önemli tasarruflar sağlanmış ve sağlanmaya devam etmektedir. Bu paylaşım, kütüphaneleri mali açıdan koruduğu gibi, yeni kurulan ve küçük ölçekli kütüphanelerin gelişmesine de önemli katkı sağlamaktadır.” dedi.


         Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener YÖRÜK konuşmasında,
“Bilgi ve kitap avcıları, ANKOS toplantısını burada yapmanız Trakya Üniversitesi açısından memnuniyet vericidir, bundan sevinç duyduk. Üniversitelerin amacı bilgiye, hakikate ve realiteye ulaşmaktır. Kütüphane çalışanları olarak sizler, Divânu Lügati't-Türk’ün peşinde koşan Ali Emîrî Efendi’lersiniz. Ankos kurulduğu günden bugüne değin başarı grafiğini hep ileri götürmüş bir kurumdur. Bu arada genel bir önerimi iletmek isterim Ankos ismine Trakya’nın “t”sini eklenirse, Antkos olursa güzel olacağını düşünmekteyim.” dedi.


         Trakya Üniversitesinin aslında 1480’li yıllarda kurulmuş olan tıp fakültesi ve hastanesi ile eğitime ve hizmete başladığını belirten Yörük; “İstanbul Üniversitesi’nin kuruluşu 1453 tarihine uzanırken Trakya Üniversitesinin de kardeş bir üniversite olarak kuruluşunun 1488 olduğunu ifade etti. “Kütüphanemiz 7/24 açık bir kütüphanedir. Göreve geldiğimiz günden itibaren kütüphane kaynaklarımızı iki katma çıkardık. Yatırım hedefimizi %3 olarak koyduk.” dedi.
109 Üniversite ve araştırma kütüphanesinin yöneticilerinin katıldığı toplantılarda, üniversite kütüphanelerinde elektronik kaynaklara erişim sağlama, e-yayınlara yapılan yatırımı paylaşma, yayın değişimi, otomasyon ve keşif araçları alanındaki yenilikler ve kütüphanelerde yapılan örnek uygulamalar ele alındı.

İlgili Fotoğraflar