TÜBA Asli Üyesi Prof. Gürsan, AASSA-WISE Komitesi’ne Yeniden Üye Seçildi

TÜBA Asli Üyesi Prof. Gürsan, AASSA-WISE Komitesi’ne Yeniden Üye Seçildi

TÜBA Asli Üyesi ve Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan, TÜBA tarafından aday gösterildiği Asya Bilim Akademileri ve Dernekleri Birliği'nin (Association of Academies and Societies of Sciences in Asia-AASSA) 2017-2019 yılları arasında görev aldığı "Bilim ve Mühendislikte Kadın (Women in Science and Engineering-WISE) Komitesi"ne 2019-2021 dönemi için yeniden seçildi.

Çalışma konuları “AASSA’ya üye ülkelerde; bilim kadınları sorunlarını tespit etmek, kadınların bilimde ilerlemesi için hükümetin teşvik politikalarını ve bilimsel rolünü keşfetmek, kadınların rolünü teşvik etmede en iyi uygulamaları belirlemek olan AASSA-WISE Komitesi, kadınları bilim ve teknolojide profesyonel olmaya teşvik etmek için doğru yöntemleri bulmak üzerine de yoğunlaşıyor.

Prof. Gürsan, AASSA-WISE Komitesi'ne 2017-2019 dönemi için üye olarak seçilmesinin ardından, AASSA'ya üye ülkelerde bilim kadınlarını bilime ve mühendisliğe teşvik etmek, bilim ve teknolojide kadınların statülerini ve mevcut profillerini belirlemek amacıyla çeşitli faaliyetlere katıldı. AASSA-WISE Komitesi’nin önümüzdeki 2 yıllık süre içerisinde "Women in Science" temalı uluslararası çalıştay ve toplantıları düzenleyeceğini, çalıştay raporlarının hazırlanması ve diğer paydaşlarla paylaşılması yönünde çalışmalarında aynı şekilde sürdürüleceğini belirtti.

Diğer yandan "Profiles of Women Scientists in Asia: Their Inspirational Stories" başlıklı kitabın hazırlanmasında da aktif görev alan Prof. Gürsan, AASSA ve Küresel Bilim Akademileri Ağı (The Interacademy Partnership-IAP) desteği ile basılan kitabın, 2018 yılında sadece AASSA’ya üye ülkelerinde değil, global düzeyde konu hakkında çalışma yapan ilgili kurum ve kuruluşların yanı sıra bilim insanlarına da ulaştırıldığı bilgisini verdi. Kitabın, Asya’da alanında tanınmış rol model olan 50 seçkin bilim kadını ile yapılan röportajları içerdiğini söyleyen Prof. Gürsan, kitabın yarıca bilim kadınlarının geçmişten günümüze geçirdikleri bilimsel sürece yönelik izlenimleri ve tecrübelerini de yansıttığını bildirdi.

AASSA-WISE Komitesi hakkında detaylı bilgi için: http://aassa.asia/about/special_committee.php

Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan kimdir?
1993 yılında Ege Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. 1996 yılında yüksek lisans derecesini, 2000 yılında doktora derecesini aynı fakültede Analitik Kimya Ana Bilim Dalı’nda tamamladı. 2000-2003 yılları arasında yardımcı doçent olarak, 2003-2009 yılları arasında doçent olarak Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü Analitik Kimya Ana Bilim Dalı’nda çalıştı. Halen 2009 yılından bu yana aynı anabilim dalında rofesör olarak çalışmaktadır.

Prof. Arzum Erdem Gürsan, 2001 yılında TÜBA- Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri Programı kapsamında, “TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) Ödülü”ne layık görüldü. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2006 yılında Fen Bilimleri-Kimya alanında “TÜBİTAK Teşvik Ödülü” ve 2015 yılında Sağlık Bilimleri alanında “TÜBİTAK Bilim Ödülü”ne layık görüldü. 2007 yılında TÜBA Asosye Üyesi, 2016 yılında TÜBA Asli Üyesi seçildi. Ayrıca, 2017 yılında AASSA'nın WISE Komitesi"ne “Üye” seçilen Prof. Arzum Erdem Gürsan, 2018 yılında kimya alanında önemli çalışmalar yapmış saygın bilim insanlarına verilen "The Royal Society of Chemistry – Fellow (FRSC)" unvanını aldı.

Prof. Arzum Erdem Gürsan’ın SCI/SCI-E kapsamında yer alan uluslararası indeksli hakemli dergilerde 160’dan fazla makalesi bulunuyor. Ayrıca uluslararası toplantı ve konferanslarda 30’dan fazla davetli bildirisi, editörlüğünü yaptığı 1 adet uluslararası ve 1 adet ulusal yayınevi tarafından basılan kitabı, 15 adet uluslararası kitap bölümü ve 5 adet derlemesi bulunuyor. Web of Science (WoS) kayıtlarına göre, başkaları tarafından yayınlarına yapılmış 4300 atıfı mevcut olup, h-indeksi ise 39.

İlaç, protein, enzim ve nükleik asitlere dayalı olan elektrokimyasal biyosensörlerin/aptasensörlerin geliştirilmesi ve uygulamaları alanında birçok ulusal ve uluslararası iş birliğine yönelik projelere sahip olan Prof. Arzum Erdem Gürsan, çalışmalarında "manyetik partiküller, karbon nanotüpler, grafen ve grafene dayalı nanomalzemeler, nanoçubuklar, nanokablolar, nanopartiküller, dendrimerler, iletken polimerler ve biyopolimerlere dayalı elektrokimyasal biyosensörlerin geliştirilmesini" hedefliyor. Ayrıca farklı analitlerin çevre, gıda, ve sağlık alanında tayinine yönelik elektrokimyasal (biyo) sensör entegre edilmiş analitik sistemlerin geliştirilmesi üzerine çalışıyor.

http://www.arzumerdem.com