TÜBA Akademi Ödülü Sahibi Prof. Gabor Hamza'ya Ankara Üniversitesi'nden Fahri Doktora Unvanı

TÜBA Akademi Ödülü Sahibi Prof. Gabor Hamza'ya Ankara Üniversitesi'nden Fahri Doktora Unvanı

Ankara Üniversitesi (AÜ) tarafından 23 Ekim 2019'da düzenlenen törenle, TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü Sahibi Prof. Dr. Gabor Hamza ve ayrıca üç Macar bilim insanına daha Fahri Doktora Unvanı tevdi edildi.

Törene; TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Mátis, dekanlar ve senato üyeleri katıldı.

Konuşmasında; Türk ve Macar toplumları arasındaki ilişkinin güçlenmesinde önemli çalışmarı ile tanınan dört macar bilim insanına Fahrı Doktora Unvanı Tevdi Töreninde bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. İbiş, Türkiye ve Macaristan'ın arasındaki ortak tarihi geçmişten bahsetti ve konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Bütün bu geçmişten bugüne miras kalan pek çok eser bu gün de tarihi ve kültürel temelimizin ne kadar güçlü olduğunu göstermektedir. Türkçe ve Macarca arasında yaklaşık 4 bin kelimenin ortak olduğunu da düşünürsek ortak yaşam kültürümüzün derinliğini daha iyi anlayabiliriz." dedi. Barış Pınarı Harekatı'na Macaristan'ın verdiği desteğin macar dostluğunun gücünü bir kez daha kanıtlayarak Türkiye'yi mutlu ettiğinin altını çizdi.

Akademik alanda da Türk-Macar ilişkilerinin sürekli gelişim halinde olduğunu ifade eden Prof. İbiş, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve Ankara Üniversitesi'nin de pek çok bölümünü bizzat açan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir." ilkesiyle Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi Hungaroloji Ana Bilim Dalı'nın 9 Ocak 1936 tarinde kurulduğu ve ilk başkanının Prof. Dr. László Rásonyi olduğu bilgisini verdi. Prof. İbiş'e Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Mátis tarafından Macaristan Devleti Liyakat Nişanı verildi.

Matis tarafından gerçekleştirilen konuşmanın ardından ise, AÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özen tarafından Prof. Dr. Gabor Hamza'nın özgeçmişi okundu.

Hukuk Fakültesi Fakülte Kurulu'nun teklifi üzerine; Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine, iki toplum arasındaki dostluğa sağladığı katkıyla, AÜ'nün uluslararasılaştırılması ve üniversiteler arasındaki akademik iş birliğinin kurulması yönünde yaptığı katkılar dolayısıyla Türk dostu Prof. Dr. Gabor Hamza'ya hukuk alanında Fahri Doktor Unvanı verildi. 2017 yılında Roma/medeni hukuk tarihi, farklı kodifikasyon süreçleri ve bunların Doğu-Batı, Türkiye-Avrupa kesişen havzalarındaki etkisi, Türkiye-Macaristan hukuk ilişkileri üzerine yaptığı hukuk tarihi ve karşılaştırmalı hukuk çalışmaları dolayısıyla Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde Akademi Ödülü Sahibi de olan Gabor Hamza, Macaristan Bilimler Akademisi Üyesi ve Eötvös Lorand Üniversitesi Öğretim Üyesi olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Törende ayrıca; Macaristan Cumhuriyeti Eski Ankara Büyükelçisi ve Türkolog Prof. Dr. János Hóvári Türk-Macar halkları arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve Türk tarihi alanındaki katkıları dolayısıyla tarih alanında, Macar Bilimler Akademisi yöneticilerinden Türkolog Prof. Dr. Pál Fodor Türk tarihi ve medeniyetine -özellikle Osmanlı siyasi-askeri ve entelektüel tarihi konusunda- yaptığı çalışmalar dolayısıyla yine tarih alanında, Dr. János Sipos ise Macar ve Türk halkları müziği konusunda yaptığı etnomüzikoloji çalışmalarıyla Ankara Üniversitesi'nin Fahri Doktora Unvanını aldılar.