S20 Final Toplantısı Gerçekleştirildi

S20 Final Toplantısı Gerçekleştirildi

G-20 liderler zirvesinin bir parçası olarak düzenlenen S-20 organizasyonunun toplantılarından S-20 Zirvesi Final Toplantısı, video konferans yöntemi kullanılarak 26 Eylül 2020’de gerçekleştirildi.

Toplantı, S-20 Başkanı Prof. Anas Al Faris’in ve ardından S-20 Organizasyonu Başkanı ve Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST) Başkanı Prof. Dr. Tony Chan ile pek çok bakanın açılış konuşmalarıyla başladı. Devam eden oturumda; Nobel Ödüllü Prof. Dr. Peter Doherty “Future of Health”, “Circular Economy” hakkında Global Environment Facility Genel Müdürü Dr. Naoko Ishii, “Digital Revolution” başlığında General of the International Telecommunication Union Genel Sekreteri Houlin Zhao ve “Foresight” üzerine ise Institute for Data Systems and Society Direktörü Prof. Dr. Munther Dahleh konuştu.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker “Bilim insanları olarak insanlığa yol gösterme bilinciyle hareket etmeliyiz.”
22 ülke akademisinin temsilcilerinin yer aldığı üçüncü oturumdaki konuşmasında tüm dünya olarak olağanüstü zamanlardan geçiyoruz diyen TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, 2020 yılı S-20 Zirvesi için masaya yatırılan konuların dünyanın geleceği açısından önemli içeriklere sahip, birbiriyle yakından ilişkili olan bu başlıklar üzerindeki çalışmaların ardından ortaya çıkacak sonucun tüm insanlığa katkı sağlayacak nitelikte olduğunu söyledi. İnsanlığın ortak değerlerine, ahlaki ilkelere ve dünyanın ortak çıkarlarına yapılan vurguyu bu bağlamda önemli bulduğunu ifade eden Prof. Dr. Şeker, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya için bu konuların tüm liderler tarafından dikkate alınmasının önemi üzerinde durdu.

Prof. Dr. Şeker sözlerine şu şekilde devam etti: “TÜBA olarak bizler S-20’nin hedefleri doğrultusunda eski çalışma gruplarına ek olarak Bilişim Teknolojileri ve İletişim ile Sürdürülebilir Çevre ve Finans başlıklarında iki çalışma grubunu daha aktif hale getirdik. Bu çalışma gruplarının önümüzdeki dönem için bilimsel toplantılar ve yayın planları bulunuyor. Dünyamızın mevcut gelişme düzeyi, tüm insanlığın ortak mirasıdır. Güzel bir gelecek için bilimsel iş birliklerine ihtiyaç var. İnsanlığın ortak idealine ulaşmak için bilgi ve tecrübe paylaşımı gerekli. Gelecekteki salgın hastalıklarla etkin bir şekilde mücadele etmek, kaynakları verimli kullanmak, sürdürülebilir bir çevreye ulaşmak ve herkesi kapsayan sağlık hizmetlerine ulaşmak ancak değer temelli bir yaklaşımla mümkündür.” dedi. Konuşmasını COVID-19 salgını sırasında tüm dünyada olağanüstü çaba gösteren sağlık çalışanlarına şükranlarını sunarak tamamlayan Prof. Şeker aynı zamanda İtalya tarafından S-20 temasının 2021 yılı için “Sosyal Bilimler” olarak belirlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Final toplantısının son oturumu Suudi Arabistan’ın bir sonraki S20 toplantısına ev sahipliği yapacak olan İtalya’ya devir teslimi ile son buldu.