S-20 Zirvesi Uluslararası Çalıştayı

S-20 Zirvesi Uluslararası Çalıştayı

G-20 liderler zirvesinin bir parçası olarak düzenlenen S-20 organizasyonunun toplantılarından S-20 Zirvesi Uluslararası Çalıştayı, küresel salgın nedeniyle yine video konferans yöntemi kullanılarak 10-11 Ağustos 2020’de gerçekleştirildi.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in daha önce olduğu gibi katılım sağladığı, diğer yandan kendisinin ve akademi üyelerinin de katkı verdiği toplantılarda şimdiye kadar ortaya konulan öneriler nihai hali verilerek sonuçlandırıldı.

Toplantının ilk günü; S-20 Başkanı Dr. Anas AlFaris’in açılış konuşması ve ardından S-20 Organizasyonu Başkanı ve Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST) Başkanı Prof. Tony Chan’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Suudi Arabistan tarafından belirlenen dört konu Sağlığın Geleceği (Future of Health), Döngüsel Ekonomi (Circular Economy), Dijital Devrim (Digital Revolution) ve Bütüncül Bakış (Connecting the Dots) üzerinden devam eden toplantının 1. günü sırasıyla; Dr. Amal Fatani, Dr. Aws Alshasan, Dr. Yousef Al-Yousef, Dr. Tareq Al-Naffouri ve Dr. Ali Ameshari başlıklar dahilinde konuştular.

Akademi’yi temsilen "Sağlığın Geleceği" oturumunda TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ve TÜBA Asosye Üyesi Prof. Dr. Ali Özer, "Döngüsel Ekonomi" oturumunda  TÜBA Asosye Üyeleri Prof. Dr. Ekrem Tatoğlu ve Prof. Dr. Mehmet Bulut, “Dijital Dönüşüm” oturumunda TÜBA Asosye Üyesi Prof. Dr. Hacı Ali Mantar ve 2017 TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü sahibi Prof. Dr. Hüseyin Arslan, “Bütüncül Bakış” oturumunda ise TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar yer aldılar.

TÜBA Başkanı Prof. Şeker 11 Ağustos günü Çalıştay’da yaptığı değerlendirmede; “COVID-19’un zorlu zaman diliminde G-20 ülke liderlerine sunulmak üzere S-20’nin (Bilim-20) ortak bir metin çıkarması için yoğun bir şekilde gayret gösterdikleri için Suudi Arabistan takımında yer alan akademisyenlere ve diğer ülke akademi temsilcilerine teşekkürlerimi belirtirim. Ortak metnin insanlığın yararına ve gelişimine katkı sunarak dünya barışına da dolaylı destek olmasını diler ve bu konuda gösterilen emekler için şükranlarımızı sunarız. Bilim alanında veri paylaşımı, güvenli veri temini ve bilginin güvenliği zor bir konu olarak gündemde bulunmaktadır. Verinin değerli olduğu malumlarınızdır. Fakat verinin yanlış kullanımının da önüne geçmek gerekir. Verinin güvenilirliği, yorumlanması ve kullanılması multi-disipliner bakışla farklı bilim disiplinleri açısından tarihsel, finansal, kültürel, demografik farklılığı nedeniyle gereklidir. Ayrıca beşerî ve tabi kaynaklar zenginliği bakımında da ülkeler farklılık gösterir. Tüm dünya için önerilen tavsiyelerin güvenilir, uygulanabilir ve objektif olması bir gerekliliktir.  Bu önerilerin şeffaf, bilimsel, akademik ve insani değerlere uygun olması gerekir. Bu bağlamda taslak öneriler metninin konsolide edilerek gözden geçirilmesine ihtiyaç olduğunu belirtmek isteriz.” dedi.